Artykuły

wszystkie artykuły

Przepisy

Przepisy dla niemowlaka

Każdy wiek rządzi się swoimi prawami. Podobnie wygląda to w kuchni niemowlaka. W wieku 4 miesięcy gotujemy inaczej niż podczas 9 miesiąca życia maleństwa. Zaczyna brakować Ci pomysłu na smaczne i zdrowe posiłki? Przedstawiamy nasze propozycje.

Rutyna na talerzu do jedna z najgorszych rzeczy. Powtarzalność posiłków w kuchni może zniechęcić nawet największego łakomczucha. Aby do tego nie dopuścić, przedstawiamy kilka ciekawych przepisów dostosowanych do wieku Twojego maluszka. Jeśli szczególnie mocno zależy Ci na jakości przyrządzanych potraw polecamy Ci gotowanie w torebkach do gotowania na parze. Znajdziesz je w ofercie Jana Niezbędnego. Pozwalają na zachowanie smaku, zapachu i wartości odżywczych przyrządzanych potraw. Tą metodą można przygotowywać zarówno chude mięso, jak i warzywa i owoce.

Przepisy kulinarne dla niemowląt – od 4 miesiąca
Zupka jarzynowa
Składniki:
- 1/2 marchewki
- jeden ziemniak
- 1/3 korzenia pietruszki
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 200ml wody

Sposób przygotowania:
Warzywa umyj i obierz. Następnie, włóż do torebki do gotowanie na parze i ugotuj do miękkości w kuchence mikrofalowej. Ugotowane warzywa przetrzyj lub zmiksuj, a następnie połącz z wywarem oraz kleikiem ryżowym. Całość ugotuj, a na końcu dodaj oliwę. Po schłodzeniu zupkę podaj dziecku.

Kurczak z ryżem
Składniki:
- skrzydełko z kurczaka
- marchewka
- 1|2 jabłka
- 100g ryżu
- woda

Sposób przygotowania:
Skrzydełko umyj, włóż do torebki do gotowania na parze i ugotuj w kuchence mikrofalowej. Następnie, obierz i dodaj mięso do pokrojonej w kostkę lub utartej na tarce marchewki oraz utartego bądź pokrojonego jabłka. Wszystko razem duś aż będzie miękkie. Na koniec wrzuć ryż i gotuj jeszcze 15-20 min. Wszystko razem zmiksuj i podaj dziecku.

Przepisy kulinarne dla niemowląt – od 5 miesiąca
Kleik z brokuł
Składniki:
- kawałek brokuła
- woda
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Ugotuj brokuły do miękkości w torebce do gotowania na parze. Następnie zmiksuj i dodaj kleik ryżowy.

Mus jabłkowy
Składniki:
- 1 duże jabłko
- sok jabłkowy
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Jabłko obierz, pokrój w kawałeczki, ugotuj w torebce do gotowania na parze by zmiękło. Na koniec zmiksuj i dodaj kleik ryżowy z sokiem jabłkowym.

Przepisy kulinarne dla niemowląt – od 6 miesiąca
Zupa z mięsem
Składniki:
- 100 gram kurczaka
- 1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:
Włóż do torebki do gotowania na parze wszystkie składniki i ugotuj je. Następnie całość zmiksuj, dodając wcześniej wodę.

Przecier z malin
Składniki:
- 1 szklanki malin
- 2 łyżki kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Miękkie dojrzałe owoce opłucz i zalej wrzątkiem. Przetrzyj maliny i dodaj kleik ryżowy delikatnie mieszając.

Przepisy kulinarne dla niemowląt – od 7 miesiąca
Ziemniaczanka
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 szklanki wywaru z warzyw

Sposób przygotowania:
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksuj.

Rosołek z kurczaka z ryżem
Składniki:
- marchew
- kawałeczek kurczaka
- ugotowany ryż 1 łyżka
- olej sojowy1 łyżeczka
- por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Ugotować jarzynki wraz z mięsem w torebce do gotowania na parze. Zmiksuj całość wraz z wodą i ryżem (pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodaj olej i drobniutko posiekaną natkę.

Przepisy kulinarne dla niemowląt – od 8 miesiąca
Indyk z kalarepą
Składniki:
- marchew
- mięso z piersi indyka 100 g.
- kalarepka
- oliwa z oliwek
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Marchew, kalarepę i mięso ugotuj w torebce do gotowania na parze. Następnie dodaj oliwę z oliwek i zagęść całość kleikiem ryżowym

Pasta z twarogu
Składniki:
- 40 g. twarogu
- 50 ml. mleka

Sposób przygotowania:
Twaróg roztarty na gładką masę połącz z ciepłym mlekiem. Papka może być samodzielnym posiłkiem lub jako dodatek do śniadania lub podwieczorku.

Przepisy kulinarne dla niemowląt – od 9 miesiąca
Biszkopt bezglutenowy
Składniki:
- 4 jaja
- szklanka cukru pudru
- 1/3 szklanki maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Jaja ubij dokładnie z cukrem pudrem, dodając mąkę ziemniaczaną. Mieszaj delikatnie i przelej do jednorazowej formy do pieczenia Jana Niezbędnego. Piecze w dobrze rozgrzanym piecu. Podawaj jako deser między posiłkami.

Budyń bez mleka
Składniki:
- butelka soczku owocowego dla niemowląt
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego
- łyżka wody

Sposób przygotowania:
Soczek wlej do garnka i zagotuj. Dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotuj aż zgęstnieje. Mieszaj dokładnie z kleikiem. Podaj maluszkowi na zimno.

Przepisy kulinarne dla niemowląt – od 10 miesiąca
Zupa jarzynowa z makaronem
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 100 gram kurczaka
- 2 łyżki zielonego groszku
- drobny makaron lub zacierka
- oliwa z oliwek

Wszystkie składniki, oprócz makaronu ugotuj w torebce go gotowania na parze. Następnie rozgnieć je widelcem i dodaj ugotowany makaron. Pokrop zupkę oliwą.

Jarzyny z szynką i makaronem
Składniki:
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 cebula
- plasterek niepeklowanej szynki drobiowej lub wieprzowej
- makaron lub zacierka
- oliwa

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki, oprócz makaronu ugotuj w torebce go gotowania na parze. Następnie rozgnieć je widelcem i dodaj ugotowany makaron. Pokrop zupkę oliwą.

Przepisy kulinarne dla niemowląt – od 11 miesiąca
Bukiet warzyw z jajkiem
Składniki:
- 3 gałązki kalafiora
- ziemniak
- marchewka
- jajko
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:
Warzywa ugotuj w torebce do gotowania na parze. Jajko po sparzeniu roztrzep widelcem. Na spodek wyłóż łyżeczkę masła, wylej roztrzepane jajko i umieść w rondelku z wrzącą wodą do ścięcia się. Następnie podrobione warzywa i ścięte jajko ułóż na talerzyku z dodatkiem masła, posypane szczypiorkiem.

Jajecznica na parze ze szczypiorkiem
Składniki:
- 1 jajo
- 2 płaskie łyżki masła
- łyżeczka szczypiorku
- łyżeczka mleka

Sposób przygotowania:
Szczypiorem umyj i drobniutko pokrój, następnie sparz wrzątkiem. Gotujemy wodę w garnku. Spodeczek posmaruj masłem i wstaw do garnka z wrzątkiem. Na spodeczek wbij jajko i starannie mieszaj do ścięcia się białka. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

Przepisy kulinarne dla niemowląt – od 12 miesiąca
Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym
Składniki:
- 3 łyżeczki kleiku ryżowego
- jabłko
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- łyżeczka cukru
- 50 ml. wody

Sposób przygotowania:
Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Następnie zagotuj wodę z cukrem do której dodaj utarte jabłko i kleik ryżowy - wszystko mieszając. Podawaj na talerzyku z dodatkiem jogurtu.

Deser owocowy z jogurtem
Składniki:
- jabłko
- gruszka
- 2 śliwki
- łyżka naturalnego jogurtu
- 50 ml. szklanki wody
Sposób przygotowania:
Owoce umyj i obierz ze skórki (śliwki nie wymagają obierania). Pokrój je na niewielkie cząstki i włóż do torebki do gotowania na parze. Gotuj do miękkości. Po ugotowaniu zmiksuj. Podawaj z jogurtem naturalnym.