Aktualności
wszystkie aktualnościTorebki do gotowania na parze
Torebki do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej Jana Niezbędnego są idealną propozycją dla osób, które nie lubią tracić czasu na gotowanie, a chcą jeść smaczne i zdrowe posiłki.
Dzięki torebkom w kilka minut wyczarujesz zdrową i smaczną potrawę. Wystarczy zwykła kuchenka mikrofalowa i oczywiście to, co chcemy ugotować na parze: warzywa, np. ziemniaki, kalafior, marchewka, owoce, np. jabłka lub ryby - świeże albo mrożone. Lekko przyprawione produkty należy włożyć do torebki, zamknąć i uruchomić kuchenkę mikrofalową. Po kilku minutach otrzymamy gotowe danie, o naturalnym kolorze i aromacie, które posiada więcej wartości odżywczych w porównaniu z potrawami gotowanymi tradycyjnie.
Zaletą torebek Jan Niezbędny jest to, że produkty zachowują więcej wartości odżywczych w porównaniu z produktami gotowanymi na parze, jak również naturalny kolor i aromat. Używając Torebek do gotowania na parze Jana Niezbędnego można w wygodny i szybki sposób przygotować nie tylko pojedynczy produkt, ale również całą potrawę, np. rybę z różnymi warzywami i przyprawami. Poniżej przykłady sprawdzonych dań.
Przepisy:
Filet z ryby w sosie z imbiru, limonki i chili
Składniki:
- 2 filety rybne (ok. 600g)
- 2 papryki chili, wyjęte nasiona, pokrojone
- 1 łyżka startego korzenia z imbiru
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- sok z 1 limonki
Włóż rybę do torebki. Pozostałe składniki wymieszaj i polej rybę. Gotuj 8-10 minut. Podawaj z gotowanymi warzywami i ryżem. Czas gotowania może się różnic w zależności od grubości ryby
Schab w sosie musztardowym
Składniki:
- 230g schabu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka białego wytrawnego wina
- 1 cebula szalotka, pokrojona
Pokrój schab w plastry grubości ok. 4cm. Włóż do torebki. Pozostałe składniki wymieszaj i polej schab. Odstaw na 15 minut aby mięso zamarynować. Gotuj 5 minut, lub do ugotowania (w zależności od grubości mięsa). Podawaj z gotowanymi warzywami i ryżem.
Ziemniaki „Bombay”
Składniki:
- 350g ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- ¼ łyżeczki startego korzenia imbiru
- 1 łyżka pokrojonego pomidora
Włóż ziemniaki do torebki. Wymieszaj oliwę, przyprawę curry i imbir. Polej ziemniaki. Potrząśnij torebką aby obtoczyć ziemniaki sosem. Gotuj 3 minuty. Podawaj jako dodatek do dania głównego.
Kolba kukurydzy
Składniki:
- 1 kolba kukurydzy
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka świeżej pietruszki i szczypiorku
Przetnij kolbę kukurydzy na pół. Włóż do torebki. Posmaruj kolbę masłem i posyp pietruszką i szczypiorkiem. Gotuj 2 minuty. Podawaj jako dodatek do dania głównego.
Pieczone jabłka z bakaliami
Składniki:
- 4 małe zielone jabłka
- 1 łyżka płatków migdałów
- ¼ szklanki bakalii
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
Wydąż gniazdo nasienne z jabłka. Połącz bakalie, płatki migdałów, miód i cynamon. Wypełnij jabłka bakaliami. Włóż jabłka do torebki. Gotuj 3-4 minuty. Podawaj z budyniem, jogurtem waniliowym lub lodami.
Omlet
Składniki:
- 4 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- 1 mały pomidor, pokrojony
- ¼ szklanki pokrojonego wędzonego boczku
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz
Połącz jajka, mleko, sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki. Gotuj 4-5 minut.
Warzywa na parze
Składniki:
- 3 szklanki warzyw – brokuły, kalafior, pokrojona marchewka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka wyciśniętego czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
Pokrój warzywa na małe kawałki i włóż je d torebki. Przygotuj sos z cytryny, czosnku, oliwy i cebuli. Polej warzywa sosem. Potrząśnij torebką aby obtoczyć warzywa sosem. Gotuj 3,5 minuty. Wyłóż na talerz. Posyp siekaną pietruszką. Podawaj jako dodatek do dania głównego.
Purée paprykowe
Składniki:
- 2 duże papryki
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Oczyść paprykę i pokrój na duże kawałki. Włóż do torebki. Gotuj 3,5minuty. Zmiksuj w blenderze. Przypraw solą i
pieprzem. Dodaj czosnek. Podawaj jako dodatek do innych warzyw.
Brokuł w sosie serowo-śmietanowym
Składniki:
- 1 cały brokuł
- kawałek żółtego sera
- kawałek sera pleśniowego
- ½ szklanki śmietany 12%
- pieprz
- sól
Brokuł umyj i podziel na części. Włóż do torebki i gotuj 4-5 minut. W międzyczasie do garnka wlej śmietanę. Dodaj starty żółty i pleśniowy ser. Podgrzewaj do czasu rozpuszczenia serów. Nie gotuj. Przypraw solą i pieprzem. Polej brokuł. Podawaj jako dodatek do dania głównego.
Warzywa na parze, zapiekane z parmezanem
Składniki:
- 1 ziemniak
- kilka różyczek kalafiora
- kilka różyczek brokuła
- ½ marchewki
- 1 kawałek pora
- ½ papryki
- starty parmezan
- sól
- oliwa
Umyj i obierz warzywa. Większe warzywa pokrój na mniejsze części. Włóż warzywa do torebki. Gotuj 5-6 minut. Przygotuj naczynie żaroodporne nasmarowane oliwą. Przełóż warzywa do naczynia i posyp startym serem. Zapiekaj ok. 10 minut w temperaturze 180°C.
Gruszki w czerwonym winie z jogurtem cynamonowym
Składniki:
- 3 dojrzałe gruszki
- ¼ szklanki cukru
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 gwiazdki anyżku
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
Jogurt:
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Wymieszaj cukier i wino w torebce. Dodaj anyżek i skórkę z cytryny. Włóż gruszki do torebki. Pozostaw do zamarynowania na 20-30 minut, przekręcając torebkę co jakiś czas aby gruszki dokładnie zamarynować. Gotuj 2-3 minuty – w zależności od wielkości gruszek. Przygotuj jogurt cynamonowy. Wyjmij gruszki na talerz i polej jogurtem.
Kalafior z majonezem czosnkowym
Składniki:
- 1 kalafior
- 4 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki soku grejpfrutowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- liście sałaty do dekoracji
Kalafior podziel na różyczki, włóż do torebki. Gotuj 4 minuty. Przygotuj sos z majonezu, wyciśniętego czosnku i soku z cytryny i grejpfruta Ułóż kalafior na liściach sałaty. Polej kalafior przygotowanym sosem.
Ziemniaki z masłem czosnkowym z chili
Składniki:
- 8szt małych ziemniaków – tej samej wielkości
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili, posiekana
- 1 łyżeczka kolendry
Umyj i osusz ziemniaki. Większe ziemniaki przekrój, aby wszystkie były podobnej wielkości. Włóż ziemniaki do torebki. W miseczce wymieszaj masło, wyciśnięty czosnek, posiekaną papryczkę i kolendrę. Przełóż masę na ziemniaki. Zamknij szczelnie torebkę. Gotuj 8 minut lub do całkowitego ugotowania ziemniaków. W wersji mniej ostrej – użyj pół papryczki chili.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Co zrobić, aby rodzynki były znowu soczyste?
Wyschnięte rodzynki znów staną się miękkie, gdy włożysz je na pół godziny do soku z cytryny.