Tajemnice mrożenia potraw

Tajemnice mrożenia potraw

Wszyscy znamy takie dni, kiedy jesteśmy zabiegani, wracamy z pracy do domu, a za chwilę znowu musimy wyjść. Nie ma czasu, żeby spokojnie na chwilę usiąść, a o gotowaniu nawet nie ma czasu pomyśleć. Są też takie dni, kiedy wracamy do domu późno, jesteśmy bardzo głodni, a lodówka zieje pustką. W takich chwilach każdy docenia zamrożony obiad.

Mrożenie potraw wydaje się proste, ale o kilku sprawach trzeba pamiętać, aby nasze zamrożone posiłki były zawsze świeże i podczas przechowywania w zamrażalniku nie traciły wartości odżywczych.

  1. Najlepiej mrozić potrawy w temperaturze od -18°C do -23°C. Należy pamiętać, aby nie mrozić jedzenia dopóki zupełnie nie ostygnie, ponieważ ciepłe produkty mogą podnieść temperaturę w zamrażalniku i źle wpłynąć na inne znajdujące się tam potrawy.
  2. Doskonale do zamrażania nadają się torebki na mrożonki, torebki strunowe oraz torebki z suwakiem. Wykonane są z grubej, nieprzemarzającej folii, która nie przykleja się ani do zamrażanych produktów, ani do ścianek zamrażalnika. Wykorzystanie do mrożenia cienkich, szeleszczących torebek (w jakich np. pakowane jest w sklepach pieczywo) skończy się przemarzaniem produktów (np. mięso po wyciagnięciu za zamrażalnika będzie miało siny kolor i utlenioną powierzchnię) i trudno będzie wyciągnąć z niego strzępki porwanej folii.
  3. Torebki strunowe i torebki z suwakiem są tak szczelne, że nadają się do mrożenia gotowych zup i czystego rosołu, który np. po dodaniu koncentratu zmieni się  w pyszną zupę pomidorową lub barszcz.
  4. Warzywa przed zamrożeniem należy zblanszować (włożyć na 2 minuty do osolonego wrzątku). Dzięki temu bardzo długo utrzymają świeżość w formie zamrożonej a przy rozmrażaniu nie wypłynie z nich dużo soku.

Przestrzegając tych zasad mrożenia, zawsze możemy mieć świeży, domowy posiłek w kilka minut.

 

Niezbędne produkty: Torebki na mrożonki, torebki strunowe, torebki z suwakiem.

Wielkanocna loteria