Porady

  • Pytanie: Co jest najlepsze na kaszel?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Najlepsza mikstura na kaszel:wymieszaj po 3 czubate łyżki liści podbiału, korzenia żywokostu lekarskiego, kwiatów lipy, czarnego bzu i kłączy perzu. Łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku, postaw na 15 minut na małym ogniu i popijaj przez cały dzień.

  • Pytanie: A co na katar i zatoki?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Regularne wdychanie chrzanu pomaga przy bardzo nasilonym katarze połączonym z zapaleniem zatok. Świetne efekty daje również zjadanie porcji co najmniej 2-3 łyżeczek tartego chrzanu przy każdym posiłku.

  • Pytanie: Jak zrobić syrop przeciwkaszlowy z cebuli?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Na kaszel: utrzyj lub drobniutko pokrój dwie cebule. Wyciśnij z nich sok, do którego dodaj tę samą ilość miodu. Możesz dolać sok z połówki cytryny. Syrop uzyskasz również w inny sposób: pokrojoną cebulę zasyp cukrem i odstaw na kilkanaście godzin. Syrop pij po 1 łyżce kilka razy na dzień..

  • Pytanie: Co zrobić, aby zlewozmywak wyglądał jak nowy?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Twój stalowy nierdzewny zlewozmywak zawsze będzie jak nowy, bo zapobiegniesz osadzaniu się kamienia na jego powierzchni przecierając go po każdym zmywaniu suchą ściereczką. Gdyby jednak osad już się pojawił - potraktuj go ciepłym roztworem octu lub kwasku cytrynowego.Aby przywrócić blask zlewozmywaka można przetrzeć go szmatką namoczoną w wodzie gazowanej.

  • Pytanie: Jak oczyścić meble porysowane pastelami lub kredkami olejnymi?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Gumką do ścierania (mam gumkę pentela) świetnie schodzą kredki olejne i pastelowe z powierzchni lakierowanych i mebli i nie zostają przebarwienia.

  • Pytanie: Jak zrobić pyszną owsiankę?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Owsianka gotowana na mleku wychodzi "pulchniejsza" i gęstsza jeżeli przed wrzuceniem do gorącego mleka rozmoczymy płatki w odrobince gazowanej wody.

  • Pytanie: Co zrobić, aby mięso w gulaszu było kruche?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Gulasz lub potrawa z twardego mięsa będzie bardziej krucha, jeśli będziemy ją gotować z kawałkami papai.

  • Pytanie: Jak podnieść smak fasoli?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Szczypta słodkiej papryki "podnosi" smak fasoli, czy też grochu.

  • Pytanie: Co zrobić, kiedy sos się przypali?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Kiedy przypali Ci się sos, pamiętaj że odrobina cukru dodana do sosu pieczeniowego zabija ostry smak "przypieczenia”.

  • Pytanie: Jak łatwo pokroić tort?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Łatwiej pokroisz tort, jeśli użyjesz ostrego, długiego noża, który będziesz maczać w naczyniu z gorącą wodą.

  • Pytanie: Jak uniknąć uciekania bąbelków z napoju?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby uniknąć uciekających bąbelków po otwarciu szampana lub wina musującego należy do szyjki butelki włożyć łyżeczkę.

  • Pytanie: Co zrobić, aby piernik był miękki na dłużej?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby piernik były naprawdę miękki, należy do polewy dodać trochę spirytusu.

  • Pytanie: Jak łatwo odszumować rosół, by był klarowny i czysty?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby łatwo odszumować rosół, by był klarowny i czysty najlepiej po włożeniu mięsa do wody, a zaraz przed jej zagotowaniem wsypać 2 łyżeczki soli. Na jej powierzchni gwałtownie zaczną pojawiać się "szumy", które jednak będą łatwe do zebrania a proces "szumowania" bardzo krótki. Dodana sól spowoduje, że już więcej nie pojawią się żadne "frędzelki" z mięsa, a rosół będzie czysty i klarowny.

  • Pytanie: Co zrobić, by dodawane do pieczeni śliwki miały piękny aromat?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    By dodawane do pieczeni śliwki miały piękny aromat, zamiast w wodzie należy namoczyć je w esencji herbacianej.

  • Pytanie: Co zrobić, aby ciasto lukrowane nie zwilgotniało?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Ciasto lukrowane trzymane w worku foliowym szybko zwilgotnieje. Lepiej przechowywać je owinięte w lnianą ściereczkę.

  • Pytanie: Co zrobić, żeby makowiec nie miał zakalca?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Makowiec nie będzie miał zakalca, jeśli najpierw rozwałkowane ciasto posmarujesz białkiem, a dopiero później nałożysz masę makową.

  • Pytanie: Co zrobić, żeby żurek był bardziej pikankty?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Żurek będzie bardziej pikantny, jeżeli pod koniec gotowania dodasz do niego łyżkę chrzanu.

  • Pytanie: Meble rysują ci podłogę?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli meble rysują ci podłogę, a nie masz filcu, to zwykły korek od wina potnij na cienkie krążki i podklej nimi nóżki mebli.

  • Pytanie: Co zrobić, aby bekon podczas smażenia się nie zwijał?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby bekon podczas smażenia się nie zwijał, to przed położeniem na patelnie ponakłuwaj go w kilku miejscach widelcem.

  • Pytanie: Co zrobić z dużą ilością dojrzałych bananów?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Co zrobić z dużą ilością dojrzałych bananów? - po prostu zmiksuj i włóż je do małych kubeczków po jogurtach. Następnie zamroź, a po rozmrożeniu używaj jako dodatek do ciasta lub jogurtu.


Notice: Undefined index: cache in /home/janniezbedny/public_html/sites/all/modules/proapi/proapi.module on line 104

Notice: Trying to get property of non-object in /home/janniezbedny/public_html/sites/all/modules/proapi/proapi.module on line 105