Przepisy
Przepis na aromatyczne - Penne z dynią smażoną na lekkim masełku z cynamonem, wędzonym serem i żurawiną.
Kulinarna inspiracja Darii Ładochy z książki „Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn”, w której gościnnie występują produkty Jana Niezbędnego! Znajdziecie w niej pomysły szybkich i zdrowych dań dla całej rodziny.
Włoska pasta z sosem to codzienność dla wielu z Was. Dlatego proponuję razowe
penne ze słodkimi dodatkami i cynamonem. Idealne danie do pracy, bez czosnku,
cebuli i przykrych zapachów, a jednak z makaronem.
Jeśli nie macie akurat wędzonego sera, dodajcie kozi, owczy lub tradycyjną fetę.
Żurawinę możecie zastąpić rodzynkami lub suszonymi śliwkami.
Daria Ładocha
Składniki: 300 g pieczonej dyni, 200 g makaronu razowego penne, 50 g startego sera wędzonego, 3 łyżki masła,
80 g śmietany 18%, kilka łyżek żurawiny w konfiturze, przyprawy: 3 drobno posiekane szalotki, 1/3 łyżeczki cynamonu, po szczypcie gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.
Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, żeby przecedzając go na sitku, pozostawić trochę wody, którą w razie potrzeby dodasz do sosu. Na patelni rozgrzej masło i dodaj szalotki, chwilę podsmażaj. Dodaj dynię i śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, a następnie włóż makaron i wlej odrobinę wody z gotowania makaronu. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp wędzonym serem, startym na tarce o małych oczkach i podawaj z żurawiną.
Jan Niezbędny poleca: szklany pojemnik żaroodporny o pojemności 700 ml. Z łatwością przygotujesz w nim pieczoną dynię. Możesz też po przygotowaniu całości wstawić penne na kilka minut do piekarnika – wędzony ser pięknie się zapiecze. Pojemniki dostępne są w rozmiarach: 300 ml, 500 ml oraz 700 ml.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Jaki jest sposób na przetłuszczające się włosy?
Aby zapobiec szybkiemu przetłuszczaniu się włosom, najlepiej używaj kosmetyków, które ...