Porady
-
Pytanie: Jak gotować kukurydzę?
Odpowiedź:Kolby kukurydzy gotuj zawsze bez soli z odrobiną cukru ,ponieważ pod jej wpływem ziarna robią się łykowate, twarde. Kukurydza zachowa ładny żółty kolor, jeśli podczas gotowania dodasz do wody odrobinę soku cytrynowego.
-
Pytanie: Dlaczego warto jeść paprykę?
Odpowiedź:Papryka pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dlatego zaleca się jej spożywanie osobom cierpiącym na schorzenia żołądka i jelit, jest też bogatym źródłem witaminy C.
-
Pytanie: Jak obrać skórkę pomidora?
Odpowiedź:Jeśli polejesz pomidor wrzątkiem i natychmiast ochłodzisz, bez trudu zejdzie z niego skórka.
-
Pytanie: Co jeśli masz zbyt miękkie pomidory?
Odpowiedź:Zbyt miękkie pomidory znów będą jędrne, jeśli je włożysz na kwadrans do lodowatej wody. Aby łatwiej dały się kroić, maczaj nóż przed każdym cięciem w zimnej wodzie.
-
Pytanie: Jak zapiec ementaler?
Odpowiedź:Pieczony ementaler nie będzie się za bardzo rozpływał, jeśli przedtem włożysz go na chwilę do zamrażalnika.
-
Pytanie: Jak łatwo rozrobić twaróg?
Odpowiedź:Łatwiej rozrobisz twaróg (biały ser), jeśli dodasz do niego trochę ciepłego mleka albo śmietany.
-
Pytanie: Co zrobić, aby masło na patelni przyrumieniło się za mocno?
Odpowiedź:Jeśli nie chcesz, żeby masło na patelni przyrumieniło się za mocno, dodaj do niego trochę oleju.
-
Pytanie: Jak łatwiej wydobyć kostkę masła z papierowego opakowania?
Odpowiedź:Aby łatwiej wydobyć kostkę masła z papierowego opakowania, wystarczy je przedtem polać zimną wodą. Dzięki temu do masła nie przykleją się resztki papieru.
-
Pytanie: Co zrobić, żeby masło zmiękło?
Odpowiedź:Opłucz wrzątkiem miseczkę i na chwilę przykryj nią twarde, wyjęte z lodówki masło. Dzięki temu będzie się łatwo rozsmarowywać, ale nie stopi się.
-
Pytanie: Co zrobić, aby masło było pyszne jak krem?
Odpowiedź:Łatwiej utrzesz masło - np. przygotowując ciasto - jeśli dodasz do niego trochę mąki.
-
Pytanie: Jak przechowywać masło poza lodówką?
Odpowiedź:Masło może być długo świeże, także wtedy, gdy nie jest przechowywane w lodówce. Zagotuj wodę z solą, wystudź i zalej nią masło tak, aby było całkowicie przykryte.
-
Pytanie: Co zrobić, aby bita śmietana była długo ubita?
Odpowiedź:Bita śmietana utrzyma się dłużej, jeśli ją ubijesz z dodatkiem cukru żelującego.
-
Pytanie: Jak dobrze zacząć smażenie?
Odpowiedź:Tłuszczu nie należy lać (kłaść) na zimną patelnię. Zawsze, zanim nalejesz olej, czy nałożysz masło, rozgrzej naczynie.
-
Pytanie: Jak rozpoznać zepsutą konserwę?
Odpowiedź:Puszka z wybrzuszonym denkiem albo wieczkiem (bombaż) oznacza, że konserwa jest zepsuta - trzeba ją więc wyrzucić. Należy być ostrożnym również wtedy, gdy blacha poddaje się pod naciskiem palca, a potem natychmiast odskakuje.
-
Pytanie: Co zrobić z otwartą puszką konserwy?
Odpowiedź:Zawartość otwartej puszki trzeba od razu przełożyć do innego naczynia. Nie wolno przechowywać otwartych konserw.
-
Pytanie: Jak naszpikować mięso słoniną?
Odpowiedź:Zanim naszpikujesz mięso słoniną, włóż ją na chwilę do zamrażalnika, a wówczas nie będzie się giąć i wyślizgiwać z rąk.
-
Pytanie: Co zrobić, aby łatwo pokroić słoninę?
Odpowiedź:Słonina da się bez trudu pokroić w równe kawałki, jeśli zanurzysz przedtem nóż w gorącej wodzie.
-
Pytanie: Co zrobić, aby dziczyzna była wyjątkowo smaczna i delikatna?
Odpowiedź:Potrawa z dziczyzny będzie wyjątkowo smaczna i delikatna, jeśli zalejesz mięso maślanką, przykryjesz naczynie i wstawisz na noc do lodówki.
-
Pytanie: Jak uniknąć salmonelli?
Odpowiedź:Pamiętaj, aby drób, był zawsze całkowicie dopieczony, a na pewno unikniesz salmonelli.
-
Pytanie: Co zrobić, aby gęś była bardziej chrupiąca?
Odpowiedź:Skóra pieczonej gęsi albo kaczki będzie cudownie chrupać, jeśli na kwadrans przed wyjęciem z piekarnika spryskasz ją lodowatą wodą.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Jak zmniejszyć optycznie okno?
Aby zmniejszyć okno, możesz powiesić zasłony z ciężkich, dekoracyjnych tkanin oraz ...