Przepisy
Właściwe przechowywanie żywności
W domu jest wiele miejsc, w których czają się groźne dla zdrowia bakterie. Jednym z nich jest lodówka. Z jednej strony, gwarantuje świeżość pożywienia. Z drugiej, jej lekko wilgotne środowisko jest idealnym miejscem dla rozwoju wirusów. Aby nie stała się zagrożeniem dla Twojego maluszka, wymaga odpowiedniej troski. Przedstawiamy parę zasad postępowania z lodówką.
Większość z nas myśli, że lodówka to gwarant świeżości pożywienia. Wydaje nam się, że kanapka ze śniadania „zachomikowana” pod talerzykiem zachowa świeżość do następnego dnia. Nic bardziej mylnego. Badania dowodzą, że lodówka to jedno z miejsc najbardziej narażonych na rozwój groźnych dla zdrowia bakterii. Niestety, nie wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę. Świadczą o tym chociażby statystyki medyczne, informujące o licznych zatruciach pokarmowych spowodowanych nieprawidłowo przechowywanym pożywieniem.
Nie ma wątpliwości, że zawartość naszego talerza ma niebagatelny wpływ na naszą kondycję i zdrowie. Znaczącą rolę odgrywa tu zarówno jego ilość i jakość, która często zależy od sposobu przechowywania. Musimy wiedzieć, że lodówka nie przedłuża terminu przydatności do spożycia. W jaki sposób przechowywać zatem żywność, aby była „bezpieczna”?
Oto kilka podstawowych zasad:
- dbaj o czystość w lodówce, przecieraj jej wnętrze raz w tygodniu odpowiednim środkiem,
- kontroluj daty na produktach dotyczące przydatności do spożycia,
- natychmiast wyrzucaj produkty przeterminowane,
- używaj folii do pakowania otwartych produktów, np. szynki, sera itp. Nasza propozycja to Folia Long Fresh Jana Niezbędnego. Jest bardziej rozciągliwa i samoprzylepna niż standardowe folie do żywności - można nią łatwo owinąć produkty na półmiskach i talerzach. Można nią owijać jeszcze ciepłe (ale nie gorące) ciasta i naczynia z potrawami - mikrocyrkulacja powietrza zapobiega skraplaniu się pary pod folią. Dzięki takiemu postępowaniu ograniczone zostaje rozmnażanie się bakterii, a żywność zachowuje świeżość znacznie dłużej niż przy użyciu zwykłej folii.
- nie przechowuj na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia,
- nie przeładowuj lodówki, gdyż utrudnia to właściwy przepływ powietrza i zmniejsza skuteczność chłodzenia,
- nie wstawiaj do lodówki gorących potraw.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Jak przyrządzić chrupiące ciasto na pizzę ?
Kruche ciasto będzie smaczniejsze, kiedy część mąki zastąpimy orzechami; pizza zaś bardziej ...