Artykuły

wszystkie artykuły

Przepisy

Sernik cytrynowy z lemon curd

Sernik cytrynowy z lemon curd

Ponieważ większość z nas uwielbia pyszne słodkości, na deser, po obfitym posiłku wielkanocnym, polecamy wykwintny sernik cytrynowy. Jego wspaniały smak połechta każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie.

Wykonanie:

Przygotowujemy masę serową.

Okrągłą tortownicę wykładamy estetycznie papierem do wypieków w arkuszach  i wlewamy masę. Absolutnie nie smarujemy niczym papieru, ponieważ jest on obustronnie silikonowany. Piekarnik nagrzewamy do 170 st C. – sernik pieczemy ok. 60-70 minut.

Po ok. 50 minutach wlewamy wcześniej przygotowaną polewę na wierzch i dopiekamy ciasto przez ok.15-20min. Studzimy w uchylonym piekarniku ok.1 godz.

Smarujemy boki sernika lemon curd i przyklejmy ciasteczka amaretto.

W tym momencie możemy ozdobić sernik figurką z masy cukrowej (kurczaczek, jajeczko, baranek ) albo lukru plastycznego. Wkładamy sernik do lodówki na kilka godzin.

Jak podawać?

Podawać schłodzony z dobrą kawą.

Wielkanocna loteria