Artykuły

wszystkie artykuły
Popisowy przepis Pana Pawła: Koperkowo-czosnkowe filety z kurczaka z warzywami  i plackiem z bryndzą

Popisowy przepis Pana Pawła: Koperkowo-czosnkowe filety z kurczaka z warzywami i plackiem z bryndzą


Składniki:

  • 3 filety z kurczaka,
  • 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
  • 0,5 kg młodych ziemniaków,
  • 100 g bryndzy,
  • pomidorki koktajlowe,
  • 2 łyżki masła,
  • zielona pietruszka,
  • świeży rozmaryn,
  • pęczek koperku,
  • 6 ząbków czosnku,
  • szklanka pszennej mąki,
  • przyprawy: 5 łyżek oleju rzepakowego, mielona papryczka chilli, cytryna, ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego, ¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego, łyżka musztardy miodowej, sól i pieprz, świeży tymianek.

 

Sposób przygotowania:

Marynata: Łączymy ze sobą startą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny, musztardę, pieprz ziołowy i cytrynowy, igiełki tymianku oraz sól i chilli do smaku. Całość energicznie mieszamy, powoli dolewając oleju do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

Filety: Kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie nacinamy w dwóch miejscach po długości. Obtaczamy mięso w marynacie (ew. odstawiamy na 1 h do lodówki). Siekamy koperek, czosnek kroimy w plasterki i wypełniamy nimi nacięcia w filecie. Po długości dodajemy plaster szynki i łączymy boki filetu za pomocą wykałaczek. Pojedynczo zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Pod sam koniec układamy mięso na 2 min bezpośrednio na grillu.

Ziemniaki: Myjemy ziemniaki i wykładamy na wysmarowanej masłem, podwójnej foli aluminiowej, doprawiamy solą, pieprzem, pietruszką, rozmarynem, pozostałym masłem i zawijamy w folię. Układamy na grillu zamknięciem od góry, tak aby w połowie pieczenia móc łatwo otworzyć i obrócić ziemniaki.

Placki z bryndzą: Mąkę łączymy z wodą, szczyptą soli, 1 łyżką oleju i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na parzystą liczbę równych kawałków i wałkujemy na krążki. Nakładamy na płasko bryndzę na krążek, pozostawiając wolne brzegi. Przykrywamy drugim krążkiem i dociskamy krawędzie. Placki grillujemy z dwóch stron, na koniec smarujemy olejem, żeby się przyrumieniły. Pomidorki skrapiamy olejem i grillujemy. Filety z grillowanymi pomidorkami podajemy w dwóch wersjach, z ziemniakami albo z plackami z bryndzą.

Koperkowo-czosnkowe filety z kurczaka z warzywami  i plackiem z bryndzą