Porady

  • Pytanie: Jaki jest przepis na herbatę rozgrzewającą?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Nawet gdy choroba się rozwinie, nie jest za późno na leczniczą herbatę imbirowo-czosnkową. Zagotuj szklankę wody, wrzuć do niej kawałek imbiru pokrojony w plasterki i gotuj powoli 5 minut. Następnie odcedź, wciśnij ząbek czosnku przez praskę, dodaj kilka kropli soku z cytryny i ewentualnie miodu do smaku. Herbatkę pij zawsze ciepłą i zdrowiej.

  • Pytanie: Jak usunąć zabrudzenia złoconych ram?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby usunąć zabrudzenia złoconych ram i przywrócić im blask należy przetrzeć je kawałkiem surowego ziemniaka.

  • Pytanie: Jak wyczyścić wannę?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Żółty osad z wanny usuwamy zmywając go roztworem soli z terpentyną.

  • Pytanie: Jak przygotować wyśmienite rodzynki w cieście?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby rodzynki w cieście były wyśmienite przed dodaniem do ciasta należy zalać je gorącą wodą i pozostawić w niej przez około 5 minut.

  • Pytanie: Jak polepszyć smak kompotu?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Kompot nabierze wspaniałego smaku, gdy dodamy do niego skórkę pomarańczową oraz pół szklanki wina.

  • Pytanie: Jak przygotować wyśmienity bigos?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby przygotować naprawdę wspaniały bigos, potrzebujemy... trzech dni. Każdego dnia potrawę dusimy trzy godziny.

  • Pytanie: Jak przygotować smaczniejsze ziemniaki

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Ziemniaki należy solić dopiero wówczas, gdy woda się gotuje, wtedy sól dokładnie się rozpuści.

  • Pytanie: Jak poprawić szybko kondycję domowych roślin

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby szybko poprawić kondycję roślin pokojowych zastosuj następujące nawożenie: wodą z gotowania jajek albo ziemniaków, fusami z kawy albo herbaty, wodą z akwarium, drożdżami lub też skorupkami jajek.

  • Pytanie: Jak wyczyścić przypalony garnek?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Najlepszy sposób na przypalony garnek - wsypujemy do garnka 1 łyżkę soli, wlewamy litr wody i gotujemy. Oczywiście na małym ogniu i niezbyt długo, żeby woda się nie wygotowała. Po wystygnięciu wody łatwo spaloną skorupę wyskrobać z garnka.

  • Pytanie: Jak skutecznie wyczyścić osad z wanny i umywalki ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Czasami na wannie lub umywalce pojawia się żółty osad z wody i mydła. Można się go pozbyć czyszcząc zabrudzone miejsca szczotką zamoczoną w occie.

  • Pytanie: Jak wyczyścić mosiądz?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Klamki i okucia z mosiądzu czyści się rozrobioną kredą ze spirytusem. Natomiast zielony nalot wyczyścimy kwasem z kiszonej kapusty z popiołem lub solą zwilżoną octem.

  • Pytanie: Jak szybko wyczyścić emaliowany zmywak?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Emaliowane zlewozmywaki lub wanny można przecierać wyciśniętym wnętrzem cytryny (do tego celu warto użyć skórki z cytryny zanim ją wyrzucimy). W ten sposób pozbędziemy się rdzy, a emalia stanie się błyszcząca.

  • Pytanie: Masz białe zacieki na butach?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby pozbyć się białych zacieków z soli na butach zimowych, przecieramy skórę szmatką zwilżoną 10% octem, a po wyschnięciu dokładnie czyścimy.

  • Pytanie: Chcesz mieć szybciej kwaśne mleko?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Mleko szybciej kwaśnieje, jeśli dodamy do niego szczyptę cukru.

  • Pytanie: Żeby mleko nie wykipiało?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Mleko nie wykipi, jeżeli na dno garnka włożymy fajansowy spodek. Inny sposób to posmarowanie ścian garnka masłem 5 cm ponad powierzchnią mleka.

  • Pytanie: Jak utrwalić słodką śmietankę aby nie skwaśniała?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Słodka śmietana nie zmieni smaku i nie skwaśnieje, jeżeli będziemy ją trzymać w lodówce w szklanym słoiku wstawionym do miseczki z mocno osoloną, codziennie zmienianą wodą.

  • Pytanie: Jak szybko odkwasić twaróg?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Kwaśny twaróg można odkwasić zanurzając go w misce z czystą wodą na czas od 15 minut do 1 godziny. Ser w trakcie moczenia powinien być owinięty w papier pergaminowy.

  • Pytanie: Chcesz szybko odświeżyć stary chleb i bułki?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Stary chleb i bułki można odświeżyć na parze. Do tego celu potrzebne są dwa garnki. Do dolnego nalewa się wodę, a do górnego wkłada pieczywo i przykrywa szczelnie pokrywą. Garnek stawiamy na niewielkim ogniu, by woda zawrzała. Po kilku minutach wydobywająca się z dolnego garnka para odświeży pieczywo.

  • Pytanie: Ja zachować świeżość cebuli?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Żeby cebula przez dłuższy czas była świeża i nie wypuszczała zielonych pędów, wystarczy maleńkie jeszcze kiełki potrzymać chwilę nad płomieniem.

  • Pytanie: Co zrobić żeby kiełbaski nie pękały podczas smażenia?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Kiełbaski nie będą pękały podczas smażenia na patelni, jeżeli wcześniej zanurzymy je na 1-2 minuty we wrzącej wodzie, a potem obtoczymy w mące.


Notice: Undefined index: cache in /home/janniezbedny/public_html/sites/all/modules/proapi/proapi.module on line 104

Notice: Trying to get property of non-object in /home/janniezbedny/public_html/sites/all/modules/proapi/proapi.module on line 105