Artykuły

wszystkie artykuły

Przepisy

Wege pasztet… z warzyw!

Wege pasztet… z warzyw!

Codzienny problem każdej mamy - co przygotować dziecku do szkoły. Powinno być zdrowo, pożywnie, ale przede wszystkim pysznie! Co zrobić, żeby się nie narobić i zadowolić najbardziej wybredne podniebienie? Mamy kilka pomysłów na warzywne cudeńka i pyszności. Dzisiejszym tematem będzie pasztet… niezwykły, warzywny pasztet!

Od dziś pasztet nabierze nowego wymiaru. Tłuste mięsa, boczki i skwarki odejdą do lamusa. Od czego zacząć? Wystarczy zajrzeć do lodówki lub na pobliski bazarek i zachwycić się wielością kolorów na straganach. Następnie zastanów się, jakie warzywa lubi nasza pociecha. W końcu dzisiejszy, pasztetowy temat zostaje poruszony specjalnie dla niej. Możemy wybierać i przebierać w zachwycających i zdrowych warzywach. Musimy jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Pasztet z warzyw, w odróżnieniu od pasztetu mięsnego to bardzo delikatna i krucha konstrukcja. Niezbędne jest zatem użycie jajek jako składnika spajającego. Przy odrobinie fantazji i czasu można poeksperymentować z ziołami – wyczarować nowy, niepowtarzalny smak. Trzeba jednak uważać, nadmiar zapachów i smaków może skutecznie odstraszyć nasze dziecko. Jeśli jednak przygotowujesz pasztet dla siebie lub męża, nie żałuj czosnku. Nadaje on niepowtarzalnego smaku i aromatu, a dodatkowo działa przeciwzapalnie na organizm.

Po wymieszaniu wszystkich składników, pasztetową miksturę przelewamy do jednorazowej foremki Jana Niezbędnego. Następnie pieczemy, według wytycznych podanych w przepisie. Po wyjęciu z pieca, pasztet studzisz i kroisz na grube plastry, którymi przekładasz kromki pełnoziarnistego pieczywa. Doskonałym dodatkiem do warzywnego pasztetu jest duży liść sałaty, czy soczysta roszponka. Nie zaszkodzi także kilka kropli ketchupu, a dla prawdziwych mężczyzn duża łyżka chrzanu. Wyborny smak zarówno na zimno, jak i na ciepło prosto z pieca.
I na koniec, najważniejsza kwestia. Pasztety warzywne nie są imitacją pasztetów mięsnych, nie mają ich udawać, ani przypominać. Są zupełnie nową kategorią smaku, jakości i zdrowia. Musisz koniecznie spróbować!

Podaruj sobie i swojej rodzinie coś nowego, pysznego i wyjątkowego. Zadbaj o zdrowie ukochanych osób przyrządzając im niezwykłe, warzywne cudo – pasztet warzywny!

Pasztet sojowy
Składniki:
- 200 g. soi
- 200 g. czerwonej lub zielonej soczewicy
- 400 g. pieczarek
- 400 g. cebuli
- 3 jajka
- 3 ugotowane ziemniaki
- kilka łyżek sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki majeranku
- 2 łyżki zmielonego kminku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa, kolendra, odrobina ostrej papryki, odrobina zmielonych goździków

Sposób przyrządzenia:
Soję namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować. Ugotować również soczewicę, a następnie razem zmielić. Pieczarki pokroić i poddusić na oliwie z oliwek. Cebulę zeszklić na oleju. Zmielić razem ziemniaki, pieczarki i cebulę. Obie masy połączyć. Dodać całe jajka i wymieszać. Dodać wyciśnięty czosnek i doprawić do smaku, jeśli jest za rzadkie dodać nieco bułki tartej. Jednorazowe foremki do pieczenia Jana Niezbędnego napełnić 1/3 masy, następnie ułożyć ugotowane jajka i dopełnić resztą farszu. Piec ok. 1-1,5 godziny w 180 stopniach- można obłożyć wierzch płatkami masła, by pasztet dodatkowo się zrumienił (pod koniec pieczenia można przykryć papierem lub folią aluminiową by pasztet zbyt mocno się nie spiekł). Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.

Pasztet z warzyw
Składniki:
- 230 g. mąki
- 6 jajek
- 100 g. masła
- 2 marchewki
- 450 g. ugotowanych ziemniaków
- 240 g. pieczarek
- 1/3 puszki groszku
- 1/3 szklanki śmietany
- 100 g żółtego sera
- kurkuma, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i kurkumy, posiekać z masłem. Wbić 3 żółtka, wlać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto. Owinąć je folią Jana Niezbędnego i odłożyć do lodówki. Marchewkę pokroić i ugotować. Ziemniaki i pieczarki pokroić. Składniki połączyć i wymieszać z groszkiem. Formę jednorazową do pieczenia Jana Niezbędnego wyłożyć w 2/3 ciastem, nałożyć farsz. Śmietanę wymieszać z utartym serem, 3 jajkami, szczyptą soli oraz pieprzu. Warzywa zalać śmietaną i przykryć ciastem. Jajko roztrzepać i rozsmarować nim powierzchnię ciasta. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.


Notice: Undefined index: cache in /home/janniezbedny/public_html/sites/all/modules/proapi/proapi.module on line 104

Notice: Trying to get property of non-object in /home/janniezbedny/public_html/sites/all/modules/proapi/proapi.module on line 105