Artykuły

wszystkie artykuły
grillowane żeberka w słodko-ostrym sosie chilli

Popisowy przepis Pani Ani: Grillowane żeberka w słodko-ostrym sosie chilli

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku.

Marynata:

  • ½ szklanki cukru,
  • szklanka wody, 2–3 papryczki chilli,
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka startego imbiru, sól.
  • Opcjonalnie garść liści kolendry.

Sposób przygotowania: Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. W garnku gotujemy ok. 1,5 l wody z dodatkiem czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego i soli. Wkładamy pokrojone żeberka i obgotowujemy. Po 30 min odcedzamy je i odstawiamy do wystygnięcia. W rondelku szykujemy syrop: do wody wsypujemy cukier, a po zagotowaniu dodajemy jak najdrobniej posiekaną papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Wlewamy sos sojowy i gotujemy całość ok. 15 minut – do odparowania wody. Odstawiamy sos, aby przestygł, po czym zalewamy nim wystudzone mięso. Zamarynowane żeberka grillujemy po 15–25 minut z każdej strony. Przed podaniem polewamy pozostałą marynatą i posypujemy kolendrą.

grillowane żeberka w słodko-ostrym sosie chilli