Artykuły

wszystkie artykuły

Przepisy

Sekrety parzenia kawy

Sekrety parzenia kawy

Istnieje wiele sposobów parzenia kawy. W zależności od tradycji i upodobań możemy przygotować ją na różne sposoby. W jaki sposób parzyć kawę, aby wydobyć z niej to, co najcenniejsze? Po lekturze tego artykułu nie będzie to już tajemnicą.

Dawno temu kawa stanowiła dla ludzi nieodkrytą tajemnicę. Nie wiedzieli, w jaki sposób wydobywać z niej szczególny aromat i smak. Do wielu próbach i błędach nauczono się, w jaki sposób robić to właściwie. Początkowo, zielone ziarna mielono, ugniatano i zalewano zimną wodą. Szczególnego odkrycia na temat zalewania ziaren wrzątkiem dokonali Arabowie. Jednak do dzisiejszego smaku kawy była jeszcze daleka droga. W dzisiejszych czasach istnieje wiele sposobów parzenia kawy. Zależą one od tradycji, przyzwyczajeń oraz upodobań. Z powodzeniem kawę możemy przyrządzić w specjalnym tygielku, ekspresie, czy filtrze. W jaki sposób parzyć kawę, aby cechował go wyjątkowy smak i aromat? Poniżej przedstawiamy kilka propozycji.

Dla osób, które nie lubią się przemęczać i preferują proste, sprawdzone metody polecamy dzbanek z filtrem. Wystarczy, że do wkładu wsypiesz odpowiednią ilość zmielonej kawy i zalejesz ją gorącą wodą. Po kilku minutach, możesz raczyć się wspaniałą, aromatyczną kawą. Inny sposób to wykonanie naparu przy pomocy ekspresu przelewowego. W tego typu urządzeniu, woda przelewa się przez filtr ze zmieloną kawą. Szczególnie polecamy Ci filtry Jana Niezbędnego. Wykonane są ze specjalnego papieru z czystej, długowłosej celulozy, która przepuszcza to, co w kawie pożądane, zatrzymując fusy oraz wiele substancji drażniących. Rozmiar filtrów jest dopasowany do wielkości dostępnych na naszym rynku przelewowych ekspresów do kawy. Po kilku chwilach od włożenia filtra, otrzymujesz napar o wyjątkowej mocy.

Najbardziej uniwersalny jest natomiast ekspres ciśnieniowy. Możesz w nim przygotować mocne espresso lub delikatne cappuccino. Wystarczy, że do specjalnego sitka wsypiesz zmieloną kawę. Kiedy woda osiągnie wysoką temperaturę, przenika przez kawę w sitku i wpływa wprost do Twojej filiżanki. Tak przygotowany napar ma charakterystyczną, delikatną warstwę jasnobrązowej pianki.
Niezależnie od tego, w jaki sposób zaparzysz swoją ulubioną kawę, dostarczy Ci chwili przyjemności i relaksu. Takie właśnie jest główne zadanie pachnącego naparu.


Notice: Undefined index: cache in /home/janniezbedny/public_html/sites/all/modules/proapi/proapi.module on line 104

Notice: Trying to get property of non-object in /home/janniezbedny/public_html/sites/all/modules/proapi/proapi.module on line 105