Porady
-
Pytanie: Jaki jest przepis na herbatę rozgrzewającą?
Odpowiedź:Nawet gdy choroba się rozwinie, nie jest za późno na leczniczą herbatę imbirowo-czosnkową. Zagotuj szklankę wody, wrzuć do niej kawałek imbiru pokrojony w plasterki i gotuj powoli 5 minut. Następnie odcedź, wciśnij ząbek czosnku przez praskę, dodaj kilka kropli soku z cytryny i ewentualnie miodu do smaku. Herbatkę pij zawsze ciepłą i zdrowiej.
-
Pytanie: Jak usunąć zabrudzenia złoconych ram?
Odpowiedź:Aby usunąć zabrudzenia złoconych ram i przywrócić im blask należy przetrzeć je kawałkiem surowego ziemniaka.
-
Pytanie: Jak wyczyścić wannę?
Odpowiedź:Żółty osad z wanny usuwamy zmywając go roztworem soli z terpentyną.
-
Pytanie: Jak przygotować wyśmienite rodzynki w cieście?
Odpowiedź:Aby rodzynki w cieście były wyśmienite przed dodaniem do ciasta należy zalać je gorącą wodą i pozostawić w niej przez około 5 minut.
-
Pytanie: Jak polepszyć smak kompotu?
Odpowiedź:Kompot nabierze wspaniałego smaku, gdy dodamy do niego skórkę pomarańczową oraz pół szklanki wina.
-
Pytanie: Jak przygotować wyśmienity bigos?
Odpowiedź:Aby przygotować naprawdę wspaniały bigos, potrzebujemy... trzech dni. Każdego dnia potrawę dusimy trzy godziny.
-
Pytanie: Jak przygotować smaczniejsze ziemniaki
Odpowiedź:Ziemniaki należy solić dopiero wówczas, gdy woda się gotuje, wtedy sól dokładnie się rozpuści.
-
Pytanie: Jak poprawić szybko kondycję domowych roślin
Odpowiedź:Aby szybko poprawić kondycję roślin pokojowych zastosuj następujące nawożenie: wodą z gotowania jajek albo ziemniaków, fusami z kawy albo herbaty, wodą z akwarium, drożdżami lub też skorupkami jajek.
-
Pytanie: Jak wyczyścić przypalony garnek?
Odpowiedź:Najlepszy sposób na przypalony garnek - wsypujemy do garnka 1 łyżkę soli, wlewamy litr wody i gotujemy. Oczywiście na małym ogniu i niezbyt długo, żeby woda się nie wygotowała. Po wystygnięciu wody łatwo spaloną skorupę wyskrobać z garnka.
-
Pytanie: Jak skutecznie wyczyścić osad z wanny i umywalki ?
Odpowiedź:Czasami na wannie lub umywalce pojawia się żółty osad z wody i mydła. Można się go pozbyć czyszcząc zabrudzone miejsca szczotką zamoczoną w occie.
-
Pytanie: Jak wyczyścić mosiądz?
Odpowiedź:Klamki i okucia z mosiądzu czyści się rozrobioną kredą ze spirytusem. Natomiast zielony nalot wyczyścimy kwasem z kiszonej kapusty z popiołem lub solą zwilżoną octem.
-
Pytanie: Jak szybko wyczyścić emaliowany zmywak?
Odpowiedź:Emaliowane zlewozmywaki lub wanny można przecierać wyciśniętym wnętrzem cytryny (do tego celu warto użyć skórki z cytryny zanim ją wyrzucimy). W ten sposób pozbędziemy się rdzy, a emalia stanie się błyszcząca.
-
Pytanie: Masz białe zacieki na butach?
Odpowiedź:Aby pozbyć się białych zacieków z soli na butach zimowych, przecieramy skórę szmatką zwilżoną 10% octem, a po wyschnięciu dokładnie czyścimy.
-
Pytanie: Chcesz mieć szybciej kwaśne mleko?
Odpowiedź:Mleko szybciej kwaśnieje, jeśli dodamy do niego szczyptę cukru.
-
Pytanie: Żeby mleko nie wykipiało?
Odpowiedź:Mleko nie wykipi, jeżeli na dno garnka włożymy fajansowy spodek. Inny sposób to posmarowanie ścian garnka masłem 5 cm ponad powierzchnią mleka.
-
Pytanie: Jak utrwalić słodką śmietankę aby nie skwaśniała?
Odpowiedź:Słodka śmietana nie zmieni smaku i nie skwaśnieje, jeżeli będziemy ją trzymać w lodówce w szklanym słoiku wstawionym do miseczki z mocno osoloną, codziennie zmienianą wodą.
-
Pytanie: Jak szybko odkwasić twaróg?
Odpowiedź:Kwaśny twaróg można odkwasić zanurzając go w misce z czystą wodą na czas od 15 minut do 1 godziny. Ser w trakcie moczenia powinien być owinięty w papier pergaminowy.
-
Pytanie: Chcesz szybko odświeżyć stary chleb i bułki?
Odpowiedź:Stary chleb i bułki można odświeżyć na parze. Do tego celu potrzebne są dwa garnki. Do dolnego nalewa się wodę, a do górnego wkłada pieczywo i przykrywa szczelnie pokrywą. Garnek stawiamy na niewielkim ogniu, by woda zawrzała. Po kilku minutach wydobywająca się z dolnego garnka para odświeży pieczywo.
-
Pytanie: Ja zachować świeżość cebuli?
Odpowiedź:Żeby cebula przez dłuższy czas była świeża i nie wypuszczała zielonych pędów, wystarczy maleńkie jeszcze kiełki potrzymać chwilę nad płomieniem.
-
Pytanie: Co zrobić żeby kiełbaski nie pękały podczas smażenia?
Odpowiedź:Kiełbaski nie będą pękały podczas smażenia na patelni, jeżeli wcześniej zanurzymy je na 1-2 minuty we wrzącej wodzie, a potem obtoczymy w mące.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Jak utrzymać zawsze czyste blaty kuchenne (kamienne)?
Aby kamienne blaty kuchenne były zawsze czyste od plam i zacieków, pamiętaj o wycieraniu ich ...