Artykuły

wszystkie artykuły

Przepisy

Kawowe przepisy

Kawowe przepisy

Kawa to napój na każdą porę roku. W zależności od naszych upodobań możemy pić ją na wiele sposobów. Z kropelką alkoholu - zimą, z kostką lodu – latem. Wśród przepisów na kawowe drinki, każdy znajdzie coś dla siebie. Przedstawiamy kilka prostych przepisów, które odmienią oblicze zwykłej „małej czarnej”.

Jesteś miłośniczką kawy i nie wyobrażasz sobie bez niej dnia. Niezależnie od pory roku, zawsze znajdziesz chwilkę na jej przyrządzenie. Lubisz zmiany i poszukujesz inspiracji w kwestii przyrządzania kawy. Chcemy zaproponować Ci, kilka sprawdzonych przepisów, bez których już niedługo nie będziesz mogła żyć.

Kawa na upalne, letnie dni

Granita kawowa
Składniki
- 4 filiżanki kawy
- 4 łyżeczki cukru
- 6 łyżek ulubionego likieru, np. amaretto

Sposób przyrządzenia
Kawę należy osłodzić, a następnie ostudzić. Przelać do szerokiego naczynia i wstawić do zamrażalki na około 3 godziny. Następnie rozkruszyć na kawałki przy promocji blendera, włożyć do pucharków i polać
likierem.

Frappucino
Składniki
- 2 czubate łyżki kawy
- 0,5 l. wody
- 6 łyżeczek cukru
- 0,75 l. lodów waniliowych
- pół szklanki schłodzonego mleka

Sposób przyrządzenia
Zaparz kawę po turecku, czyli: do garnuszka wsyp dwie duże łyżki kawy, zalej ok. pół litra wody i zagotuj. Następnie przecedź napar. Posłódź kawę cukrem i ostudź. W blenderze skrusz 4 kostki lodu, a później dolej ostudzoną i posłodzoną kawę. Całość zmiksuj. Na koniec dodaj lody, mleko i zamieszaj.

Kawa mrożona
Składniki
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szklanki schłodzonego mleka
- 2 spore gałki twardych lodów waniliowych
- łyżka likieru kawowego
- 2 łyżeczki wiórków czekoladowych
- 2 łyżeczki płatków migdałowych

Sposób przyrządzenia
Rozpuścić kawę w ok. 1/4 szklanki wrzątku, dodać mleko. Gdy kawa będzie letnia dodać łyżkę likieru i wrzucić gałki lodów. Udekorować bitą wiórkami czekoladowymi i płatkami migdałowymi.

Kawa na mroźne, zimowe wieczory

Kawa z rumem
Składniki
- 1/3 szklanki gorącej kawy
- 1/3 szklanki rumu
- 1/3 szklanki likieru, np. waniliowego
- 2 łyżeczki cukru

Sposób przyrządzenia
Kawę, rum i likier wlać do rondelka. podgrzewać kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Gotowe!

Kawa piernikowa
Składniki
- szklanka mocnej kawy
- szklanka mleka
- 2 łyżki kako
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- bita śmietana i posypka czekoladowa do dekoracji

Sposób przyrządzenia
Mleko zagotować z kakao i cukrem. W szklance należy zaparzyć
kawę, połączyć ją z mlekiem i kakao. Następne dodać do niej przyprawę do
pierników, rozlać do szklanek, na wierzchu ozdobić bitą śmietaną i posypką czekoladową.

Kawa waniliowa
Składniki
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kakao
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- łyżka likieru waniliowego

Sposób przyrządzenia
Do przygotowanej kawy dodać kakao, cukier i likier. Dokładnie wymieszać.