Porady
-
Pytanie: Co zrobić gdy zabraknie cukru pudru?
Odpowiedź:Kiedy zabraknie w domu cukru pudru można go błyskawicznie przygotować domowym sposobem. Wystarczy rozsypać na stolnicy trochę zwykłego cukru i przeciągnąć po nim kilka razy wałkiem do ciasta. Kryształki cukru zostaną rozdrobnione na pył.
-
Pytanie: Jak szybko i łatwo ucierać ser?
Odpowiedź:Biały ser twarogowy łatwiej się uciera (to niezbędne np. przy przygotowaniu sernika lub past serowych), jeżeli dokładnie owinie się go w pergamin i na 30 minut włoży do zamrażalnika.
-
Pytanie: Jaki sos do zapiekanek?
Odpowiedź:Zapiekanki makaronowe i ziemniaczane polewamy śmietaną z jajkiem, natomiast ryżowe polewamy bulionem.
-
Pytanie: Jak wydobyc intensywny smak i aromat z maku?
Odpowiedź:Mak nabierze intensywnego smaku i aromatu, jeśli przed zmieleniem uprażymy go na suchej patelni.
-
Pytanie: Jak wybrać kabaczki i dlaczego je jeść?
Odpowiedź:Najlepsze kabaczki, to młode warzywa, które nie przekraczają 20 cm długości. Można je wtedy dusić i jeść ze skórką. Kabaczki zawierają witaminy, sole mineralne i mikroelementy, a dodatkowo są niskokaloryczne i odwadniające.
-
Pytanie: Jak układać sery na talerzu?
Odpowiedź:Sery na talerzu układa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Najpierw łagodne, potem bardziej intensywne w smaku, pleśniowe, kozie i owcze. W takiej samej kolejności powinno się je spożywać.
-
Pytanie: Jak zrobić chrupiące naleśniki?
Odpowiedź:Naleśniki będą wyjątkowo chrupiące, jeżeli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną.
-
Pytanie: Jak uniknąć wbicia popsutego jajka do potrawy?
Odpowiedź:Jajka rozbijaj do kubeczka, a następnie do naczynia w którym będą przyrządzane. W ten sposób unikniesz wbicia popsutego jajka do potrawy.
-
Pytanie: Co daje szczypta soli dodana do potrawy?
Odpowiedź:Ze szczypta soli osiągniesz wiele w swojej kuchni ponieważ:- dodaje ona smaku melonom, pomarańczom i grejpfrutom,- wzmacnia czekoladowy smak w kremach i tortach,- odkwasza rabarbar i pozwala użyć mniejszą ilość cukru,- przyspiesza ubijanie śmietany i jajek na krem,- wydobywa zapach z gotujących się jabłek, szybko je zmiękcza,- utrzymuje świeżość mleka.
-
Pytanie: Jak zrobić pyszniejszy sernik?
Odpowiedź:Jeżeli chcemy, aby nasz sernik był wilgotniejszy i bardziej puszysty, możemy domieszać do masy serowej trochę bitej śmietany.
-
Pytanie: Co zrobić, aby jabłka nie rozpadły się w pieczeniu?
Odpowiedź:Jeśli jabłka przed pieczeniem nakłujesz, nie rozpadną się w trakcie pieczenia w piekarniku.
-
Pytanie: jak zrobić pyszną zapiekanka z warzyw ?
Odpowiedź:Przygotowując zapiekankę z warzyw, które wydzielają dużo wody, np. cukinia, pomidor, należy włożyć na dno formy kromki pieczywa tostowego. Pozwoli to na zebranie nadmiaru wody.
-
Pytanie: Jak zrobić pyszny piernik?
Odpowiedź:Piernik pozostanie cudownie wilgotny, jeśli połowę przewidzianego tłuszczu zamienisz na oliwę z oliwek.
-
Pytanie: Jak wydobyć wykwintny smak naleśnika?
Odpowiedź:Aby uzyskać wykwintny smak naleśnika, dodaj do ciasta startą skórkę cytrynową i kieliszek rumu.
-
Pytanie: Jak uzyskać zupełnie nowy smak mięsa?
Odpowiedź:Zwyczajny sznycel zyska na smaku jeśli przed panierowaniem posmarujesz go odrobiną musztardy.
-
Pytanie: Jak postępować z sałatą?
Odpowiedź:Sałatę trzeba szarpać a nie kroić, ponieważ sok z sałaty wchodzi w reakcje ze stalą...Nie odbieraj sobie witaminy C
-
Pytanie: Dlaczego pomidora należy jeść razem z ogórkiem?
Odpowiedź:Pomidora i ogórka nie jada się razem, ponieważ enzym zawarty w ogórkach rozkłada witaminę C zawartą w pomidorach. Jeśli chcesz koniecznie połączyć te dwa warzywa to dodaj koniecznie do nich natkę pietruszki, która zapobiegnie rozkładowi witaminy C.
-
Pytanie: Jak zrobić lepsze buraczki do sałatki?
Odpowiedź:Aby buraki były lepsze i zachowały swój kolor, najlepiej je umyć i ugotować w skórce, a obierać dopiero po ugotowaniu - nie stracą wtedy swojego pięknego koloru, no i walorów smakowych.
-
Pytanie: Co zrobić, aby Twoja zupa była bardziej aromatyczna?
Odpowiedź:Aby zupa (fasolowa, ziemniaczana lub jarzynowa) była bardziej aromatyczna, przesmaż na oliwie extra vergine jarzyny (z wyjątkiem grochu oraz ziemniaków) i dopiero podsmażone dodaj do gotującej się zupy. Do podsmażenia na oliwie extra vergine nadają się m.in.: czosnek i cebula, marchew, cukinia, papryka, pieczarki.
-
Pytanie: Jak pozbyć się przykrego zapachu ryb ?
Odpowiedź:Dodając parę kropel cytryny lub odrobinę imbiru pozbędziesz się przykrego zapachu gotowanych ryb.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Jaki jest sposób na ciepłą piżamę?
Aby Twoja piżama była ciepła zanim skończysz się kąpać - połóż ją na kaloryferze.