Artykuły

wszystkie artykuły

Przepisy

Przepis na aromatyczne - Penne z dynią smażoną na lekkim masełku z cynamonem, wędzonym serem i żurawiną.

Przepis na aromatyczne - Penne z dynią smażoną na lekkim masełku z cynamonem, wędzonym serem i żurawiną.

Kulinarna inspiracja Darii Ładochy z książki „Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn”, w której gościnnie występują produkty Jana Niezbędnego! Znajdziecie w niej pomysły szybkich i zdrowych dań dla całej rodziny.

 Włoska pasta z sosem to codzienność dla wielu z Was. Dlatego proponuję razowe

penne ze słodkimi dodatkami i cynamonem. Idealne danie do pracy, bez czosnku,

cebuli i przykrych zapachów, a jednak z makaronem.

Jeśli nie macie akurat wędzonego sera, dodajcie kozi, owczy lub tradycyjną fetę.

Żurawinę możecie zastąpić rodzynkami lub suszonymi śliwkami.

Daria Ładocha

 

Składniki: 300 g pieczonej dyni, 200 g makaronu razowego penne, 50 g startego sera wędzonego, 3 łyżki masła,
80 g śmietany 18%, kilka łyżek żurawiny w konfiturze, przyprawy: 3 drobno posiekane szalotki, 1/3 łyżeczki cynamonu, po szczypcie gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.

 

Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, żeby przecedzając go na sitku, pozostawić trochę wody, którą w razie potrzeby dodasz do sosu. Na patelni rozgrzej masło i dodaj szalotki, chwilę podsmażaj. Dodaj dynię i śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, a następnie włóż makaron i wlej odrobinę wody z gotowania makaronu. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp wędzonym serem, startym na tarce o małych oczkach i podawaj z żurawiną.

Jan Niezbędny poleca: szklany pojemnik żaroodporny o pojemności 700 ml. Z łatwością przygotujesz w nim pieczoną dynię. Możesz też po przygotowaniu całości wstawić penne na kilka minut do piekarnika – wędzony ser pięknie się zapiecze. Pojemniki dostępne są w rozmiarach: 300 ml, 500 ml oraz 700 ml.