Porady

  • Pytanie: Jak uzyskać proste jeansy bez prasowania?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby zaoszczędzić czas na prasowaniu swoich jeansów przed praniem odwróć je na lewą stronę, złóż w kostkę i umieść dokładnie między żeberkami bębna pralki, a następnie na nich umieść resztę prania. Po wypraniu wystarczy mocno strzepać i rozwiesić.

  • Pytanie: Dlaczego lepiej słuchać radia niż telewizora?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Nie używaj telewizora jako sposobu na nieznośną ciszę w mieszkaniu – muzyka lub radio dadzą Ci większą swobodę w wykorzystaniu wolnego czasu.

  • Pytanie: Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z kuchenki mikrofalowej?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby skutecznie pozbyć się brudu i nieprzyjemnego zapachu z kuchenki mikrofalowej do połowy szklanki wrzącej wody wsyp 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wstaw do mikrofalówki na ok. 6-7 minut. Niemiły zapach zniknie i łatwiej doczyścisz kuchenkę.

  • Pytanie: Co zrobić, aby pojemniczki na lód nie przymarzały?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Pojemniczki na kostki lodu nie przymarzną, jeśli na dno zamrażalnika nasypiemy trochę soli albo na spód każdego pojemniczka kapniemy woskiem.

  • Pytanie: Jak przechowywać pomidory?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Pomidorów nie powinno trzymać się z innymi owocami i warzywami, gdyż przyśpieszają one proces gnilny.

  • Pytanie: Jak szybko usunąć woń spalenizny?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli coś wykipiało i w mieszkaniu roznosi się woń spalenizny wystarczy posypać blat kuchenki solą, która pochłonie nieprzyjemny zapach.

  • Pytanie: Co zrobić, aby w sosie nie powstawały 'kluseczki'?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby w sosie nie powstawały tzw. "kluseczki" należy zasmażkę rozprowadzić lekko osoloną, zimną wodą.

  • Pytanie: Co zrobić, żeby w lodowce zawsze ładnie pachniało?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Żeby w lodowce zawsze ładnie pachniało, co jakiś czas włóż do niej kilka ziarenek kawy.

  • Pytanie: Co zrobić, aby zmak ziół był w potrawie bardziej wyrazisty?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli chcesz, żeby suche zioła było czuć w potrawie, to przed dodaniem rozetrzyj je w dwóch dłoniach.

  • Pytanie: Co zrobić, aby kruszonka była delikatniejsza?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Kruszonka będzie delikatniejsza, jeśli do mąki i masła dodamy nieco miodu.

  • Pytanie: Co zrobić, jeśli ciasto drożdżowe nie chce wyrosnąć?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli ciasto drożdżowe nie chce wyrosnąć, wtedy należy dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

  • Pytanie: Jak szybko zwalczyć katar?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Katar szybciej zwalczymy jeżeli kilka razy dziennie będziemy wciągać nosem zapach ze świeżo zmiażdżonego ząbka czosnku.

  • Pytanie: Co zrobić, aby ser żółty był dłużej świeży?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Ser żółty będzie dłużej świeży, jeżeli zawiniemy go w ściereczkę lekko zwilżoną octem winnym.

  • Pytanie: Co zrobić, aby natka pietruszki miała mocniejszy smak?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Natka pietruszka będzie miała mocniejszy smak i aromat, jeśli do potrawy dodamy ją z ogonkiem.

  • Pytanie: Co zrobić, aby zielony groszek nie stracił koloru podczas gotowania?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Zielony groszek nie straci koloru podczas gotowania, gdy dodamy do wody trochę cukru.

  • Pytanie: Jak łatwo rozpalić ogień w kominku?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Łatwiej rozpalisz ogień w kominku, jeżeli suche drewienka przeznaczone na rozpałkę posypiesz solą.

  • Pytanie: Co zrobić, aby ciasto nie odchodziło od maku?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli przygotowujesz makowiec, to pamiętaj, że drobina zaczynu z drożdży dodana do masy makowej spowoduje, że ciasto nie będzie odchodziło od maku.

  • Pytanie: Co zrobić, aby nie przypalić mleka?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Gdy chcesz zagotować mleko, wcześniej wlej do garnka trochę wody (tak, aby zakryła dno) i poczekaj, aż się zagotuje. Teraz możesz już wlać mleko, bez obawy o to, że garnek się przypali. To naprawdę działa!

  • Pytanie: Jak czyścić rattan?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby meble z rattanu i wikliny zabezpieczyć przed matowieniem należy konserwować je roztworem wody, soku z cytryny i wody utlenionej - proporcje odpowiednio 1 litr: 4 łyżki : 4 łyżki.

  • Pytanie: Jak odświeżyć bursztyn?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Bursztyn czyścimy miękką szczoteczką, na sucho. Mocno zabrudzony można umyć wodą z mydłem, ale szybko wypłukać i osuszyć (przetrzymany dłużej w wodzie zmatowieje, podobnie jak w kontakcie z alkoholem). Po starannym umyciu lub wyczyszczeniu bursztyn można posmarować odrobiną oliwy z oliwek.