Artykuły

wszystkie artykuły

Przepisy

Pstrąg z kaszą gryczaną i suszonymi borowikami

Pstrąg z kaszą gryczaną i suszonymi borowikami

Pstrąg to bardzo dobra i wyjątkowo zdrowa ryba. Jego delikatne mięso smakuje świetnie pod każdą postacią – pieczone, grillowane, smażone. I właśnie ze względu na walory smakowe idealnie będzie komponować się z innymi potrawami świątecznymi.


Wykonanie:

Farsz - grzyby zalać zimną wodą i moczyć przez minimum 2 godziny. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączone i pokrojone grzyby. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowaną kaszę włożyć do miseczki, dodać usmażone grzyby, posiekane listki pietruszki i jajko.  

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Zakładamy rękawiczki winylowe. Rozcinamy brzuchy i wyjmujemy wnętrzności, dokładnie opłukać. Po jednej stronie ryby robimy klika nacięć i skrapiamy sokiem z połowy cytryny, solimy, pieprzymy i napełniamy brzuchy farszem.

Ryby wkładamy do torebki do pieczenia ryb i wrzucamy pozostałe składniki – masło, pozostałą połówkę cytryny, kilka gałązek pietruszki I troche wina. Do naczynia wlać wino i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 15 - 20 minut, jak ryba się zrumieni, zmniejszyć do 180 stopni i pieczemy  jeszcze przez około 20 minut.


Jak podawać?

Doskonałym dopełnieniem dania będzie kieliszek wytrawnego, białego wina.


Wielkanocna loteria