Przepisy
Święta o zapachu wanilii i cynamonu
Choinka, prezenty, zastawiony potrawami stół – Święta. Czas szczególny, na który czekamy cały rok. Nie bez znaczenia mówi się o zapachu Świąt. Wirujące aromaty, przenikają się wzajemnie tworząc prawdziwy, świąteczny nastrój. Pani wanilia i Pan cynamon są tego dnia szczególnymi gośćmi.
Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy. Jego magia polega na bliskości, którą ofiarowują sobie najbliżsi. Tego dnia, całe rodziny zasiadają do stołu. Śpiewają kolędy, jędzą pyszności z suto zastawionego stołu i cieszą się sobą. Po kolacji wigilijnej młodsi członkowie rodziny wypatrują pierwszej gwiazdki, która zwiastuje przybycie świętego Mikołaja. Małe i duże podarunki, kolorowe pudełka i paczki wędrują z rąk do rąk, żeby w końcu trafić do właściciela.
Oprócz świętego Mikołaja pojawiają się także inni goście. Nie wyobrażam sobie Świąt bez moich ulubieńców – Wanilii i Cynamonu. Aromat wanilii jest wspaniały, ciepły, delikatny, słodki i korzenny. Wanilia to czarodziejka, która potrafi oczarować, zaczarować, a na końcu obezwładnić. Dzięki niej, każdy świąteczny wypiek nabiera głębi, wyrazu i wyjątkowej słodyczy. Jej zapach sprawia, że jesteśmy szczęśliwsi i więcej się uśmiechamy. Wanilia to arystokratka wśród przypraw. Pochodzi z Ameryki Środkowej, natomiast do Europy zawitała około 500 lat temu. Najcenniejsze są jej czarne ziarenka. W celu ich wydobycia, strączek wanilii należy delikatnie naciąć, a następnie ostrzem noża ostrożnie zebrać wszystkie aromatyczne ziarenka.
Brat wanilii – cynamon, obezwładnia swoim wyjątkowym zapachem. Wszystkie pierniki i pierniczki garną się do niego jak pszczoły do miodu. Nie może go także zabraknąć w świątecznej kutii, czy kompocie wigilijnym. Jego delikatny, lekko ostry aromat ma właściwości afrodyzjakalne. Dodaj szczyptę do grzanego wina i zobacz jak oczy Twojego ukochanego nabierają blasku. Jeśli masz ochotę na wyjątkową, rozgrzewającą herbatę, wrzuć rulonik cynamonu do wrzątku i otul się korzennym i ciepłym aromatem. Bez wątpienia, każda Pani domu powinna posiadać tę wyjątkową azjatycką przyprawę w swojej kuchni.
Doceń walory wanilii i cynamonu. Upiecz świąteczne ciasto z ich dodatkiem i zachwyć najbliższych. Niech te Święta będą szczególne – ciepłe, radosne i przepełnione aromatami.
Przepis na babkę cynamonowo-orzechową
Składniki
15 dag mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
20 masła,
25 dag cukru pudru,
opakowanie cukru waniliowego,
5 jajek,
olejek pomarańczowy lub cytrynowy,
20 dag orzechów laskowych,
tabliczka czekolady,
czubata łyżka cynamonu,
polewa czekoladowa,
orzechy do dekoracji
Będą Ci potrzebne
Foremka do pieczenia JanNiezbędny,
Sito,
Mikser,
Duża miska,
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucierać na gładką masę, dodając stopniowo cukier puder, cukier waniliowy, po jednym jajku, olejek i cynamon. Orzechy zmielić, wymieszać z przygotowaną masą. Wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce, domieszać do masy.
Formę do pieczenia Jan Niezbędny starannie wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 180 stopni. Masę przełożyć do formy. Piec 50-60 minut.
Po ostudzeniu babkę wyjąć z formy, polać polewą czekoladową i udekorować pokruszonymi orzechami.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Jak nie "zginąć" w papierach?
Jeżeli nie chcesz zginąć w natłoku awiz, ulotek, czy też list zakupów jakie codziennie ...