Przepisy
Grillowany camembert z żurawiną i prażonymi pestkami
- ser camembert (naturalny, z ziołami, z pieprzem lub inny)
- oliwa
- kromki ulubionego pieczywa
- kolorowa papryka
- cukinia
- pomidorki koktajlowe
- pestki dyni
- pestki słonecznika
- płatki migdałowe
- żurawina do mięs
- mix sałat
- sos vinaigrette
- sól i pieprz
Wierzch krążka sera camembert skrop oliwą (z obu stron). Umieść na tacce do grilla Jana Niezbędnego. Obok ułóż kromki chleba, kawałki papryki, cukinii oraz połówki pomidorków koktajlowych – również skropione oliwą. Warzywa możesz doprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Grilluj ok. 10 minut, nie zapominając, że ser należy odwrócić gdy uzyska charakterystyczne paski. Warzywa odwracaj kilkukrotnie, tak by zgrillowały się z każdej strony.
Na drugiej tacce do grilla Jana Niezbędnego rozsyp pestki dyni i słonecznika. Grilluj, od czasu do czasu mieszając, do momentu otrzymania lekko rumianego koloru. Pod koniec prażenia dodaj płatki migdałowe i dalej praż, aż staną się złote.
Na talerz Jana Niezbędnego wyłóż zgrillowany ser camembert. Posyp krążek prażonymi pestkami i migdałami oraz dodaj odrobinę żurawiny do mięs. Podawaj w towarzystwie miksu sałat z sosem vinaigrette, grillowanych warzyw oraz pieczywa.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Jak naostrzyć nożyczki?
Stępione ostrza nożyczek wystarczy przetrzeć kilka razy drobnoziarnistym papierem ściernym by ...