Torebki do gotowania na parze

Torebki do gotowania na parze

Torebki do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej Jana Niezbędnego są idealną propozycją dla osób, które nie lubią tracić czasu na gotowanie, a chcą jeść smaczne i zdrowe posiłki.

Dzięki torebkom w kilka minut wyczarujesz zdrową i smaczną potrawę. Wystarczy zwykła kuchenka mikrofalowa i oczywiście to, co chcemy ugotować na parze: warzywa, np. ziemniaki, kalafior, marchewka, owoce, np. jabłka lub ryby - świeże albo mrożone. Lekko przyprawione produkty należy włożyć do torebki, zamknąć i uruchomić kuchenkę mikrofalową. Po kilku minutach otrzymamy gotowe danie, o naturalnym kolorze i aromacie, które posiada więcej wartości odżywczych w porównaniu z potrawami gotowanymi tradycyjnie.

Zaletą torebek Jan Niezbędny jest to, że produkty zachowują więcej wartości odżywczych w porównaniu z produktami gotowanymi na parze, jak również naturalny kolor i aromat. Używając Torebek do gotowania na parze Jana Niezbędnego można w wygodny i szybki sposób przygotować nie tylko pojedynczy produkt, ale również całą potrawę, np. rybę z różnymi warzywami i przyprawami. Poniżej przykłady sprawdzonych dań.

Przepisy:

Filet z ryby w sosie z imbiru, limonki i chili
Składniki:
- 2 filety rybne (ok. 600g)
- 2 papryki chili, wyjęte nasiona, pokrojone
- 1 łyżka startego korzenia z imbiru
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- sok z 1 limonki
Włóż rybę do torebki. Pozostałe składniki wymieszaj i polej rybę. Gotuj 8-10 minut. Podawaj z gotowanymi warzywami i ryżem. Czas gotowania może się różnic w zależności od grubości ryby

Schab w sosie musztardowym
Składniki:
- 230g schabu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka białego wytrawnego wina
- 1 cebula szalotka, pokrojona

Pokrój schab w plastry grubości ok. 4cm. Włóż do torebki. Pozostałe składniki wymieszaj i polej schab. Odstaw na 15 minut aby mięso zamarynować. Gotuj 5 minut, lub do ugotowania (w zależności od grubości mięsa). Podawaj z gotowanymi warzywami i ryżem.

Ziemniaki „Bombay”
Składniki:
- 350g ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- ¼ łyżeczki startego korzenia imbiru
- 1 łyżka pokrojonego pomidora

Włóż ziemniaki do torebki. Wymieszaj oliwę, przyprawę curry i imbir. Polej ziemniaki. Potrząśnij torebką aby obtoczyć ziemniaki sosem. Gotuj 3 minuty. Podawaj jako dodatek do dania głównego.

Kolba kukurydzy
Składniki:
- 1 kolba kukurydzy
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka świeżej pietruszki i szczypiorku

Przetnij kolbę kukurydzy na pół. Włóż do torebki. Posmaruj kolbę masłem i posyp pietruszką i szczypiorkiem. Gotuj 2 minuty. Podawaj jako dodatek do dania głównego.

Pieczone jabłka z bakaliami
Składniki:
- 4 małe zielone jabłka
- 1 łyżka płatków migdałów
- ¼ szklanki bakalii
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki cynamonu

Wydąż gniazdo nasienne z jabłka. Połącz bakalie, płatki migdałów, miód i cynamon. Wypełnij jabłka bakaliami. Włóż jabłka do torebki. Gotuj 3-4 minuty. Podawaj z budyniem, jogurtem waniliowym lub lodami.

Omlet
Składniki:
- 4 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- 1 mały pomidor, pokrojony
- ¼ szklanki pokrojonego wędzonego boczku
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz

Połącz jajka, mleko, sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki. Gotuj 4-5 minut.

Warzywa na parze
Składniki:
- 3 szklanki warzyw – brokuły, kalafior, pokrojona marchewka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka wyciśniętego czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 1 łyżka posiekanej pietruszki

Pokrój warzywa na małe kawałki i włóż je d torebki. Przygotuj sos z cytryny, czosnku, oliwy i cebuli. Polej warzywa sosem. Potrząśnij torebką aby obtoczyć warzywa sosem. Gotuj 3,5 minuty. Wyłóż na talerz. Posyp siekaną pietruszką. Podawaj jako dodatek do dania głównego.


Purée paprykowe

Składniki:
- 2 duże papryki
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz

Oczyść paprykę i pokrój na duże kawałki. Włóż do torebki. Gotuj 3,5minuty. Zmiksuj w blenderze. Przypraw solą i
pieprzem. Dodaj czosnek. Podawaj jako dodatek do innych warzyw.


Brokuł w sosie serowo-śmietanowym

Składniki:
- 1 cały brokuł
- kawałek żółtego sera
- kawałek sera pleśniowego
- ½ szklanki śmietany 12%
- pieprz
- sól

Brokuł umyj i podziel na części. Włóż do torebki i gotuj 4-5 minut. W międzyczasie do garnka wlej śmietanę. Dodaj starty żółty i pleśniowy ser. Podgrzewaj do czasu rozpuszczenia serów. Nie gotuj. Przypraw solą i pieprzem. Polej brokuł. Podawaj jako dodatek do dania głównego.


Warzywa na parze, zapiekane z parmezanem

Składniki:
- 1 ziemniak
- kilka różyczek kalafiora
- kilka różyczek brokuła
- ½ marchewki
- 1 kawałek pora
- ½ papryki
- starty parmezan
- sól
- oliwa

Umyj i obierz warzywa. Większe warzywa pokrój na mniejsze części. Włóż warzywa do torebki. Gotuj 5-6 minut. Przygotuj naczynie żaroodporne nasmarowane oliwą. Przełóż warzywa do naczynia i posyp startym serem. Zapiekaj ok. 10 minut w temperaturze 180°C.

Gruszki w czerwonym winie z jogurtem cynamonowym
Składniki:
- 3 dojrzałe gruszki
- ¼ szklanki cukru
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 gwiazdki anyżku
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
Jogurt:
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu

Wymieszaj cukier i wino w torebce. Dodaj anyżek i skórkę z cytryny. Włóż gruszki do torebki. Pozostaw do zamarynowania na 20-30 minut, przekręcając torebkę co jakiś czas aby gruszki dokładnie zamarynować. Gotuj 2-3 minuty – w zależności od wielkości gruszek. Przygotuj jogurt cynamonowy. Wyjmij gruszki na talerz i polej jogurtem.


Kalafior z majonezem czosnkowym

Składniki:
- 1 kalafior
- 4 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki soku grejpfrutowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- liście sałaty do dekoracji

Kalafior podziel na różyczki, włóż do torebki. Gotuj 4 minuty. Przygotuj sos z majonezu, wyciśniętego czosnku i soku z cytryny i grejpfruta Ułóż kalafior na liściach sałaty. Polej kalafior przygotowanym sosem.


Ziemniaki z masłem czosnkowym z chili

Składniki:
- 8szt małych ziemniaków – tej samej wielkości
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili, posiekana
- 1 łyżeczka kolendry

Umyj i osusz ziemniaki. Większe ziemniaki przekrój, aby wszystkie były podobnej wielkości. Włóż ziemniaki do torebki. W miseczce wymieszaj masło, wyciśnięty czosnek, posiekaną papryczkę i kolendrę. Przełóż masę na ziemniaki. Zamknij szczelnie torebkę. Gotuj 8 minut lub do całkowitego ugotowania ziemniaków. W wersji mniej ostrej – użyj pół papryczki chili.