Artykuły

wszystkie artykuły

Przepisy

Grillowany camembert z żurawiną i prażonymi pestkami

Grillowany camembert z żurawiną i prażonymi pestkami

  • ser camembert (naturalny, z ziołami, z pieprzem lub inny)
  • oliwa
  • kromki ulubionego pieczywa
  • kolorowa papryka
  • cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • pestki dyni
  • pestki słonecznika
  • płatki migdałowe
  • żurawina do mięs
  • mix sałat
  • sos vinaigrette
  • sól i pieprz

Wierzch krążka sera camembert skrop oliwą (z obu stron). Umieść na tacce do grilla Jana Niezbędnego. Obok ułóż kromki chleba, kawałki papryki, cukinii oraz połówki pomidorków koktajlowych – również skropione oliwą. Warzywa możesz doprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Grilluj ok. 10 minut, nie zapominając, że ser należy odwrócić gdy uzyska charakterystyczne paski. Warzywa odwracaj kilkukrotnie, tak by zgrillowały się z każdej strony.

Na drugiej tacce do grilla Jana Niezbędnego  rozsyp pestki dyni i słonecznika. Grilluj, od czasu do czasu mieszając, do momentu otrzymania lekko rumianego koloru. Pod koniec prażenia dodaj płatki migdałowe i dalej praż, aż staną się złote.

Na talerz Jana Niezbędnego wyłóż zgrillowany ser camembert. Posyp krążek prażonymi pestkami i migdałami oraz dodaj odrobinę żurawiny do mięs. Podawaj w towarzystwie miksu sałat z sosem vinaigrette, grillowanych warzyw oraz pieczywa.

Grillowany camembert z żurawiną i prażonymi pestkamiGrillowany camembert z żurawiną i prażonymi pestkamiGrillowany camembert z żurawiną i prażonymi pestkamiGrillowany camembert z żurawiną i prażonymi pestkamiGrillowany camembert z żurawiną i prażonymi pestkami