Artykuły

wszystkie artykuły

Przepisy

Łosoś mojito - z sosem limonkowo-miętowym

Łosoś mojito - z sosem limonkowo-miętowym

Świetna propozycja na obiad lub kolację, będąca odskocznią od potraw mięsnych. Danie nowoczesne i smaczne, a co najważniejsze – na jego przygotowanie nie musimy poświęcać zbyt wiele czasu.


Wykonanie:

Brokuły gotujemy przez kilka minut  w kuchence mikrofalowej, wykorzystując torebki do gotowania na parze.

Łososia dokładnie myjemy, nacieramy solą i posiekanym czosnkiem. Posypujemy rozmarynem i pieprzem. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.

Układamy rybki na papierze do wypieków w arkuszach i wkładamy do piekarnika na 15 minut.

Do jogurtu greckiego dodajemy rozdrobniony czosnek, kilka kropli soku z cytryny i świeżą miętę. Doprawiamy solą i oliwą.
 

Jak podawać?

Brokuły nakładamy na talerz i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Obok układamy plaster upieczonego łososia , robimy kleksa jogurtowego i ozdabiamy kiełkami.