Porady
-
Pytanie: Jak przyrządzić klarowny rosół?
Odpowiedź:Aby rosół był klarowny trzeba rozmącić kilka białek, wlać do gotującego się wywaru, a gdy się zetną, przecedzić przez sito.
-
Pytanie: Sierść kota na kanapie?
Odpowiedź:Jeśli twój kot zostawia wszędzie swoją sierść najlepszy sposób na zebranie jej to użycie gumowej mokrej rękawicy :)
-
Pytanie: Jak łatwiej kroić świeży chleb?
Odpowiedź:Świeży chleb łatwiej będzie pokroić, kiedy przed krojeniem zanurzymy ostrze noża w gorącej wodzie i szybko je wytrzemy.
-
Pytanie: Jak szybko rozmrozić mięso?
Odpowiedź:Szybko rozmrozimy mięso, jeśli włożymy je do gorącej wody.
-
Pytanie: Jak uzyskać puszyste puree ziemniaczane?
Odpowiedź:Aby ziemniaki były puszyste i smaczniejsze, podczas tłuczenia dodajemy do nich odrobinę śmietanki.
-
Pytanie: Jak pozbyć się zabarwień na dłoniach po krojeniu warzyw?
Odpowiedź:Zabarwione ręce podczas obierania warzyw znowu odzyskają swój naturalny kolor po wyczyszczeniu ich plasterkiem cytryny.
-
Pytanie: Co zrobić, aby podczas krojenia cebula nie szczypała w oczy?
Odpowiedź:Aby podczas obierania i krojenia cebula nie szczypała w oczy pozostaw ją na kilkanaście minut w zamrażarce. Taka cebula lepiej sie kroi i co najważniejsze podczas obierania i krojenia nie szczypie w oczy.
-
Pytanie: Co zrobić by sól w solniczce nie zwilgotniała?
Odpowiedź:Sól w solniczce nie zwilgotnieje i nie potworzą się grudy, jeśli na dno włożymy kilka ziarenek ryżu (który wchłania wodę) lub wsypiemy odrobinę mąki ziemniaczanej.
-
Pytanie: Jak odświeżyć skórzane meble?
Odpowiedź:Skórę na meblach należy czyścić mieszaniną benzyny z oliwą (5 części benzyny 1 część oliwy). Po oczyszczeniu przeciągnąć pędzlem umoczonym w oleju lnianym zmieszanym z białkiem.Drugi sposób, to wycierać skórę miękka szmatką zwilżoną w terpentynie. Po wyschnięciu wytrzeć szmatką umoczoną w pianie z białka.Zmatowiałe skóry na meblach należy natrzeć oliwą rozcieńczoną pół na pół z octem.
-
Pytanie: Jak łatwiej obrać ząbek czosnku?
Odpowiedź:Łatwiej obierzesz ząbek czosnku, jeśli najpierw przyciśniesz go płaską stroną noża z dwóch stron.
-
Pytanie: Co zrobić aby jajecznica nie przyklejała się do patelni?
Odpowiedź:Jeżeli nie chcemy, aby jajecznica przyklejała się do patelni, należy najpierw - zanim roztopimy tłuszcz, podsypać soli, kilka sekund pozostawić na ogniu i dopiero roztapiać np. masło.
-
Pytanie: Jak przywrócić blask skórzanej kanapie?
Odpowiedź:Jeśli twoja kanapa przestała błyszczeć i wygląda na starą, smaruj ją codziennie tłustym balsamem a pop paru dniach nabierze dawnej świetności :)
-
Pytanie: Jak szybko oczyścić sufit?
Odpowiedź:Gdy sufit się zabrudzi - zwłaszcza jego rogi, to należy oczyścić go skórką z chleba!
-
Pytanie: Co zamiast pasty do butów?
Odpowiedź:Buty można posmarować balsamem do ciała lub kremem do rąk i dokładnie rozsmarować ściereczką. Efekt gwarantowany- buty będą święcące!
-
Pytanie: Jak łatwo otworzyć słoik?
Odpowiedź:Gdy słoik z dżemem lub kompotem nie chce się otworzyć, należy wstawić go na chwilę do gorącej wody. Odkręcimy wtedy pokrywkę bez trudu.
-
Pytanie: Jak szybko nawlec nitkę na igłę?
Odpowiedź:Jeśli masz problem z nawleczeniem nitki na igłę, to spryskaj końcówkę nitki lakierem do włosów - nie będzie sie wtedy rozdwajała.
-
Pytanie: Co zrobić, aby ryż sie nie kleił?
Odpowiedź:Aby przygotować ryż na sypko trzeba podsmażyć go na maśle, następnie zalać dwa razy większą ilością wody niż jest ryżu, trzymać na małym ogniu i nie gotować.
-
Pytanie: Jak mieć zawsze świeży ser?
Odpowiedź:Kostka cukru włożona pod klosz do serów wchłania wilgoć, a przez to zapobiega tworzeniu się pleśni. Tak samo działa sól gruboziarnista. Wsyp trochę soli do miseczki i wstaw do pojemnika. Ser będzie zawsze świeży i nie spleśnieje.
-
Pytanie: Co zrobić w razie problemów ze smażeniem placków?
Odpowiedź:Jeżeli podczas smażenia placki ziemniaczane przywierają do patelni należy do zaprawy na placki dodać jeszcze jedno jajko.
-
Pytanie: Jak pozbyć się mrówek?
Odpowiedź:Aby pozbyć się mrówek należy posypać ich ścieżki proszkiem do prania.
Zobacz
więcej na YouTubeDołącz do nas
Porada dnia
Co zrobić, aby bita śmietana była długo ubita?
Bita śmietana utrzyma się dłużej, jeśli ją ubijesz z dodatkiem cukru żelującego.