Artykuły

wszystkie artykuły
Popisowy przepis Pana Ireneusza: Poparzony kurczak

Popisowy przepis Pana Ireneusza: Poparzony kurczak




Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 4 garście pokrzyw urwanych z dala od drogi (same wierzchołki – do 10 cm),
  • garść migdałów,
  • 2/3 szklanki oleju rydzowego,
  • przyprawy: ząbek czosnku, sól i pieprz.

Sposób przygotowania: Pokrzywę myjemy, sparzamy i odcedzamy na sicie. Migdały, czosnek, olej oraz przyprawy miksujemy w blenderze razem z pokrzywą. Pierś z kurczaka filetujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na tak przygotowane kawałki kurczaka nakładamy pesto z pokrzywy, następnie zwijamy piersi w roladki i spinamy wykałaczkami. Całość grillujemy do zrumienienia. Podajemy z pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami.

poparzony kurczak