Artykuły
wszystkie artykułyGrill dobry dla urody
Wszyscy lubimy spotkania towarzyskie na świeżym powietrzu. Dobre jedzenie towarzyszące takim spotkaniom to szczególnie miły dodatek. Wspólne grillowanie jest okazją do przyrządzania prostych i bardzo smacznych potraw. Będą niezwykle apetyczne i zdrowe, gdy wykonamy je z pomocą Jana Niezbędnego.
Grillowanie jest niezwykle prostym sposobem na smaczne przyrządzenie prawie każdego rodzaju mięsa. Ogólna zasadą jest taka, że mięso przed grillowaniem powinno poleżeć kilka godzin w chłodzie zalane marynatą lub natarte ziołami. Nie powinno być grillowanie w zbyt dużych kawałkach, trzeba je podzielić. Tylko ryby (wielkości przeciętnego pstrąga) grillujemy w całości. Nie wszystko, co grillowanie, jest jednak dla nas dobre. Wytapiający się tłuszcz spalając się w palenisku wydziela substancje rakotwórcze. Unikniemy spożycia kładąc mięso nie bezpośrednio na ruszcie, a na aluminiowej tacce do grilla Jana Niezbędnego. Przepuszcza ona dym, który nadaje potrawom charakterystyczny smak i aromat dań przyrządzanych na węglu drzewnym. Ponadto, zapobiega spalaniu się tłuszczu na ogniu, jednocześnie chroniąc grill przez zabrudzeniem.
Innym rozwiązaniem zwiększającym przyjazność dla zdrowia grillowanych potraw jest Folia Alu-Max Jana Niezbędnego. Należy ją stosować w przypadku produktów delikatnych, mogących rozpaść się na kawałki przy przewracaniu na drugą stronę (np. ryby). Folia Alu-Max jest jedyną tak grubą folią na rynku – jest aż o 55% grubsza niż inne standardowe folie! Dlatego wyjątkowo dobrze sprawdza się podczas grillowania. Opakowanie folii wyposażone jest w plastikowe ostrze, które zapewnia bardzo łatwe używanie produktu.
Również warzywa zamiast kłaść bezpośrednio na ruszcie powinniśmy grillować na aluminiowej tacce lub zawinąć w aluminiową folię. Dzięki temu nie wysuszymy ich za bardzo i zapobiegniemy powierzchniowemu przypaleniu – będą po prostu smaczniejsze! Pamiętajmy przy tym o uprzednim pokrojeniu ich na mniejsze kawałki. W przeciwnym wypadku mogą pozostać surowe w środku. Na grilla najlepiej nadają się: cebula, papryka i pieczarki.
Bardzo prostą i wygodną potrawą z grilla są szaszłyki. Aby je przygotować, należy odpowiednio wcześniej zaopatrzyć się w długie patyczki do szaszłyków. Następnie należy usunąć nóżki z pieczarek, a paprykę pokroić w kwadraty. Tak przygotowane warzywa nadziewamy na drewniane patyczki na przemian z kawałkami mięsa. Smarujemy olejem, dodajemy przyprawy do smaku i regularnie obracamy, aż do upieczenia.
Wspólne grillowanie smacznie urozmaica wypoczynek, świetnie towarzyszy obcowaniu z naturą, sprzyja ożywianiu więzi towarzyskich i rodzinnych. By po mile spędzonych chwilach nie została nam sterta brudnych naczyń do zmywania warto zaopatrzyć się w jednorazowe kubki, filiżanki, słomki do napojów, talerze i sztućce Jana Niezbędnego. Są lekkie i higieniczne, wygodne w transporcie i praktyczne w użyciu. Grillowanie z nimi to prawdziwa okazja do wypoczynku.
Wciąż popularnym i bardzo miłym zwyczajem jest przynoszenie osobiście przygotowanych wypieków czy potraw na spotkania rodzinne i towarzyskie lub szkolne bale. Dotąd wiązało się to z koniecznością umieszczenia ciasta lub potrawy w naczyniu, które następnie musieliśmy nieść z powrotem do domu. Dziś możemy przygotowane ciasta czy potrawy zanieść w tym, w czym zostały przyrządzone - w jednorazowej aluminiowej foremce Jana Niezbędnego!
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Jaki jest sposób na przetłuszczające się włosy?
Aby zapobiec szybkiemu przetłuszczaniu się włosom, najlepiej używaj kosmetyków, które ...