Porady

  • Pytanie: Co zrobić, aby pieczona kaczka była jeszcze smaczniejsza?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Kaczka wyjątkowo zyska na smaku, jeśli podczas pieczenia posmarujesz ją kilka razy miodem.

  • Pytanie: Co zrobić, aby pierś kurczaka była soczysta?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli namoczysz kurze mięso w maślance na 2 godz. przed pieczeniem, będzie wyjątkowo delikatne i smaczne. Dla urozmaicenia możesz od czasu do czasu wykorzystać chiński przepis: na 30 minut przed przyrządzaniem nasmaruj kurzą pierś albo udko białkiem. Mięso będzie cudownie soczyste.

  • Pytanie: Jak zrobić chrupiącego kurczaka?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Podczas pieczenia kury (na grillu, w piekarniku) dobrze posmarować ją kilka razy pędzelkiem maczanym w piwie, a wtedy jej skórka przyrumieni się na złoty kolor i będzie chrupiąca. Metoda ta sprawdza się również przy pieczeniu mrożonego drobiu.

  • Pytanie: Jak smażyć warzywa?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Warzywa należy smażyć na średnim ogniu, żeby nie zniszczyć zawartych w nich witamin.

  • Pytanie: Jak smażyć mięso mielone?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Mięso mielone podsmażamy porcjami, aby całość była równomiernie wysmażona.

  • Pytanie: Kiedy przyprawiać mięso?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Przygotowując na patelni mięso przyprawiamy je na ogół dopiero po podsmażeniu. Dzięki temu pory szybciej się zamykają i mięso nie jest zbyt suche.

  • Pytanie: Czy tłuszcz na patelni jest już wystarczająco ogrzany?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby stwierdzić, czy tłuszcz na patelni jest wystarczająco ogrzany do smażenia potraw, należy włożyć do niego koniec drewnianej łyżki. Jeśli utworzą się wokół niej małe pęcherzyki, to znaczy że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę.

  • Pytanie: Co zrobić, jeśli przypalisz posiłek?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Przypalony posiłek przerzuć do czystego garnka. Dodaj trochę wody i ostrej papryki lub pieprzu dla ewentualnego zabicia posmaku spalenizny.

  • Pytanie: Co zrobić, jeśli przesolisz gotowane jarzyny?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Przesolone gotowane jarzyny zalej wrzątkiem...

  • Pytanie: Co zrobić, gdy przesoli się ziemniaki?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Przesolone ziemniaki ubij z mlekiem i ubitym jajkiem.

  • Pytanie: Jak szybko usunąć tłuszcz?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Szybko i łatwo usuniesz tłuszcz, jeśli podczas gotowania wrzucisz kostki lodu - tłuszcz się zbiegnie koło nich i wtedy go usuniesz.

  • Pytanie: Jak usunąć z mięsa nadmiar tłuszczu?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Nadmiar tłuszczu usuniesz wstawiając garnek do lodówki. Gdy tłuszcz się zetnie można go spokojnie usunąć.

  • Pytanie: Jak zdjąć skórkę ze zbyt obsuszonej kiełbasy?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Obsuszaną kiełbasę, z której trudno jest zdjąć skórę włożyć na chwilkę do zimnej wody.

  • Pytanie: Co zrobić, aby pieczony kurczak był bardziej soczysty?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Kurczak do pieczenia lub z grilla skropiony sokiem cytrynowym będzie bardziej soczysty.

  • Pytanie: Co zrobić, aby mięso mielone było delikatniejsze?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Mięso mielone będzie delikatniejsze, jeśli doda się oprócz bułki i jajek odrobinę gazowanej wody mineralnej.

  • Pytanie: Jak łatwiej pokroić mięso?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Mięso lekko zmrożone kroi się o wiele łatwiej...

  • Pytanie: Jak zmiękczyć twarde mięso?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Twarde mięso zmięknie jak doda się do gotowania odrobinę octu.

  • Pytanie: Jak zrobić naprawdę pyszną panierkę?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Robiąc panierkę do jajek należy dodać odrobinę soli i oleju - panierka jest krucha.

  • Pytanie: Jak łatwo przyrumienić drub na patelni?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Drób przeznaczony do smażenia należy po umyciu starannie obsuszyć - łatwiej się przyrumienia.

  • Pytanie: Co zrobić jeśli drób lekko podsechł?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeżeli do pieczenia musimy użyć drobiu starszego, to przed obróbką termiczną należy go obgotować. Obgotowane tuszki przed wstawieniem do piekarnika należy posmarować śmietaną.