Jej wysokość dynia

Jej wysokość dynia

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Szczyt sezonu na to warzywo przypada w okresie jesienno-zimowym, wtedy też króluje ono na naszych stołach. Doskonale sprawdza się jako składnik potraw, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest praktycznie cała do schrupania! Oto dyniowe ABC Jana Niezbędnego.

Smakowity symbol jesieni
Dynia to warzywo, które skrywa w sobie pokaźną dawkę wartości odżywczych i zdrowotnych. Swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza bogactwu witamin (m.in. A, B1, C), jest też źródłem błonnika, minerałów (zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia i magnezu) oraz beta-karotenu. Ponadto dynia łączy
w sobie niską kaloryczność, działanie odkwaszające oraz wyborny smak, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako główny element diet odchudzających, mając niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie i urodę.

Dynia od kuchni
Miąższ dyni może stanowić bazę dla aromatycznych zup, sosów, farszu do pierogów, jak również wytrawnych i słodkich wypieków. Natomiast pestki dyni są znakomitym składnikiem ciast oraz smakowitym dodatkiem do sałatek. Zaś uzyskany z nich olej (tłoczony na zimno) to idealny dressing
i dodatek do sosów.

Na widelcu

Jak wybrać?

Dynia zwyczajna, olbrzymia, hokkaido lub piżmowa – którą wybrać? Wszystkie są pyszne, ale zwróćmy uwagę na skórę – powinna być jędrna i gładka, bez nierówności, które mogą sugerować włókniste wnętrze. Ponadto sprawdźmy, czy dynia nie jest zbyt lekka jak na swoją objętość.

Jak oprawić?

Przygotowanie dyni rozpoczynamy od odcięcia ostrym nożem końcówek, a potem przecinamy ją na pół. Ze środka usuwamy pestki oraz włóknisty miąższ – odkrawając go od skóry. Wszystkie dynie, oprócz odmiany hokkaido, należy obrać - nożykiem do obierania ziemniaków lub nożem. Pokrojoną dynię można zamrozić w idealnych do tego celu pojemnikach silikonowych lub torebkach na mrożonki Jana Niezbędnego, aby cieszyć się nią jeszcze długo po sezonie.

Jak przygotować?

Aby ususzyć pestki, należy ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Jana Niezbędnego i piec przez godzinę w temp. ok. 90 stopni. Miąższ dyni można ugotować lub upiec. Opłukany oraz pokrojony na duże kawałki powinien gotować się w garnku ok. 20-30 minut, aż zmięknie. Dzięki pojemnikom silikonowym Jana Niezbędnego można też ugotować dynię na parze w mikrofalówce. W piekarniku, w żaroodpornym pojemniku od Jana Niezbędnego, dynia piecze się ok. 45 minut w temp. 180 stopni.

Kulinarne inspiracje
Daria Ładocha, blogerka i ekspertka od zdrowej kuchni, przedstawia sprawdzone smakowite przepisy na potrawy z dyni, pokazując przy tym, że gotowanie może być proste i szybkie, a nasz organizm może czerpać z niego korzyści nie tylko z uwagi na smak potrawy, ale również jej właściwości odżywcze. Czasami to tylko kwestia pomysłu i paru trików w kuchni. Poniżej propozycje na dynię w dwóch odsłonach według przepisów Darii:

penne z dynią smażona na lekkim masełku z cynamonem, wędzonym serem i żurawinąPenne z dynią smażoną na lekkim masełku z cynamonem, wędzonym serem i żurawiną

Składniki:

  • 300 g pieczonej dyni,
  • 200 g makaronu razowego penne,
  • 50 g startego sera wędzonego,
  • 3 łyżki masła,
  • 80 g śmietany 18%,
  • kilka łyżek żurawiny w konfiturze,

przyprawy:

  • 3 drobno posiekane szalotki,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • po szczypcie gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.

Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, żeby przecedzając go na sitku, pozostawić trochę wody, którą w razie potrzeby dodasz do sosu. Na patelni rozgrzej masło i dodaj szalotki, chwilę podsmażaj. Dodaj dynię i śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, a następnie włóż makaron i wlej odrobinę wody z gotowania makaronu. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp wędzonym serem, startym na tarce o małych oczkach, i podawaj z żurawiną.

makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem

Makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem


Składniki:

  • 200 g upieczonej dyni,
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego (3 mm),
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę,
  • 1 cukinia pokrojona we wstążki obieraczką do warzyw,
  • 1 marchewka pokrojona w julienne,
  • 10 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki,
  • 1 szklanka wywaru z jarzyn,

przyprawy:

  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
  • 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika,
  • szczypta soli, pieprzu oraz papryki wędzonej,
  • 1 łyżka oleju roślinnego oraz kilka listków bazylii do dekoracji.

Przygotowanie: Makaron namocz w zimnej wodzie (ok. 30 minut). Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj cukinię oraz marchewkę i chwilę podsmażaj. Dodaj makaron ryżowy i połowę wywaru z jarzyn. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. W razie potrzeby dolej jeszcze odrobinę wywaru. Na koniec dodaj pomidorki koktajlowe, dynię, dopraw solą, pieprzem, papryką wędzoną i przed podaniem udekoruj bazylią i pestkami słonecznika.


Notice: Undefined index: cache in /home/janniezbedny/public_html/sites/all/modules/proapi/proapi.module on line 104

Notice: Trying to get property of non-object in /home/janniezbedny/public_html/sites/all/modules/proapi/proapi.module on line 105