Artykuły

wszystkie artykuły

Przepisy

Zioła od A do Z

Zioła od A do Z

Przyprawy i zioła. Bez nich, potrawy nie mają głębi, smaku i szczególnego aromatu. Dbają o nasze zdrowie, samopoczucie i kubki smakowe. Dzięki nim, zawartość naszego talerza staje się wydarzeniem, wyjątkową i magiczną wycieczką. Każda podróż nich jest inna, ponieważ każda z przypraw jest jedyna i niepowtarzalna. Specjalnie dla Was, przedstawiamy mini przewodnik po Świecie Ziół i Przypraw. A jak ANYŻEK – jedna z najstarszych, znanych jako lecznicze, roślin na świecie. Działa antytoksycznie i bakteriobójczo. Wpływa również na zwiększenie ilości białych ciałek we krwi, wzmacniając w ten sposób system odpornościowy.

Napar ze sproszkowanych owoców anyżku podaje się podczas problemów żołądkowych, np. przy kłopotach z trawieniem, bólach żołądka czy zatruciach pokarmowych. Anyżek służy ma również zastosowanie w kuchni. Sprawdza się podczas aromatyzowania ciastek, cukierków i nalewek.


B jak BAZYLIA – oprócz tego, że zdobi nasz parapet ma piękny, korzenny, słodkawy i zarazem pikantny smak. Zawiera olejek eteryczny o nieco gorzkim smaku i balsamicznym zapachu. Często wykorzystują ją twórcy perfum w swych kompozycjach zapachowych. Zioło to działa przeciwdepresyjnie i przeciwwymiotnie, a nawet wzmacnia kondycję fizyczną.

Bazylia wzbogaca smak sosów, zwłaszcza pomidorowych, a także potraw z ryb, drobiu i sałatek. Bez niej słynne, włoskie pesto staje się niczym szczególnym.

C jak CHILLI – to najostrzejsza z papryk. Na szczególną uwagę zasługują jej nasionka, ponieważ to właśnie w nich skrywa się cała ostrość chili

Obecna w niej substancja skutecznie neutralizuje wolne rodniki, dlatego jest szczególnie cenna dla zdrowia. Wspaniale wyostrza smak gulaszu i innych potraw. Ponadto, pasuje do dań z fasoli i drobiu.

Nie należy jej jednak sypać na rozgrzany tłuszcz, gdyż nada wtedy potrawom gorzki smak. Trzeba pamiętać, aby po jej zastosowaniu porządnie umyć dłonie. Potarcie oczu czy nosa dłonią na której została choć odrobina chilli powoduje silne pieczenie i łzawienie.


E jak ESTRAGON – należy do łagodnych przypraw. Ceniony ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Doskonale walczy z wolnymi rodnikami, ponieważ jest bogaty w witaminy A i C. Ponadto, wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Wspaniale smakuje z nim drób, warzywa i ryby. Jeśli dodasz go do gotowanych potraw, pamiętaj, by wsypać przyprawę pod koniec przyrządzania dania. Długotrwałe działanie wysokiej temperatury zabija smak estragonu.

G jak GAŁKA MUSZKATOŁOWA – ma intensywny korzenny smak i aromat. Od dawna uważa się ją za silny afrodyzjak. Dodana do piernika, czy innego ciasta nadaje mu intensywny smak i zapach. Doprawia się nią też grzane alkohole i pasztety.

I jak IMBIR – uważany za afrodyzjak, gdyż pobudza organy płciowe. Posiada właściwości łagodzące problemy żołądkowe. Wzmaga apetyt i poprawia krążenie krwi.

Imbir ma szczególnie ostry zapach i korzenny smak. Dodaje się go do pierników i mięs. Służy do aromatyzowania likierów, kompotów i piwa. W przeziębieniu jest doskonałym dodatkiem do herbaty – rozgrzewa i działa napotnie.


K jak KARDAMON – to krewny imbiru. Ma bardzo przyjemny, cytrynowo – eukaliptusowy smak. Kardamonowi przypisuje się kojący wpływ na nerwy, gdyż zawiera dużo magnezu.

Posiada właściwości pobudzające apetyt i trawienie. Dzięki intensywnemu zapachowi odświeża oddech. Sproszkowany kardamon wzbogaca smak i aromat szarlotki, potraw z dyni, wieprzowiny i wielu innych.

L jak LUBCZYK – uważany za przyprawę wzmagającą popęd płciowy. Wyciąg z korzenia lubczyka pomaga w chorobach nerek i pęcherza, ponieważ działa moczopędnie i przeciwskurczowo. Ostry zapach i smak sprawia, że wykorzystywany jest m.in. do produkcji przyprawy Maggie – kuchennej klasyki. Mało osób wie, że powodzeniem może zastąpić w kuchni pieprz, gdyż jest bardzo pikantny.


O jak OREGANO
– ma delikatny aromat i korzenny, nieco gorzkawy smak. Posiada właściwości lecznicze. Pomaga w kłopotach żołądkowych, a także działa przeciwskurczowo, moczopędnie oraz przeciwzapalnie. Może być pomocny również w schorzeniach oskrzeli i zaburzeniach trawiennych, potrafi łagodzić wzdęcia.

W kuchni oregano służy do przyprawiania warzyw, serów i ryb. Bez niego żaden sos pomidorowy nie miał by tego charakterystycznego smaku.

P jak PIEPRZ – jest czarny, biały, zielony, a nawet czerwony. Można go również kupić pod nazwą pieprz kolorowy.

Ma działanie odkażające, stymulujące, a pieprzne potrawy silnie rozgrzewają.

Pieprz czarny ma korzenny, niemal leśny zapach i jest bardzo ostry.

Pieprz biały jest łagodniejszy, otrzymuje się go po obraniu dojrzałych ziarenek ze skórki.

Pieprz zielony ma odświeżający smak, to niedojrzałe zamarynowane ziarenka.

Pieprz czerwony natomiast ma intensywny zapach, lecz mało pikantny smak.



T jak TYMIANEK – dzięki dużej zawartości olejku eterycznego ma intensywny zapach i gorzkawy posmak. Jest używany jest do produkcji past do zębów, ponieważ posiada właściwości odkażające. Tymiankiem wzbogaca się ostre sosy, bigos, potrawy z tłustych mięs, pasztety, kiełbasy, a także dania z warzyw strączkowych.

W jak WANILIA – używana jest w w kuchni, jako dodatek do ciast i deserów. W przemyśle perfumeryjnym docenia się jej wyjątkowy, słodkawy zapach. Wanilię można przechowywać w pojemniku z cukrem i wyczarować w ten sposób domowy cukier waniliowy. W wanilii najcenniejsze są jej czarne ziarenka. To właśnie w nich skrywa się cały aromat i magia.

Z jak ZIELE ANGIELSKIE – pachnie jak mieszanka kilku ziół - pieprzu, cynamonu i gałki muszkatołowej. Wspaniale wzbogaca smak potraw mięsnych, smażonych ryb, zup, ogórków kiszonych. Zaledwie dwa ziarenka dodane do kompotu owocowego zmienią jego charakter, nadając mu intensywny aromat. Przyprawę tę dodaje się do potraw na początku ich przyrządzania, by danie zdążyło przesiąknąć jego wonią. Herbatka z ziela angielskiego łagodzi zaburzenia żołądkowe.