Porady

  • Pytanie: Jak zagęszczać zupy?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Zupy możesz zagęszczać następująco:1. Śmietaną - wymieszać śmietanę z niewielką ilością mąki, lekko posolić, połączyć z kilkoma łyżkami zupy a następnie wlać do pozostałej zupy i zagotować. W ten sam sposób można również doprawiać zupę jogurtem naturalnym.2. Żółtkami – roztrzepać żółtka z wodą (tyle łyżek wody ile żółtek), połączyć z kilkoma łyżkami zupy. Mieszając zupę wlewać partiami roztrzepane żółtka. Mocno zagrzać ale nie gotować.3. Przecierem – część warzyw przetrzeć przez sito i połączyć z zupą.

  • Pytanie: Co zrobić,aby twarde mięso zmiękło?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Nawet najtwardsze mięso zmięknie w gotowaniu i nic nie straci na smaku, jeśli po odszumowaniu wleje się do garnka łyżeczkę wódki.

  • Pytanie: Co zrobić, aby naleśniki były żółciutkie i waniliowe?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Robiąc naleśniki dodaj 1/3 mąki kukurydzianej, a 2/3 mąki zwykłej i cukier waniliowy. Wychodzą żółciutkie i pachnące wanilią.

  • Pytanie: Jak szybciej ugotować ziemniaki?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli się śpieszysz i chcesz mieć szybko ziemniaki do obiadu, to możesz zrobić tak: zagotuj szybko wodę, a w międzyczasie obieraj ziemniaki i pokrój je w małe kawałki Wymyte zalej wrzątkiem i masz szybciej ugotowane.

  • Pytanie: Co zrobić, aby zachować młodość sałaty?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby zwiędła sałata i zioła odzyskały jędrność, należy włożyć je na chwilę do zimnej wody z dodatkiem mąki ziemniaczanej.

  • Pytanie: Jak uniknąc kożucha na zupie?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Na zupie nie zrobi się kożuch, jeśli posypiesz ją z wierzchu kawałeczkami masła.

  • Pytanie: Co zrobić ze zbędnymi rzeczami ze świątecznych porządków?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli podczas świątecznych porządków okazało się, że masz sporo zbędnych rzeczy i nie wiesz co z nimi zrobić zajrzyj na stronę www.daryrzeczowe.pl. Tam znajdziesz listę szkół, organizacji, domów dziecka, dla których przyda się z pewnością to, co tobie już niepotrzebne, a szkoda jeszcze wyrzucić.

  • Pytanie: Jak zabezpieczyć obrazy przed wilgocią?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby zabezpieczyć obrazy przed wilgocią, która panuje w mieszkaniu, dobrze jest część ściany, do której przylega obraz, przeciągnąć roztworem 12 g ałunu potasowego w 1 litrze wody. Pod ramy, od strony ściany, przykleić cztery niewielkie kawałki korka, które pozwolą na swobodny przepływ powietrza między obrazem a ścianą.

  • Pytanie: Jak dbać o kosmetyki?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Producenci kremów z filtrem wiedzą o tym, że są to kosmetyki sezonowe, dlatego jeśli twoja tubka spędziła dużo czasu w nagrzanym samochodzie, wyrzuć ją na koniec sezonu. Wysoka temperatura może osłabić działanie składników.

  • Pytanie: Co zrobić, aby gąbka była czysta?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Gąbki to najbardziej nafaszerowane bakteriami rzeczy w twoim domu. Aby pozbyć się bakterii, codziennie wkładaj gąbkę na 30 sekund do mikrofali. Oczywiście gąbkę najlepiej wyrzucić po 4 miesiącach użytkowania.

  • Pytanie: Jak się zabrać do porządków?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Pamiętaj, że zawsze warto rozplanować większe prace porządkowe - najlepiej zapisać wszystko na kartce i stopniowo realizować.

  • Pytanie: Co zrobić, aby brokuł był zawsze zielony?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby brokuły nie straciły swojego intensywnego zielonego koloru, w trakcie gotowania dodaj łyżeczkę cukru.

  • Pytanie: Jakie ziemniaki do indyka?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Upieczone w oleju i maśle ziemniaki będą wspaniałym dopełnieniem soczystego mięsa z indyka.

  • Pytanie: Dlaczego nie należy moczyć boczniaków?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Boczniaków nie należy moczyć w wodzie, tylko myć pod bieżącą wodą, gdyż nasiąknięte tracą swój oryginalny smak.

  • Pytanie: Jak rozpoznać świeżego pstrąga?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Świeżego pstrąga można poznać po wypukłych przeźroczystych oczach i czerwonych skrzelach.

  • Pytanie: Co zrobić, aby warzywa po ugotowaniu nie straciły koloru?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Świeże zielone warzywa, takie jak groszek czy fasola, nie stracą pięknego koloru, jeśli zaraz po ugotowaniu przelejesz je zimną wodą.

  • Pytanie: Dlaczego nie należy łuskać grochu?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Możesz sobie zaoszczędzić mozolnego łuskania młodego groszku, ponieważ podczas gotowania strączki same pękają i wypływają na powierzchnię wody, skąd łatwo je wyłowić.

  • Pytanie: Co zrobić, jak nie ma się apetytu?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Rzodkiewki działają niezwykle pobudzająco na apetyt. Na pół godziny przed posiłkiem zjedz jedną albo dwie rzodkiewki, a poczujesz wilczy głód.

  • Pytanie: Jak zachować na dłużej świeże rzodkiewki?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Rzodkiewki, a także wszelkie odmiany rzodkwi, będą dłużej świeże, jeśli ich nać będzie zanurzona w naczyniu z wodą.

  • Pytanie: Dlaczego nie należy podgrzewać szpinaku?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Ugotowanego szpinaku nie powinno się odgrzewać, ponieważ mogą się z niego wydzielić substancje szkodliwe dla zdrowia.