Porady

  • Pytanie: Jak gotować kukurydzę?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Kolby kukurydzy gotuj zawsze bez soli z odrobiną cukru ,ponieważ pod jej wpływem ziarna robią się łykowate, twarde. Kukurydza zachowa ładny żółty kolor, jeśli podczas gotowania dodasz do wody odrobinę soku cytrynowego.

  • Pytanie: Dlaczego warto jeść paprykę?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Papryka pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dlatego zaleca się jej spożywanie osobom cierpiącym na schorzenia żołądka i jelit, jest też bogatym źródłem witaminy C.

  • Pytanie: Jak obrać skórkę pomidora?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli polejesz pomidor wrzątkiem i natychmiast ochłodzisz, bez trudu zejdzie z niego skórka.

  • Pytanie: Co jeśli masz zbyt miękkie pomidory?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Zbyt miękkie pomidory znów będą jędrne, jeśli je włożysz na kwadrans do lodowatej wody. Aby łatwiej dały się kroić, maczaj nóż przed każdym cięciem w zimnej wodzie.

  • Pytanie: Jak zapiec ementaler?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Pieczony ementaler nie będzie się za bardzo rozpływał, jeśli przedtem włożysz go na chwilę do zamrażalnika.

  • Pytanie: Jak łatwo rozrobić twaróg?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Łatwiej rozrobisz twaróg (biały ser), jeśli dodasz do niego trochę ciepłego mleka albo śmietany.

  • Pytanie: Co zrobić, aby masło na patelni przyrumieniło się za mocno?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli nie chcesz, żeby masło na patelni przyrumieniło się za mocno, dodaj do niego trochę oleju.

  • Pytanie: Jak łatwiej wydobyć kostkę masła z papierowego opakowania?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby łatwiej wydobyć kostkę masła z papierowego opakowania, wystarczy je przedtem polać zimną wodą. Dzięki temu do masła nie przykleją się resztki papieru.

  • Pytanie: Co zrobić, żeby masło zmiękło?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Opłucz wrzątkiem miseczkę i na chwilę przykryj nią twarde, wyjęte z lodówki masło. Dzięki temu będzie się łatwo rozsmarowywać, ale nie stopi się.

  • Pytanie: Co zrobić, aby masło było pyszne jak krem?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Łatwiej utrzesz masło - np. przygotowując ciasto - jeśli dodasz do niego trochę mąki.

  • Pytanie: Jak przechowywać masło poza lodówką?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Masło może być długo świeże, także wtedy, gdy nie jest przechowywane w lodówce. Zagotuj wodę z solą, wystudź i zalej nią masło tak, aby było całkowicie przykryte.

  • Pytanie: Co zrobić, aby bita śmietana była długo ubita?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Bita śmietana utrzyma się dłużej, jeśli ją ubijesz z dodatkiem cukru żelującego.

  • Pytanie: Jak dobrze zacząć smażenie?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Tłuszczu nie należy lać (kłaść) na zimną patelnię. Zawsze, zanim nalejesz olej, czy nałożysz masło, rozgrzej naczynie.

  • Pytanie: Jak rozpoznać zepsutą konserwę?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Puszka z wybrzuszonym denkiem albo wieczkiem (bombaż) oznacza, że konserwa jest zepsuta - trzeba ją więc wyrzucić. Należy być ostrożnym również wtedy, gdy blacha poddaje się pod naciskiem palca, a potem natychmiast odskakuje.

  • Pytanie: Co zrobić z otwartą puszką konserwy?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Zawartość otwartej puszki trzeba od razu przełożyć do innego naczynia. Nie wolno przechowywać otwartych konserw.

  • Pytanie: Jak naszpikować mięso słoniną?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Zanim naszpikujesz mięso słoniną, włóż ją na chwilę do zamrażalnika, a wówczas nie będzie się giąć i wyślizgiwać z rąk.

  • Pytanie: Co zrobić, aby łatwo pokroić słoninę?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Słonina da się bez trudu pokroić w równe kawałki, jeśli zanurzysz przedtem nóż w gorącej wodzie.

  • Pytanie: Co zrobić, aby dziczyzna była wyjątkowo smaczna i delikatna?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Potrawa z dziczyzny będzie wyjątkowo smaczna i delikatna, jeśli zalejesz mięso maślanką, przykryjesz naczynie i wstawisz na noc do lodówki.

  • Pytanie: Jak uniknąć salmonelli?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Pamiętaj, aby drób, był zawsze całkowicie dopieczony, a na pewno unikniesz salmonelli.

  • Pytanie: Co zrobić, aby gęś była bardziej chrupiąca?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Skóra pieczonej gęsi albo kaczki będzie cudownie chrupać, jeśli na kwadrans przed wyjęciem z piekarnika spryskasz ją lodowatą wodą.