Porady

  • Pytanie: Czym wyczyścić zardzewiałe noże?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Zardzewiałe noże możesz wyczyścić w następujący sposób - najpierw przekrójcie cebulkę na pół, następnie jej wewnętrzną stronę umoczcie w cukrze pudrze. Tak przygotowaną „szczotką” należy czyścić zardzewiały nóż. Kiedy rdza zejdzie musicie obmyć go w zimnej wodzie i wytrzeć do sucha.

  • Pytanie: Co zrobić żeby ciasto drożdżowe pięknie wyrosło?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Żeby ciasto drożdżowe pięknie wyrosło… Przede wszystkim każdy ze składników musi mieć temperaturę pokojową. Najbardziej sprzyjającym ku temu warunkiem będzie odpowiednia temperatura w kuchni. Nie powinna być poniżej 23ºC. Kiedy ciasto wyrasta dobrze jest ustawić je w pobliżu ciepłego kaloryfera.Po drugie – nie powinno się dodawać więcej drożdży niż przewiduje to przepis. Nie sprawi to, że ciasto szybciej urośnie. Za to szybciej sczerstwieje. Po trzecie – ciasto wyrabiamy dłońmi. Ogrzewamy tym samym składniki. Po czwarte – wyrośnięte ciasto wylewamy tylko na 0,5 wysokości formy. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie wykipi. Po piąte – kiedy nasze ciasto będzie gotowe, musi lekko przestygnąć zanim wyciągnie się je z formy.

  • Pytanie: Jak czyścić sztućce?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Sztućce ze stali nierdzewnej należy włożyć na 10 minut do wody, w której gotowały się ziemniaki, potem opłukać i wysuszyć. Będą jak nowe.

  • Pytanie: Jak czyścić baterie zlewozmywaków?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Z baterii nad zlewozmywakiem skutecznie usuniesz osad z wody, pocierając ją szmatką nasączoną sokiem z cytryny

  • Pytanie: Jak zlikwidować zapach na dłoniach?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Ręce, które podczas prac domowych przeszły nieprzyjemnym zapachem "umyj" plasterkiem cytryny.

  • Pytanie: Jak szybko ugotować makaron?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Zamiast gotować wodę do gotowania makaronu, kaszy, czy ziemniaków w garnku, zrób to w czajniku - będzie dużo szybciej!

  • Pytanie: Co zrobić, aby zaoszczędzić czas na prasowanie firan?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby zaoszczędzić czas na prasowanie firan wieszaj je jeszcze lekko wilgotne.

  • Pytanie: Jak rozpoznać świeżą rybę?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Kupując świeże ryby warto upewnić się, że naprawdę są świeże, a świadczy o tym charakterystyczny dla danego gatunku ryb zapach, wypukłe i przejrzyste oczy, lśniąca i przylegająca łuska, jasnoczerwone skrzela i różowe mięso. Można tez wrzucić rybę do wody jeśli opadnie na dno, to znak, że jest świeża, jeśli wypłynie (o ile nie jest jeszcze żywa), to jest zepsuta i lepiej z niej zrezygnować.

  • Pytanie: Co zrobić, aby w szafie nie było moli?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby w szafie nie zalęgły się mole wystarczy między ubrania powkładać liście laurowe.

  • Pytanie: Jaki jest sposób na ziemniaki w mundurkach?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby ziemniaki w mundurkach dawały się łatwiej obierać, do wody dodaj troszkę soli i łyżeczkę oliwy lub oleju, a po ugotowaniu przelej je natychmiast zimna wodą.

  • Pytanie: Co zrobić, aby stare ziemniaki nie ściemniały?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby stare ziemniaki nie ściemniały w czasie gotowania do wody trzeba dolać pół szklanki mleka, a ziemniaczki wyjdą naprawdę świetnie wyglądające.

  • Pytanie: Jaki jest sposób na karpia?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli chcesz aby ryba nie rozpadła się podczas obracania na patelni, do tłuszczu dodaj trochę soku z cytryny.

  • Pytanie: Jak smażyć rybę, aby była chrupiąca?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Ryby należy zawsze smażyć bez przykrycia jeśli chcecie, aby były naprawdę chrupkie.

  • Pytanie: Co zrobić, aby mikrofalówka była zawsze czysta?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby mikrofalówka lśniła jak nowa w środku, należy wsadzić przekrojoną na pół cytrynę i włączyć na minutę. Wtedy cytryna puści soki na ścianki ,a myć jest naprawdę łatwo, tylko przetrzeć szmatką.

  • Pytanie: Co na oczko w rajstopach?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    By zapobiec dalszemu puszczaniu oczka w rajstopie wystarczy bezbarwny lakier – trzeba tylko pomalować wokół dziurki i kłopot z głowy.

  • Pytanie: Po co dodaje się sól do ciasta?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Szczypta soli w niektórych potrawach słodkich, jak np. ciasto drożdżowe lub sernik wybitnie podnosi ich smak.

  • Pytanie: Jak piec ciasta francuskie?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Przy pieczeniu ciast kruchych i francuskich nie natłuszcza się w ogóle form, wystarczy je lekko oprószyć mąką.

  • Pytanie: Co zrobić, aby gotowany kalafior był kruchy?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Łyżeczka cukru dodana do wody podczas gotowania kalafiora sprawi, że będzie on jędrny i kruchy.

  • Pytanie: Jak odzyskać wolną przestrzeń w domu?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli masz w domu coś co jest uszkodzone, brzydkie lub nie budzi w Tobie miłych wspomnień – po prostu to wyrzuć. Sama się zdziwisz ile przestrzeni odzyskasz, po takiej gruntownej selekcji.

  • Pytanie: Jak dbać o porządek w bibliotece domowej?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli masz spory księgozbiór i znajomych z kiepską pamięcią przy oddawaniu książek załóż sobie zeszyt bibliotekarski, gdzie będziesz mogła wpisać co, komu i kiedy pożyczasz. Dodatkowo warto podpisać każda książkę raz na stronie tytułowej a potem kilka razy wewnątrz książki na przypadkowych stronach. Dzięki temu będziesz zawsze miała dowód, że ta książka to właśnie Twoja książka.