Artykuły
wszystkie artykuły
Grill dobry dla urody
Wszyscy lubimy spotkania towarzyskie na świeżym powietrzu. Dobre jedzenie towarzyszące takim spotkaniom to szczególnie miły dodatek. Wspólne grillowanie jest okazją do przyrządzania prostych i bardzo smacznych potraw. Będą niezwykle apetyczne i zdrowe, gdy wykonamy je z pomocą Jana Niezbędnego.
Grillowanie jest niezwykle prostym sposobem na smaczne przyrządzenie prawie każdego rodzaju mięsa. Ogólna zasadą jest taka, że mięso przed grillowaniem powinno poleżeć kilka godzin w chłodzie zalane marynatą lub natarte ziołami. Nie powinno być grillowanie w zbyt dużych kawałkach, trzeba je podzielić. Tylko ryby (wielkości przeciętnego pstrąga) grillujemy w całości. Nie wszystko, co grillowanie, jest jednak dla nas dobre. Wytapiający się tłuszcz spalając się w palenisku wydziela substancje rakotwórcze. Unikniemy spożycia kładąc mięso nie bezpośrednio na ruszcie, a na aluminiowej tacce do grilla Jana Niezbędnego. Przepuszcza ona dym, który nadaje potrawom charakterystyczny smak i aromat dań przyrządzanych na węglu drzewnym. Ponadto, zapobiega spalaniu się tłuszczu na ogniu, jednocześnie chroniąc grill przez zabrudzeniem.
Innym rozwiązaniem zwiększającym przyjazność dla zdrowia grillowanych potraw jest Folia Alu-Max Jana Niezbędnego. Należy ją stosować w przypadku produktów delikatnych, mogących rozpaść się na kawałki przy przewracaniu na drugą stronę (np. ryby). Folia Alu-Max jest jedyną tak grubą folią na rynku – jest aż o 55% grubsza niż inne standardowe folie! Dlatego wyjątkowo dobrze sprawdza się podczas grillowania. Opakowanie folii wyposażone jest w plastikowe ostrze, które zapewnia bardzo łatwe używanie produktu.
Również warzywa zamiast kłaść bezpośrednio na ruszcie powinniśmy grillować na aluminiowej tacce lub zawinąć w aluminiową folię. Dzięki temu nie wysuszymy ich za bardzo i zapobiegniemy powierzchniowemu przypaleniu – będą po prostu smaczniejsze! Pamiętajmy przy tym o uprzednim pokrojeniu ich na mniejsze kawałki. W przeciwnym wypadku mogą pozostać surowe w środku. Na grilla najlepiej nadają się: cebula, papryka i pieczarki.
Bardzo prostą i wygodną potrawą z grilla są szaszłyki. Aby je przygotować, należy odpowiednio wcześniej zaopatrzyć się w długie patyczki do szaszłyków. Następnie należy usunąć nóżki z pieczarek, a paprykę pokroić w kwadraty. Tak przygotowane warzywa nadziewamy na drewniane patyczki na przemian z kawałkami mięsa. Smarujemy olejem, dodajemy przyprawy do smaku i regularnie obracamy, aż do upieczenia.
Wspólne grillowanie smacznie urozmaica wypoczynek, świetnie towarzyszy obcowaniu z naturą, sprzyja ożywianiu więzi towarzyskich i rodzinnych. By po mile spędzonych chwilach nie została nam sterta brudnych naczyń do zmywania warto zaopatrzyć się w jednorazowe kubki, filiżanki, słomki do napojów, talerze i sztućce Jana Niezbędnego. Są lekkie i higieniczne, wygodne w transporcie i praktyczne w użyciu. Grillowanie z nimi to prawdziwa okazja do wypoczynku.
Wciąż popularnym i bardzo miłym zwyczajem jest przynoszenie osobiście przygotowanych wypieków czy potraw na spotkania rodzinne i towarzyskie lub szkolne bale. Dotąd wiązało się to z koniecznością umieszczenia ciasta lub potrawy w naczyniu, które następnie musieliśmy nieść z powrotem do domu. Dziś możemy przygotowane ciasta czy potrawy zanieść w tym, w czym zostały przyrządzone - w jednorazowej aluminiowej foremce Jana Niezbędnego!
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Co zrobić, aby bita śmietana była długo ubita?
Bita śmietana utrzyma się dłużej, jeśli ją ubijesz z dodatkiem cukru żelującego.