Porady
-
Pytanie: Co zrobić, aby pieczona kaczka była jeszcze smaczniejsza?
Odpowiedź:Kaczka wyjątkowo zyska na smaku, jeśli podczas pieczenia posmarujesz ją kilka razy miodem.
-
Pytanie: Co zrobić, aby pierś kurczaka była soczysta?
Odpowiedź:Jeśli namoczysz kurze mięso w maślance na 2 godz. przed pieczeniem, będzie wyjątkowo delikatne i smaczne. Dla urozmaicenia możesz od czasu do czasu wykorzystać chiński przepis: na 30 minut przed przyrządzaniem nasmaruj kurzą pierś albo udko białkiem. Mięso będzie cudownie soczyste.
-
Pytanie: Jak zrobić chrupiącego kurczaka?
Odpowiedź:Podczas pieczenia kury (na grillu, w piekarniku) dobrze posmarować ją kilka razy pędzelkiem maczanym w piwie, a wtedy jej skórka przyrumieni się na złoty kolor i będzie chrupiąca. Metoda ta sprawdza się również przy pieczeniu mrożonego drobiu.
-
Pytanie: Jak smażyć warzywa?
Odpowiedź:Warzywa należy smażyć na średnim ogniu, żeby nie zniszczyć zawartych w nich witamin.
-
Pytanie: Jak smażyć mięso mielone?
Odpowiedź:Mięso mielone podsmażamy porcjami, aby całość była równomiernie wysmażona.
-
Pytanie: Kiedy przyprawiać mięso?
Odpowiedź:Przygotowując na patelni mięso przyprawiamy je na ogół dopiero po podsmażeniu. Dzięki temu pory szybciej się zamykają i mięso nie jest zbyt suche.
-
Pytanie: Czy tłuszcz na patelni jest już wystarczająco ogrzany?
Odpowiedź:Aby stwierdzić, czy tłuszcz na patelni jest wystarczająco ogrzany do smażenia potraw, należy włożyć do niego koniec drewnianej łyżki. Jeśli utworzą się wokół niej małe pęcherzyki, to znaczy że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę.
-
Pytanie: Co zrobić, jeśli przypalisz posiłek?
Odpowiedź:Przypalony posiłek przerzuć do czystego garnka. Dodaj trochę wody i ostrej papryki lub pieprzu dla ewentualnego zabicia posmaku spalenizny.
-
Pytanie: Co zrobić, jeśli przesolisz gotowane jarzyny?
Odpowiedź:Przesolone gotowane jarzyny zalej wrzątkiem...
-
Pytanie: Co zrobić, gdy przesoli się ziemniaki?
Odpowiedź:Przesolone ziemniaki ubij z mlekiem i ubitym jajkiem.
-
Pytanie: Jak szybko usunąć tłuszcz?
Odpowiedź:Szybko i łatwo usuniesz tłuszcz, jeśli podczas gotowania wrzucisz kostki lodu - tłuszcz się zbiegnie koło nich i wtedy go usuniesz.
-
Pytanie: Jak usunąć z mięsa nadmiar tłuszczu?
Odpowiedź:Nadmiar tłuszczu usuniesz wstawiając garnek do lodówki. Gdy tłuszcz się zetnie można go spokojnie usunąć.
-
Pytanie: Jak zdjąć skórkę ze zbyt obsuszonej kiełbasy?
Odpowiedź:Obsuszaną kiełbasę, z której trudno jest zdjąć skórę włożyć na chwilkę do zimnej wody.
-
Pytanie: Co zrobić, aby pieczony kurczak był bardziej soczysty?
Odpowiedź:Kurczak do pieczenia lub z grilla skropiony sokiem cytrynowym będzie bardziej soczysty.
-
Pytanie: Co zrobić, aby mięso mielone było delikatniejsze?
Odpowiedź:Mięso mielone będzie delikatniejsze, jeśli doda się oprócz bułki i jajek odrobinę gazowanej wody mineralnej.
-
Pytanie: Jak łatwiej pokroić mięso?
Odpowiedź:Mięso lekko zmrożone kroi się o wiele łatwiej...
-
Pytanie: Jak zmiękczyć twarde mięso?
Odpowiedź:Twarde mięso zmięknie jak doda się do gotowania odrobinę octu.
-
Pytanie: Jak zrobić naprawdę pyszną panierkę?
Odpowiedź:Robiąc panierkę do jajek należy dodać odrobinę soli i oleju - panierka jest krucha.
-
Pytanie: Jak łatwo przyrumienić drub na patelni?
Odpowiedź:Drób przeznaczony do smażenia należy po umyciu starannie obsuszyć - łatwiej się przyrumienia.
-
Pytanie: Co zrobić jeśli drób lekko podsechł?
Odpowiedź:Jeżeli do pieczenia musimy użyć drobiu starszego, to przed obróbką termiczną należy go obgotować. Obgotowane tuszki przed wstawieniem do piekarnika należy posmarować śmietaną.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Jaki jest sposób na ciepłą piżamę?
Aby Twoja piżama była ciepła zanim skończysz się kąpać - połóż ją na kaloryferze.