Przepisy
Łosoś mojito - z sosem limonkowo-miętowym
Świetna propozycja na obiad lub kolację, będąca odskocznią od potraw mięsnych. Danie nowoczesne i smaczne, a co najważniejsze – na jego przygotowanie nie musimy poświęcać zbyt wiele czasu.
Wykonanie:
Brokuły gotujemy przez kilka minut w kuchence mikrofalowej, wykorzystując torebki do gotowania na parze.
Łososia dokładnie myjemy, nacieramy solą i posiekanym czosnkiem. Posypujemy rozmarynem i pieprzem. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.
Układamy rybki na papierze do wypieków w arkuszach i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Do jogurtu greckiego dodajemy rozdrobniony czosnek, kilka kropli soku z cytryny i świeżą miętę. Doprawiamy solą i oliwą.
Jak podawać?
Brokuły nakładamy na talerz i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Obok układamy plaster upieczonego łososia , robimy kleksa jogurtowego i ozdabiamy kiełkami.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Co zrobić, aby rodzynki były znowu soczyste?
Wyschnięte rodzynki znów staną się miękkie, gdy włożysz je na pół godziny do soku z cytryny.