Artykuły

wszystkie artykuły

Przepisy

Szynka w bejcy miodowo-czosnkowej

Szynka w bejcy miodowo-czosnkowej

Kiedyś  najpopularniejsza była wędzona surowa, dziś chętnie spożywa się również  wędzoną gotowaną i pieczoną oraz surową pieczoną. My proponujemy niecodzienny przepis, którego składniki sprawią, że mięso nabierze wspaniałego, wyrazistego smaku.


Wykonanie:

Marynowanie szynki:

Wcieramy przyprawy, pieprz, majeranek, liście laurowe, utartą połowę czosnku. Mieszamy miód z octem i sokiem. Zalewamy mięso bejcą i odstawiamy do lodówki – najlepiej na kilka godzin.

Szynkę wiążemy dratwą i szprycujemy ją sokiem jabłkowym.

Nie korzystamy z patelni. Wkładamy mięso w rękaw do pieczenia  i potem do bardzo rozgrzanego na 225 stopni piekarnika na 10 minut.

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy przez ok. 2 godziny.

Potrzebne: strzykawka z igłą, rukola, musztarda dijon, chrzan, borówka.


Jak podawać?

Serwujemy z rukolą, musztardą, chrzanem i borówką.