Porady
-
Pytanie: Co jest najlepsze na kaszel?
Odpowiedź:Najlepsza mikstura na kaszel:wymieszaj po 3 czubate łyżki liści podbiału, korzenia żywokostu lekarskiego, kwiatów lipy, czarnego bzu i kłączy perzu. Łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku, postaw na 15 minut na małym ogniu i popijaj przez cały dzień.
-
Pytanie: A co na katar i zatoki?
Odpowiedź:Regularne wdychanie chrzanu pomaga przy bardzo nasilonym katarze połączonym z zapaleniem zatok. Świetne efekty daje również zjadanie porcji co najmniej 2-3 łyżeczek tartego chrzanu przy każdym posiłku.
-
Pytanie: Jak zrobić syrop przeciwkaszlowy z cebuli?
Odpowiedź:Na kaszel: utrzyj lub drobniutko pokrój dwie cebule. Wyciśnij z nich sok, do którego dodaj tę samą ilość miodu. Możesz dolać sok z połówki cytryny. Syrop uzyskasz również w inny sposób: pokrojoną cebulę zasyp cukrem i odstaw na kilkanaście godzin. Syrop pij po 1 łyżce kilka razy na dzień..
-
Pytanie: Co zrobić, aby zlewozmywak wyglądał jak nowy?
Odpowiedź:Twój stalowy nierdzewny zlewozmywak zawsze będzie jak nowy, bo zapobiegniesz osadzaniu się kamienia na jego powierzchni przecierając go po każdym zmywaniu suchą ściereczką. Gdyby jednak osad już się pojawił - potraktuj go ciepłym roztworem octu lub kwasku cytrynowego.Aby przywrócić blask zlewozmywaka można przetrzeć go szmatką namoczoną w wodzie gazowanej.
-
Pytanie: Jak oczyścić meble porysowane pastelami lub kredkami olejnymi?
Odpowiedź:Gumką do ścierania (mam gumkę pentela) świetnie schodzą kredki olejne i pastelowe z powierzchni lakierowanych i mebli i nie zostają przebarwienia.
-
Pytanie: Jak zrobić pyszną owsiankę?
Odpowiedź:Owsianka gotowana na mleku wychodzi "pulchniejsza" i gęstsza jeżeli przed wrzuceniem do gorącego mleka rozmoczymy płatki w odrobince gazowanej wody.
-
Pytanie: Co zrobić, aby mięso w gulaszu było kruche?
Odpowiedź:Gulasz lub potrawa z twardego mięsa będzie bardziej krucha, jeśli będziemy ją gotować z kawałkami papai.
-
Pytanie: Jak podnieść smak fasoli?
Odpowiedź:Szczypta słodkiej papryki "podnosi" smak fasoli, czy też grochu.
-
Pytanie: Co zrobić, kiedy sos się przypali?
Odpowiedź:Kiedy przypali Ci się sos, pamiętaj że odrobina cukru dodana do sosu pieczeniowego zabija ostry smak "przypieczenia”.
-
Pytanie: Jak łatwo pokroić tort?
Odpowiedź:Łatwiej pokroisz tort, jeśli użyjesz ostrego, długiego noża, który będziesz maczać w naczyniu z gorącą wodą.
-
Pytanie: Jak uniknąć uciekania bąbelków z napoju?
Odpowiedź:Aby uniknąć uciekających bąbelków po otwarciu szampana lub wina musującego należy do szyjki butelki włożyć łyżeczkę.
-
Pytanie: Co zrobić, aby piernik był miękki na dłużej?
Odpowiedź:Aby piernik były naprawdę miękki, należy do polewy dodać trochę spirytusu.
-
Pytanie: Jak łatwo odszumować rosół, by był klarowny i czysty?
Odpowiedź:Aby łatwo odszumować rosół, by był klarowny i czysty najlepiej po włożeniu mięsa do wody, a zaraz przed jej zagotowaniem wsypać 2 łyżeczki soli. Na jej powierzchni gwałtownie zaczną pojawiać się "szumy", które jednak będą łatwe do zebrania a proces "szumowania" bardzo krótki. Dodana sól spowoduje, że już więcej nie pojawią się żadne "frędzelki" z mięsa, a rosół będzie czysty i klarowny.
-
Pytanie: Co zrobić, by dodawane do pieczeni śliwki miały piękny aromat?
Odpowiedź:By dodawane do pieczeni śliwki miały piękny aromat, zamiast w wodzie należy namoczyć je w esencji herbacianej.
-
Pytanie: Co zrobić, aby ciasto lukrowane nie zwilgotniało?
Odpowiedź:Ciasto lukrowane trzymane w worku foliowym szybko zwilgotnieje. Lepiej przechowywać je owinięte w lnianą ściereczkę.
-
Pytanie: Co zrobić, żeby makowiec nie miał zakalca?
Odpowiedź:Makowiec nie będzie miał zakalca, jeśli najpierw rozwałkowane ciasto posmarujesz białkiem, a dopiero później nałożysz masę makową.
-
Pytanie: Co zrobić, żeby żurek był bardziej pikankty?
Odpowiedź:Żurek będzie bardziej pikantny, jeżeli pod koniec gotowania dodasz do niego łyżkę chrzanu.
-
Pytanie: Meble rysują ci podłogę?
Odpowiedź:Jeśli meble rysują ci podłogę, a nie masz filcu, to zwykły korek od wina potnij na cienkie krążki i podklej nimi nóżki mebli.
-
Pytanie: Co zrobić, aby bekon podczas smażenia się nie zwijał?
Odpowiedź:Aby bekon podczas smażenia się nie zwijał, to przed położeniem na patelnie ponakłuwaj go w kilku miejscach widelcem.
-
Pytanie: Co zrobić z dużą ilością dojrzałych bananów?
Odpowiedź:Co zrobić z dużą ilością dojrzałych bananów? - po prostu zmiksuj i włóż je do małych kubeczków po jogurtach. Następnie zamroź, a po rozmrożeniu używaj jako dodatek do ciasta lub jogurtu.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Jaki jest sposób na ciepłą piżamę?
Aby Twoja piżama była ciepła zanim skończysz się kąpać - połóż ją na kaloryferze.