Artykuły

wszystkie artykuły

Przepisy

Pij kawę na zdrowie

Pij kawę na zdrowie

Jakie są plusy i minusy picia kawy. Jeśli pić to ile i jak często, a może nie pić wcale. Postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości dotyczące kawowego tematu.

Spory na temat szkodliwości i zdrowotności picia kawy toczą się od dawna. Przeprowadzono liczne badania, których wyniki nie są jednoznaczne. Raz potwierdzają jedną, a innym razem inną teorię. W przeszłości, posądzano kawę o jedną z głównych przyczyn impotencji mężczyzn, o właściwości rakotwórcze, a nawet o wywoływanie trądu. Inne badania dowodziły, że kawa pomaga w walce z ospą wietrzną, szkorbutem, czy gruźlicą. Spodziewać się można, że spór pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami kawy nigdy się nie zakończy. Głównym winowajcą całego zamieszania jest jeden z kluczowych składników kawy – kofeina. Jest to składnik chemiczny, który ma wyraźny wpływ na organizm.

Przede wszystkim, wspomaga pamięć i koncentrację oraz wpływa pozytywnie na procesy trawienne. Dodatkowo ma korzystny wpływ na pracę nerek, ponieważ działa moczopędnie a więc pomaga wypłukiwać z organizmu szkodliwe substancje. Co więcej, pobudza działanie kory mózgowej, co oznacza większą sprawność myślenia.

Po kawę sięgają również osoby, które potrzebują pobudzenia psychicznego bądź fizycznego. Pomimo wielu zalet, które niesie za sobą picie kawy, warto pamiętać, że nie powinny jej pić osoby z zaburzeniami psychicznymi i ogólnym, obniżonym dobrostanem emocjonalnym. Kawa może nasilać obniżenie u nich nastroju a więc działać depresyjnie. Również osoby mające problemy żołądkowe, z dwunastnicą, czy z wysokim ciśnieniem kategorycznie powinny pożegnać aromatyczny napój.

W myśl zasady, wszystko jest dla ludzi zachęcamy Was do picia kawy z umiarem i w odpowiednich ilościach. Jednak co to właściwie jest ten umiar? Dla każdej osoby umiar oznacza co innego. Przyjmijmy zatem, że ilość dozwolona, która nie szkodzi dorosłemu, zdrowemu człowiekowi to 4 filiżanki dziennie, czyli 100-500 mg kofeiny. Oczywiście należy pamiętać, że kofeina znajduje się również w innych napojach słodzonych, herbacie, a nawet w czekoladzie.

Nie bez znaczenia jest również sposób, w jaki przyrządzamy kawę. Najzdrowsza to ta z ekspresu posiadającego filtr. Polecamy wysokiej jakości filtry Jana Niezbędnego. Wykonane są ze specjalnego papieru z czystej, długowłosej celulozy, która przepuszcza to, co w kawie pożądane, zatrzymując fusy oraz wiele substancji drażniących. Rozmiar filtrów jest dopasowany do wielkości dostępnych na naszym rynku przelewowych ekspresów do kawy.


Notice: Undefined index: cache in /home/janniezbedny/public_html/sites/all/modules/proapi/proapi.module on line 104

Notice: Trying to get property of non-object in /home/janniezbedny/public_html/sites/all/modules/proapi/proapi.module on line 105