Przepisy
Kawowe przepisy
Kawa to napój na każdą porę roku. W zależności od naszych upodobań możemy pić ją na wiele sposobów. Z kropelką alkoholu - zimą, z kostką lodu – latem. Wśród przepisów na kawowe drinki, każdy znajdzie coś dla siebie. Przedstawiamy kilka prostych przepisów, które odmienią oblicze zwykłej „małej czarnej”.
Jesteś miłośniczką kawy i nie wyobrażasz sobie bez niej dnia. Niezależnie od pory roku, zawsze znajdziesz chwilkę na jej przyrządzenie. Lubisz zmiany i poszukujesz inspiracji w kwestii przyrządzania kawy. Chcemy zaproponować Ci, kilka sprawdzonych przepisów, bez których już niedługo nie będziesz mogła żyć.
Kawa na upalne, letnie dni
Granita kawowa
Składniki
- 4 filiżanki kawy
- 4 łyżeczki cukru
- 6 łyżek ulubionego likieru, np. amaretto
Sposób przyrządzenia
Kawę należy osłodzić, a następnie ostudzić. Przelać do szerokiego naczynia i wstawić do zamrażalki na około 3 godziny. Następnie rozkruszyć na kawałki przy promocji blendera, włożyć do pucharków i polać
likierem.
Frappucino
Składniki
- 2 czubate łyżki kawy
- 0,5 l. wody
- 6 łyżeczek cukru
- 0,75 l. lodów waniliowych
- pół szklanki schłodzonego mleka
Sposób przyrządzenia
Zaparz kawę po turecku, czyli: do garnuszka wsyp dwie duże łyżki kawy, zalej ok. pół litra wody i zagotuj. Następnie przecedź napar. Posłódź kawę cukrem i ostudź. W blenderze skrusz 4 kostki lodu, a później dolej ostudzoną i posłodzoną kawę. Całość zmiksuj. Na koniec dodaj lody, mleko i zamieszaj.
Kawa mrożona
Składniki
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szklanki schłodzonego mleka
- 2 spore gałki twardych lodów waniliowych
- łyżka likieru kawowego
- 2 łyżeczki wiórków czekoladowych
- 2 łyżeczki płatków migdałowych
Sposób przyrządzenia
Rozpuścić kawę w ok. 1/4 szklanki wrzątku, dodać mleko. Gdy kawa będzie letnia dodać łyżkę likieru i wrzucić gałki lodów. Udekorować bitą wiórkami czekoladowymi i płatkami migdałowymi.
Kawa na mroźne, zimowe wieczory
Kawa z rumem
Składniki
- 1/3 szklanki gorącej kawy
- 1/3 szklanki rumu
- 1/3 szklanki likieru, np. waniliowego
- 2 łyżeczki cukru
Sposób przyrządzenia
Kawę, rum i likier wlać do rondelka. podgrzewać kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Gotowe!
Kawa piernikowa
Składniki
- szklanka mocnej kawy
- szklanka mleka
- 2 łyżki kako
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- bita śmietana i posypka czekoladowa do dekoracji
Sposób przyrządzenia
Mleko zagotować z kakao i cukrem. W szklance należy zaparzyć
kawę, połączyć ją z mlekiem i kakao. Następne dodać do niej przyprawę do
pierników, rozlać do szklanek, na wierzchu ozdobić bitą śmietaną i posypką czekoladową.
Kawa waniliowa
Składniki
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kakao
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- łyżka likieru waniliowego
Sposób przyrządzenia
Do przygotowanej kawy dodać kakao, cukier i likier. Dokładnie wymieszać.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Co zrobić, aby rodzynki były znowu soczyste?
Wyschnięte rodzynki znów staną się miękkie, gdy włożysz je na pół godziny do soku z cytryny.