Artykuły

wszystkie artykuły

Przepisy

Żeberka – palce lizać!

Żeberka – palce lizać!

Delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Wspaniały smak i zapach. Kruchość i delikatność okrywająca każde żeberko. Amatorów tego specjału nie sposób zliczyć. Dobrze przyrządzone i zmacerowane żeberka to rozkosz smaku i aromatu. Z nami, odkryjesz tajemnicę ich przyrządzenia.

Przed pojawieniem się gatunku ludzkiego na kuli ziemskiej, doceniały je dinozaury. Szczególnie przerażający T-Rex, mięsożerca z przeszłości okazał się nie lada smakoszem tego specjału. Mowa oczywiście o żeberkach! Miłośników owych smakowitości jest z pewnością całe mnóstwo. Niewątpliwą ich zaletą jest możliwość przyrządzania na setki sposobów. Wszystko to kwestia fantazji, smaku i zasobności dodatków. Dzięki żeberkom, możemy poczuć się jak człowiek pierwotny. Jedzenie ich inaczej niż rękami powinno być zwyczajnie zakazane. Nie ma nic przyjemniejszego niż oblizywanie palców po zakończonym biesiadowaniu przy żeberkach.

Niektórzy twierdzą, że przygotowanie żeberek to nie lada wyzwanie. Nic bardziej mylnego. Jedyne czego potrzeba nam do nich rzeczywiście sporo, to czas. Kruchość, delikatność i miękkość to wynik długiego leżakowania w marynacie i długich godzin spędzonych w piecu. Jeśli zależy nam na szczególnym smaku i aromacie, a dodatkowo oszczędności kalorii, nie możemy zapomnieć o zastosowaniu torebki do pieczenia Jana Niezbędnego. Pieczenie w niej nie wymaga dodawania tłuszczu. Żeberka pieką się we własnym sosie, dzięki czemu są niskokaloryczne i zdrowsze. Ponadto, zachowują swój naturalny aromat oraz nie tracą substancji odżywczych. Co ważne, dzięki użyciu torebek do pieczenia nie brudzimy kilku misek, łyżek i całego kuchennego blatu.

Wybierając żeberka w sklepie, zwróć uwagę czy mają mało tłuszczu i są jasne w kolorze. Jeśli masz możliwość, obejrzyj dokładnie mięso i sprawdź, czy kości nie są zbyt grube. Przed zmacerowaniem, porządnie umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie, pokrój na kawałki, co kosteczkę. Włóż do torebki do pieczenia Jana Niezbędnego i zasyp mieszanką przypraw. Porządnie wszystko wymieszaj potrząsając i rolując torebkę. Następnie włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na koniec, piecz jak w przepisie. Żeberka smakują wybornie z zieloną sałatą, pomidorem i innymi witaminowymi pysznościami oraz zapiekanymi ziemniakami z kminkiem.

Żeberka rozpływające się w ustach
Składniki:
- 2 kg. świeżych żeberek
- 3 średnie cebule
- 3 łyżki miodu
- 2 butelki ulubione ketchupu

Sposób przyrządzenia:
Mięso posolić, a następnie przesmażyć na patelni. Na tej samej patelni zeszklić cebulę. Miód połączyć z ketchupem. Żeberka przełożyć do torebki do pieczenia Jana Niezbędnego, dodać cebulę i wlać sos ketchupowy. Piec około 1,5 godziny.

Żeberka miodowe
Składniki:
- 1 kg. żeberek wieprzowych
- sól, pieprz, olej
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- pół słoiczka przecieru pomidorowego
- 4 łyżki miodu
- pół szklanki octu
- bazylia, majeranek

Sposób przyrządzenia:
Żeberka pokroić na 2 cm. kawałki, a następnie posypać solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny. Przełożyć na patelnię i obsmażyć. Przełożyć to torebki do pieczenia Jana Niezbędnego i zalać sosem przygotowanym z wymieszania reszty składników. Piec do miękkości, około 1,5 godziny.

SMACZNEGO!

Wielkanocna loteria