Porady

  • Pytanie: Jak wydobyć smak zupy?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Cukier stosowany w małych ilościach do potraw solonych nie słodzi, ale wysubtelnia smak potrawy, np. zupy pomidorowej, kalafiora czy brukselki.

  • Pytanie: Jak zrobić lekkie i puszyste ciasto drożdżowe?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli przed pieczeniem ciasta drożdżowego, do piekarnika wstawisz metalową miseczkę z wodą, ciasto upiecze się puszyste i nie będzie suche.

  • Pytanie: Co zrobić, aby świece będą się paliły dłużej?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Świece będą palić się dłużej, jeżeli uprzednio zostaną zamrożone w zamrażalniku.

  • Pytanie: Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu w zmywarce?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby usunąć nieprzyjemny zapach w zmywarce do naczyń przed każdym zmywaniem należy umieścić w koszu kawałek cytryny.

  • Pytanie: Jak poprawić smak i wygląd rosołu?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli do rosołu dodasz odrobinę świeżego, startego imbiru to nabierze on pięknego, złocistego koloru i uzyska oryginalny smak.

  • Pytanie: Co zrobić, aby pieczone ciasto się nie przypaliło?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby pieczone ciasto się nie przypaliło wystarczy pod formą rozsypać w piekarniku trochę soli.

  • Pytanie: Co zrobić, aby zlikwidować nieładne zapachy w kuchni?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby zlikwidować nieładne zapachy w kuchni wystarczy rzucić na gorącą płytę trochę kawy, skórkę pomarańczy lub też zagotować wodę z cynamonem - bez przykrycia.

  • Pytanie: Jak usunąć malowanki na szybie?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby bez uszkodzeń odkleić z szyb prace dzieci wykonane farbkami do malowania na szkle wystarczy rozgrzać je suszarką do włosów i odkleić.

  • Pytanie: Jak odświeżyć stary tusz do rzęs?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli chcesz przywrócić świeżość wyschniętemu tuszowi do rzęs, to wsadź go na 3 minuty do kubka z gorącą wodą. To samo można zrobić z lakierem do paznokci jeśli zaczął się „ciągnąć”.

  • Pytanie: Jak postępować ze świeżymi owocami w cieście?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Przed nałożeniem owoców na surowe kruche ciasto, należy je ponakłuwać widelcem, a następnie posmarować białkiem lub posypać tartą bułką, dzięki czemu w trakcie pieczenia ciasto ładnie wyrośnie i nie nasiąknie sokiem wydzielającym się z owoców.

  • Pytanie: Jaki sposób na zamarznięte masło?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby masło szybko zmiękło, przykrywamy je na chwilę metalową miską, opłukaną wcześniej gorącą wodą.

  • Pytanie: Co zrobić, aby ciasto z bezą nie pokruszyło się?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeżeli ciasto z bezą na wierzchu posypiemy przed pieczeniem cukrem pudrem, to unikniemy jego kruszenia się podczas krojenia.

  • Pytanie: Co zrobić z nadmiarem ciasta na pierogi?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli zrobiłaś za dużo ciasta na pierogi to je po prostu zamroź - będzie jak znalazł na następne pierogi i mniej czasu pochłonie Ci wtedy praca.

  • Pytanie: Jak sprawdzić czy drożdże są świeże?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Drożdże są świeże, jeśli po zalaniu gorącą wodą, wypłyną na wierzch.

  • Pytanie: Jak usunąć z tkaniny plamy z wosku?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Niekiedy zdarza się że wosk ze świecy kapnie na kanapę lub inny materiał - połóż wtedy na plamę pergamin, lub ściereczkę i przyłóż rozgrzane żelazko. Cały wosk przejdzie na ściereczkę.

  • Pytanie: Jak nie przypalić grochu i fasoli ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Dania z grochem lub fasolą nie przypalą się, jeśli dno naczynia wysmarujemy skórką słoniny i pozostawimy ją w garnku na czas gotowania.

  • Pytanie: Co zrobić, aby cielęcina po upieczeniu była miękka?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby cielęcina po upieczeniu była miękka należy ją na 2 -3 dni zamrozić, lub na 3 godziny włożyć do zakwaszonego octem oleju.

  • Pytanie: Jak przyrządzić chrupiące ciasto na pizzę ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Kruche ciasto będzie smaczniejsze, kiedy część mąki zastąpimy orzechami; pizza zaś bardziej chrupiąca, jeśli część mąki zastąpimy kaszą manną.

  • Pytanie: Co zamiast świeżych owoców do placka?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Gdy nie masz świeżych owoców, a chcesz upiec ciasto z owocami, to świeże owoce możesz zastąpić suszonymi. Przed dodaniem do ciasta wystarczy namoczyć je w gorącej herbacie.

  • Pytanie: Jak rozwiązać splątany łańcuszek?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli masz jakiś łańcuszek, który strasznie się poplątał i nie możesz go rozwiązać, najłatwiej jest zanurzyć go w oleju i dopiero wtedy zacząć rozplątywać.