Przepisy
Pstrąg z kaszą gryczaną i suszonymi borowikami
Pstrąg to bardzo dobra i wyjątkowo zdrowa ryba. Jego delikatne mięso smakuje świetnie pod każdą postacią – pieczone, grillowane, smażone. I właśnie ze względu na walory smakowe idealnie będzie komponować się z innymi potrawami świątecznymi.
Wykonanie:
Farsz - grzyby zalać zimną wodą i moczyć przez minimum 2 godziny. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączone i pokrojone grzyby. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowaną kaszę włożyć do miseczki, dodać usmażone grzyby, posiekane listki pietruszki i jajko.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Zakładamy rękawiczki winylowe. Rozcinamy brzuchy i wyjmujemy wnętrzności, dokładnie opłukać. Po jednej stronie ryby robimy klika nacięć i skrapiamy sokiem z połowy cytryny, solimy, pieprzymy i napełniamy brzuchy farszem.
Ryby wkładamy do torebki do pieczenia ryb i wrzucamy pozostałe składniki – masło, pozostałą połówkę cytryny, kilka gałązek pietruszki I troche wina. Do naczynia wlać wino i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 15 - 20 minut, jak ryba się zrumieni, zmniejszyć do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez około 20 minut.
Jak podawać?
Doskonałym dopełnieniem dania będzie kieliszek wytrawnego, białego wina.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Jaki jest sposób na przetłuszczające się włosy?
Aby zapobiec szybkiemu przetłuszczaniu się włosom, najlepiej używaj kosmetyków, które ...