Porady

  • Pytanie: Co zrobić gdy zabraknie cukru pudru?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Kiedy zabraknie w domu cukru pudru można go błyskawicznie przygotować domowym sposobem. Wystarczy rozsypać na stolnicy trochę zwykłego cukru i przeciągnąć po nim kilka razy wałkiem do ciasta. Kryształki cukru zostaną rozdrobnione na pył.

  • Pytanie: Jak szybko i łatwo ucierać ser?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Biały ser twarogowy łatwiej się uciera (to niezbędne np. przy przygotowaniu sernika lub past serowych), jeżeli dokładnie owinie się go w pergamin i na 30 minut włoży do zamrażalnika.

  • Pytanie: Jaki sos do zapiekanek?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Zapiekanki makaronowe i ziemniaczane polewamy śmietaną z jajkiem, natomiast ryżowe polewamy bulionem.

  • Pytanie: Jak wydobyc intensywny smak i aromat z maku?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Mak nabierze intensywnego smaku i aromatu, jeśli przed zmieleniem uprażymy go na suchej patelni.

  • Pytanie: Jak wybrać kabaczki i dlaczego je jeść?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Najlepsze kabaczki, to młode warzywa, które nie przekraczają 20 cm długości. Można je wtedy dusić i jeść ze skórką. Kabaczki zawierają witaminy, sole mineralne i mikroelementy, a dodatkowo są niskokaloryczne i odwadniające.

  • Pytanie: Jak układać sery na talerzu?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Sery na talerzu układa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Najpierw łagodne, potem bardziej intensywne w smaku, pleśniowe, kozie i owcze. W takiej samej kolejności powinno się je spożywać.

  • Pytanie: Jak zrobić chrupiące naleśniki?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Naleśniki będą wyjątkowo chrupiące, jeżeli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną.

  • Pytanie: Jak uniknąć wbicia popsutego jajka do potrawy?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jajka rozbijaj do kubeczka, a następnie do naczynia w którym będą przyrządzane. W ten sposób unikniesz wbicia popsutego jajka do potrawy.

  • Pytanie: Co daje szczypta soli dodana do potrawy?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Ze szczypta soli osiągniesz wiele w swojej kuchni ponieważ:- dodaje ona smaku melonom, pomarańczom i grejpfrutom,- wzmacnia czekoladowy smak w kremach i tortach,- odkwasza rabarbar i pozwala użyć mniejszą ilość cukru,- przyspiesza ubijanie śmietany i jajek na krem,- wydobywa zapach z gotujących się jabłek, szybko je zmiękcza,- utrzymuje świeżość mleka.

  • Pytanie: Jak zrobić pyszniejszy sernik?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeżeli chcemy, aby nasz sernik był wilgotniejszy i bardziej puszysty, możemy domieszać do masy serowej trochę bitej śmietany.

  • Pytanie: Co zrobić, aby jabłka nie rozpadły się w pieczeniu?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli jabłka przed pieczeniem nakłujesz, nie rozpadną się w trakcie pieczenia w piekarniku.

  • Pytanie: jak zrobić pyszną zapiekanka z warzyw ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Przygotowując zapiekankę z warzyw, które wydzielają dużo wody, np. cukinia, pomidor, należy włożyć na dno formy kromki pieczywa tostowego. Pozwoli to na zebranie nadmiaru wody.

  • Pytanie: Jak zrobić pyszny piernik?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Piernik pozostanie cudownie wilgotny, jeśli połowę przewidzianego tłuszczu zamienisz na oliwę z oliwek.

  • Pytanie: Jak wydobyć wykwintny smak naleśnika?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby uzyskać wykwintny smak naleśnika, dodaj do ciasta startą skórkę cytrynową i kieliszek rumu.

  • Pytanie: Jak uzyskać zupełnie nowy smak mięsa?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Zwyczajny sznycel zyska na smaku jeśli przed panierowaniem posmarujesz go odrobiną musztardy.

  • Pytanie: Jak postępować z sałatą?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Sałatę trzeba szarpać a nie kroić, ponieważ sok z sałaty wchodzi w reakcje ze stalą...Nie odbieraj sobie witaminy C

  • Pytanie: Dlaczego pomidora należy jeść razem z ogórkiem?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Pomidora i ogórka nie jada się razem, ponieważ enzym zawarty w ogórkach rozkłada witaminę C zawartą w pomidorach. Jeśli chcesz koniecznie połączyć te dwa warzywa to dodaj koniecznie do nich natkę pietruszki, która zapobiegnie rozkładowi witaminy C.

  • Pytanie: Jak zrobić lepsze buraczki do sałatki?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby buraki były lepsze i zachowały swój kolor, najlepiej je umyć i ugotować w skórce, a obierać dopiero po ugotowaniu - nie stracą wtedy swojego pięknego koloru, no i walorów smakowych.

  • Pytanie: Co zrobić, aby Twoja zupa była bardziej aromatyczna?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby zupa (fasolowa, ziemniaczana lub jarzynowa) była bardziej aromatyczna, przesmaż na oliwie extra vergine jarzyny (z wyjątkiem grochu oraz ziemniaków) i dopiero podsmażone dodaj do gotującej się zupy. Do podsmażenia na oliwie extra vergine nadają się m.in.: czosnek i cebula, marchew, cukinia, papryka, pieczarki.

  • Pytanie: Jak pozbyć się przykrego zapachu ryb ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Dodając parę kropel cytryny lub odrobinę imbiru pozbędziesz się przykrego zapachu gotowanych ryb.


Notice: Undefined index: cache in /home/janniezbedny/public_html/sites/all/modules/proapi/proapi.module on line 104

Notice: Trying to get property of non-object in /home/janniezbedny/public_html/sites/all/modules/proapi/proapi.module on line 105