Porady
-
Pytanie: Jakie mięso kupować?
Odpowiedź:Młode kaczki i gęsi mają mięso bardziej delikatne, smaczne i z reguły mniej tłuste.
-
Pytanie: Co należy wziąć pod uwagę przy kupnie indyka?
Odpowiedź:Mięso indyczek jest delikatniejsze i smaczniejsze niż mięso indyków.
-
Pytanie: Dlaczego nie warto kupować drobiu z uszkodzoną skórą?
Odpowiedź:Drób z uszkodzoną skórą nie nadają się do dłuższego przechowywania; szybko się psuje i nie może być pieczony, gdyż zbyt szybko wysusza się w nagrzanym powietrzu i traci na wartości smakowej.
-
Pytanie: Jak długo trzymać w zamrażarce drób?
Odpowiedź:Drób można przetrzymywać w zamrażalce do 6 miesięcy, przy dłuższym przechowywaniu skóra traci połysk, staje się matowa, mięso zaś ciemnieje.
-
Pytanie: Jak zmiękczyć starszy drób?
Odpowiedź:Starszy drób szybciej zmięknie, jeśli wewnątrz i z zewnątrz zostanie natarty cukrem pudrem. Po kilku minutach cukier należy dokładnie spłukać.
-
Pytanie: Jak nadziewać drób?
Odpowiedź:Podczas nadziewania drobiu powinno pamiętać, że w trakcie obróbki termicznej następuje kurczenie się tuszki. Dlatego objętość nadzienia nie powinna wynosić więcej niż 3/4 objętości nadziewanej przestrzeni. W przeciwnym wypadku nadzienie będzie wypływać na zewnątrz, a wraz z nim soki.
-
Pytanie: Co dodać do wykończenia potrawy?
Odpowiedź:Do wykończenia potrawy dodaje się zawsze masło, które podnosi smak i aromat potrawy.
-
Pytanie: Jak wydobyć walory smakowe barszczu?
Odpowiedź:Kilka kropli soku z cytryny dodane do barszczu tuż przed podaniem (gdy nie będzie już gotowany) wybitnie podnosi jego walory smakowe.
-
Pytanie: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Odpowiedź:Aby sprawdzić, czy jajo jest świeże, należy zanurzyć je w wodzie. Jeżeli leży na dnie naczynia - jest świeże, gdy unosi się jednym końcem do góry, ale jest jeszcze zanurzone w wodzie - było przetrzymywane przez kilka tygodni. Im wyżej unosi się w górę, tym bardziej wątpliwa jest jego świeżość, gdy wynurza się, nawet częściowo - nie nadaje się do spożycia.
-
Pytanie: Jaki jest sposób na pryskający olej?
Odpowiedź:Aby olej nie pryskał z patelni, wystarczy posypać go szczyptą soli.
-
Pytanie: Co zrobić, żeby skórka z kurczaka była chrupiąca?
Odpowiedź:Żeby skórka z kurczaka była chrupiąca należy przed pieczeniem natrzeć umytego i osuszonego kurczaka miodem lub cukrem. Tak przygotowany drób należy wstawić do lodówki na kilka godzin.
-
Pytanie: Jak zaoszczędzić wodę?
Odpowiedź:Aby zaoszczędzić wodę - jeśli nie masz zmywarki do naczyń - wlej cieplej wody + płyn do zmywania naczyń do jednej komory i w niej zmywaj naczynia, a w drugiej je płucz ustawiając kran z zamocowana nakładka, która rozpryskuje wodę jak prysznic - dzięki temu zaoszczędzisz dużo wody:)
-
Pytanie: Nie lubisz zapachu ryby podczas smażenia?
Odpowiedź:Jeśli nie lubisz zapachu ryby podczas smażenia – wystarczy, że wcześniej – ok. 20 minut przed smażeniem, delikatnie skropisz rybę sokiem z cytryny.
-
Pytanie: Co zrobić, żeby śmietana się nie zwarzyła?
Odpowiedź:Śmietana nie warzy się, jeśli dodamy do niej łyżkę mąki, dolejemy wody i dodamy odrobinę soli. Następnie wymieszamy, aby nie było grudek i taką miksturę możemy spokojnie wlać do zupy.
-
Pytanie: Jak zrobić wyjątkowo puszyste leniwe ciasto na pierogi?
Odpowiedź:Aby ciasto na pierogi leniwe nie było ciężkie i twarde, natomiast pierogi po ugotowaniu puszyste – należy zastąpić ok. 1/3 część mąki pszennej mąką ziemniaczaną.
-
Pytanie: Jaki jest sposób na przesoloną zupę?
Odpowiedź:Aby uratować zupę, do której dodaliśmy za dużo soli, należy wrzucić do niej kilka skórek suchego pieczywa, które wchłoną sól i dzięki temu zupa będzie się nadawała do zjedzenia. Drugi sposób, to do przesolonej zupy można dodać kilka obranych i pokrojonych w grube plastry ziemniaków. Następnie zupę tą zagotować i odstawić na 10 minut, po czym ziemniaki wyjąć. Plastry ziemniaków powinny wyciągnąć sól.
-
Pytanie: Co zrobić z grzybami z lasu?
Odpowiedź:Grzybów nie należy myć mocząc je w naczyniu z wodą, gdyż nasiąkną wodą, przez co tracą smak. Należy je myć szybko pod bieżącą wodą. Jeżeli grzyby przechowujemy w lodówce, to należy zawinąć je w np. płócienną szmatkę, która przepuszcza powietrze i dzięki temu nie rozwijają się w nich bakterie. Grzyby przeznaczone do marynowania powinny być zdrowe i w miarę możliwości nie za duże.
-
Pytanie: Jak zrobić domową odżywkę dla roślin?
Odpowiedź:Podczas wymiany wody w akwarium nie wylewam jej a podlewam nią kwiaty doniczkowe . Doskonała odżywka i to za darmo
-
Pytanie: Jak szybko poprawić smak rosołu?
Odpowiedź:Jeśli nie możesz doprawić rosołu i wydaje Ci się że czegoś mu brakuje ... dodaj do niego liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, a jego smak znacznie się poprawi :)
-
Pytanie: Jaki jest sekret pysznego sernika?
Odpowiedź:Sekret pysznego sernika - oczywiście jest nim odpowiednio wybrany i dobrze przygotowany ser, który nie może być kwaśny. Najlepszy do tego typu wypieku jest ser tłusty. Musi mieć kremową i puszystą konsystencję. Możecie uzyskać taki efekt poprzez trzykrotne przetarcie go przez sitko.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Jaki jest sposób na przetłuszczające się włosy?
Aby zapobiec szybkiemu przetłuszczaniu się włosom, najlepiej używaj kosmetyków, które ...