Sposób na zdrową rybę!

Sposób na zdrową rybę!

Zbliża się gorący okres świątecznych przygotowań – bożonarodzeniowa krzątanina koncentruje się zazwyczaj w kuchni, gdzie smażeniu i gotowaniu nie ma końca.  Jeżeli chcemy, aby nasi goście cieszyli się smacznymi i zdrowymi daniami, a kuchnia po wigilijnej kolacji nie wymagała czasochłonnych porządków, spróbujmy lepszego sposobu na przyrządzenie świątecznej ryby.

Tradycyjny karp to absolutna konieczność na wigilijnym stole – jeśli dotąd smażyliśmy go na patelni, wiemy, że pryskający tłuszcz jest szkodliwy nie tylko dla nas, ale także dla kuchni, którą niełatwo doczyścić. Warto, by na świątecznym talerzu znalazło się zdrowsze i smaczniejsze danie, dlatego upieczmy rybę w  piekarniku na specjalnym papierze do wypieków Jana Niezbędnego. Taki sposób przygotowania karpia to nic trudnego – wedle uznania przyprawiamy filety lub całą rybę, układamy na ruszcie wyłożonym papierem i  zamykamy w rozgrzanym piekarniku. Papier całkowicie spełnia swoją rolę, dlatego też możemy zrezygnować z oleju. Po kilkunastu minutach wyciągamy rybę nie tylko zdrowszą i mniej tłustą niż ta smażona na patelni, ale również z bardziej chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, przez co znacznie smaczniejszą. Tak upieczony karp nie traci swoich naturalnych wartości odżywczych, a dodatkowo jest mniej kaloryczny.

Wigilijny karp z papieru to alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za tłustymi, ciężkimi potrawami lub nie lubią charakterystycznej woni smażonej ryby – pieczona w piekarniku nie będzie uwalniać mocnego zapachu.

Przygotowania wigilijnej kolacji z papierem do wypieków okażą się sprawniejsze, niż dotychczas – papier nie przykleja się do pieczonych produktów, dlatego zdejmiemy je szybko i bez problemu, pozostawiając skórkę ryby i mięso w jednym kawałku.


Notice: Undefined index: cache in /home/janniezbedny/public_html/sites/all/modules/proapi/proapi.module on line 104

Notice: Trying to get property of non-object in /home/janniezbedny/public_html/sites/all/modules/proapi/proapi.module on line 105