Porady
wszystkie poradyCo zrobić żeby ciasto drożdżowe pięknie wyrosło?
Żeby ciasto drożdżowe pięknie wyrosło… Przede wszystkim każdy ze składników musi mieć temperaturę pokojową. Najbardziej sprzyjającym ku temu warunkiem będzie odpowiednia temperatura w kuchni. Nie powinna być poniżej 23ºC. Kiedy ciasto wyrasta dobrze jest ustawić je w pobliżu ciepłego kaloryfera.Po drugie – nie powinno się dodawać więcej drożdży niż przewiduje to przepis. Nie sprawi to, że ciasto szybciej urośnie. Za to szybciej sczerstwieje. Po trzecie – ciasto wyrabiamy dłońmi. Ogrzewamy tym samym składniki. Po czwarte – wyrośnięte ciasto wylewamy tylko na 0,5 wysokości formy. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie wykipi. Po piąte – kiedy nasze ciasto będzie gotowe, musi lekko przestygnąć zanim wyciągnie się je z formy.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Co zrobić, aby natka pietruszki miała mocniejszy smak?
Natka pietruszka będzie miała mocniejszy smak i aromat, jeśli do potrawy dodamy ją z ...