Porady
-
Pytanie: Jakie mięso kupować?
Odpowiedź:Młode kaczki i gęsi mają mięso bardziej delikatne, smaczne i z reguły mniej tłuste.
-
Pytanie: Co należy wziąć pod uwagę przy kupnie indyka?
Odpowiedź:Mięso indyczek jest delikatniejsze i smaczniejsze niż mięso indyków.
-
Pytanie: Dlaczego nie warto kupować drobiu z uszkodzoną skórą?
Odpowiedź:Drób z uszkodzoną skórą nie nadają się do dłuższego przechowywania; szybko się psuje i nie może być pieczony, gdyż zbyt szybko wysusza się w nagrzanym powietrzu i traci na wartości smakowej.
-
Pytanie: Jak długo trzymać w zamrażarce drób?
Odpowiedź:Drób można przetrzymywać w zamrażalce do 6 miesięcy, przy dłuższym przechowywaniu skóra traci połysk, staje się matowa, mięso zaś ciemnieje.
-
Pytanie: Jak zmiękczyć starszy drób?
Odpowiedź:Starszy drób szybciej zmięknie, jeśli wewnątrz i z zewnątrz zostanie natarty cukrem pudrem. Po kilku minutach cukier należy dokładnie spłukać.
-
Pytanie: Jak nadziewać drób?
Odpowiedź:Podczas nadziewania drobiu powinno pamiętać, że w trakcie obróbki termicznej następuje kurczenie się tuszki. Dlatego objętość nadzienia nie powinna wynosić więcej niż 3/4 objętości nadziewanej przestrzeni. W przeciwnym wypadku nadzienie będzie wypływać na zewnątrz, a wraz z nim soki.
-
Pytanie: Co dodać do wykończenia potrawy?
Odpowiedź:Do wykończenia potrawy dodaje się zawsze masło, które podnosi smak i aromat potrawy.
-
Pytanie: Jak wydobyć walory smakowe barszczu?
Odpowiedź:Kilka kropli soku z cytryny dodane do barszczu tuż przed podaniem (gdy nie będzie już gotowany) wybitnie podnosi jego walory smakowe.
-
Pytanie: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Odpowiedź:Aby sprawdzić, czy jajo jest świeże, należy zanurzyć je w wodzie. Jeżeli leży na dnie naczynia - jest świeże, gdy unosi się jednym końcem do góry, ale jest jeszcze zanurzone w wodzie - było przetrzymywane przez kilka tygodni. Im wyżej unosi się w górę, tym bardziej wątpliwa jest jego świeżość, gdy wynurza się, nawet częściowo - nie nadaje się do spożycia.
-
Pytanie: Jaki jest sposób na pryskający olej?
Odpowiedź:Aby olej nie pryskał z patelni, wystarczy posypać go szczyptą soli.
-
Pytanie: Co zrobić, żeby skórka z kurczaka była chrupiąca?
Odpowiedź:Żeby skórka z kurczaka była chrupiąca należy przed pieczeniem natrzeć umytego i osuszonego kurczaka miodem lub cukrem. Tak przygotowany drób należy wstawić do lodówki na kilka godzin.
-
Pytanie: Jak zaoszczędzić wodę?
Odpowiedź:Aby zaoszczędzić wodę - jeśli nie masz zmywarki do naczyń - wlej cieplej wody + płyn do zmywania naczyń do jednej komory i w niej zmywaj naczynia, a w drugiej je płucz ustawiając kran z zamocowana nakładka, która rozpryskuje wodę jak prysznic - dzięki temu zaoszczędzisz dużo wody:)
-
Pytanie: Nie lubisz zapachu ryby podczas smażenia?
Odpowiedź:Jeśli nie lubisz zapachu ryby podczas smażenia – wystarczy, że wcześniej – ok. 20 minut przed smażeniem, delikatnie skropisz rybę sokiem z cytryny.
-
Pytanie: Co zrobić, żeby śmietana się nie zwarzyła?
Odpowiedź:Śmietana nie warzy się, jeśli dodamy do niej łyżkę mąki, dolejemy wody i dodamy odrobinę soli. Następnie wymieszamy, aby nie było grudek i taką miksturę możemy spokojnie wlać do zupy.
-
Pytanie: Jak zrobić wyjątkowo puszyste leniwe ciasto na pierogi?
Odpowiedź:Aby ciasto na pierogi leniwe nie było ciężkie i twarde, natomiast pierogi po ugotowaniu puszyste – należy zastąpić ok. 1/3 część mąki pszennej mąką ziemniaczaną.
-
Pytanie: Jaki jest sposób na przesoloną zupę?
Odpowiedź:Aby uratować zupę, do której dodaliśmy za dużo soli, należy wrzucić do niej kilka skórek suchego pieczywa, które wchłoną sól i dzięki temu zupa będzie się nadawała do zjedzenia. Drugi sposób, to do przesolonej zupy można dodać kilka obranych i pokrojonych w grube plastry ziemniaków. Następnie zupę tą zagotować i odstawić na 10 minut, po czym ziemniaki wyjąć. Plastry ziemniaków powinny wyciągnąć sól.
-
Pytanie: Co zrobić z grzybami z lasu?
Odpowiedź:Grzybów nie należy myć mocząc je w naczyniu z wodą, gdyż nasiąkną wodą, przez co tracą smak. Należy je myć szybko pod bieżącą wodą. Jeżeli grzyby przechowujemy w lodówce, to należy zawinąć je w np. płócienną szmatkę, która przepuszcza powietrze i dzięki temu nie rozwijają się w nich bakterie. Grzyby przeznaczone do marynowania powinny być zdrowe i w miarę możliwości nie za duże.
-
Pytanie: Jak zrobić domową odżywkę dla roślin?
Odpowiedź:Podczas wymiany wody w akwarium nie wylewam jej a podlewam nią kwiaty doniczkowe . Doskonała odżywka i to za darmo
-
Pytanie: Jak szybko poprawić smak rosołu?
Odpowiedź:Jeśli nie możesz doprawić rosołu i wydaje Ci się że czegoś mu brakuje ... dodaj do niego liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, a jego smak znacznie się poprawi :)
-
Pytanie: Jaki jest sekret pysznego sernika?
Odpowiedź:Sekret pysznego sernika - oczywiście jest nim odpowiednio wybrany i dobrze przygotowany ser, który nie może być kwaśny. Najlepszy do tego typu wypieku jest ser tłusty. Musi mieć kremową i puszystą konsystencję. Możecie uzyskać taki efekt poprzez trzykrotne przetarcie go przez sitko.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Jak wydobyć smak zupy?
Cukier stosowany w małych ilościach do potraw solonych nie słodzi, ale wysubtelnia smak ...
