Przepisy

Sekrety parzenia kawy
Istnieje wiele sposobów parzenia kawy. W zależności od tradycji i upodobań możemy przygotować ją na różne sposoby. W jaki sposób parzyć kawę, aby wydobyć z niej to, co najcenniejsze? Po lekturze tego artykułu nie będzie to już tajemnicą.
Dawno temu kawa stanowiła dla ludzi nieodkrytą tajemnicę. Nie wiedzieli, w jaki sposób wydobywać z niej szczególny aromat i smak. Do wielu próbach i błędach nauczono się, w jaki sposób robić to właściwie. Początkowo, zielone ziarna mielono, ugniatano i zalewano zimną wodą. Szczególnego odkrycia na temat zalewania ziaren wrzątkiem dokonali Arabowie. Jednak do dzisiejszego smaku kawy była jeszcze daleka droga. W dzisiejszych czasach istnieje wiele sposobów parzenia kawy. Zależą one od tradycji, przyzwyczajeń oraz upodobań. Z powodzeniem kawę możemy przyrządzić w specjalnym tygielku, ekspresie, czy filtrze. W jaki sposób parzyć kawę, aby cechował go wyjątkowy smak i aromat? Poniżej przedstawiamy kilka propozycji.
Dla osób, które nie lubią się przemęczać i preferują proste, sprawdzone metody polecamy dzbanek z filtrem. Wystarczy, że do wkładu wsypiesz odpowiednią ilość zmielonej kawy i zalejesz ją gorącą wodą. Po kilku minutach, możesz raczyć się wspaniałą, aromatyczną kawą. Inny sposób to wykonanie naparu przy pomocy ekspresu przelewowego. W tego typu urządzeniu, woda przelewa się przez filtr ze zmieloną kawą. Szczególnie polecamy Ci filtry Jana Niezbędnego. Wykonane są ze specjalnego papieru z czystej, długowłosej celulozy, która przepuszcza to, co w kawie pożądane, zatrzymując fusy oraz wiele substancji drażniących. Rozmiar filtrów jest dopasowany do wielkości dostępnych na naszym rynku przelewowych ekspresów do kawy. Po kilku chwilach od włożenia filtra, otrzymujesz napar o wyjątkowej mocy.
Najbardziej uniwersalny jest natomiast ekspres ciśnieniowy. Możesz w nim przygotować mocne espresso lub delikatne cappuccino. Wystarczy, że do specjalnego sitka wsypiesz zmieloną kawę. Kiedy woda osiągnie wysoką temperaturę, przenika przez kawę w sitku i wpływa wprost do Twojej filiżanki. Tak przygotowany napar ma charakterystyczną, delikatną warstwę jasnobrązowej pianki.
Niezależnie od tego, w jaki sposób zaparzysz swoją ulubioną kawę, dostarczy Ci chwili przyjemności i relaksu. Takie właśnie jest główne zadanie pachnącego naparu.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Co zrobić, aby bita śmietana była długo ubita?
Bita śmietana utrzyma się dłużej, jeśli ją ubijesz z dodatkiem cukru żelującego.