Porady

  • Pytanie: Co zrobić, aby kwiaty doniczkowe miały błyszczące liście?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby nasze kwiaty doniczkowe miały błyszczące liście przecieramy je ściereczką namoczoną w wodzie z odrobiną oleju roślinnego.

  • Pytanie: Co zrobić z farbującymi butami?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli buty farbują Ci stopy przetrzyj je szmatką nasączoną octem lub spryskaj lakierem do włosów. Buty możesz założyć dopiero gdy całkowicie wyschną.

  • Pytanie: Co zrobić, aby mieć pachnące ubrania po prasowaniu?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeżeli do wody w żelazku z nawilżaczem dolejesz kilka kropel swoich ulubionych perfum, to ubrania będą pachnieć tak, jak lubisz.

  • Pytanie: Co zrobić, aby mleko nie kipiało i nie miało kożucha ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby mleko nie wykipiało wystarczy posmarować brzegi naczynia masłem, a aby nie było kożucha trzeba wrzucić do gorącego mleka kostkę lodu.

  • Pytanie: Jak szybciej się uczyć i zapamiętywać ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Głucha cisza z pewnością nie sprzyja ekspresowej nauce. Szybciej i więcej zapamiętamy w towarzystwie kompozycji Bacha czy Corelliego.

  • Pytanie: Jak przygotować lekkostrawną zasmażkę?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Na suchej patelni prażymy najpierw samą mąkę, a dopiero na końcu dodajemy do niej tłuszcz.

  • Pytanie: Jak uzyskać piękny zapach pieczonego drobiu ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Pieczony drób uzyska wspaniały aromat jeśli do wnętrza włożysz pęczek zielonej pietruszki.

  • Pytanie: Jak usunąć rdzę z przedmiotów?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Mocno zardzewiałe przedmioty można wsadzić na jedną dobę do nafty, po wyjęciu wytrzeć do sucha i przetrzeć papierem ściernym.Zardzewiałe i trudne do odkręcenia śruby można także zanurzyć na jakiś czas w Coca-Coli.Plamy z rdzy na metalu usuwamy w podobny sposób tzn. przecieramy nafta, suszymy i przecieramy papierem ściernym.

  • Pytanie: Jak wyczyścić buty na wysoki połysk ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli chcemy, aby nasze buty po wypastowaniu pięknie się błyszczały, polerujemy je najzwyklejszą nylonową rajstopą (pończochą). Zadowolenie gwarantowane:)

  • Pytanie: Jak szybko usunąć plamy z piwa ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Piwo wylewa sie na nas nie tylko pod koniec biesiady, ale czasami (co gorsze) na jej początku. Wystarczy zastosować na taką plamę czysty ocet. Gdy to jest za mało skuteczne pierzemy w jak najcieplejszej wodzie (w zależności od rodzaju materiału) z proszkiem z enzymami.

  • Pytanie: Jak usunąć plamy z pleśni ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Pozbędziesz się świeżych plam z pleśni pocierając je kawałkiem materiału umoczonym w wodzie utlenionej.

  • Pytanie: Co zrobić, aby doczyścić przypalony garnek emaliowy ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Gdy przypalimy emaliowany garnek, to nie szorujemy go druciakiem, ale gotujemy z wodą z dodatkiem sody lub ługu.

  • Pytanie: Co zrobić, aby odświeżyć ser żółty ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby szybko odświeżyć ser żółty należy włożyć go na chwile do mleka.

  • Pytanie: Co zrobić z przypaleniem na tkaninie ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Niekiedy prasując możemy przypalić tkaninę Jest możliwość usunięcia takiej plamy Trzeba uderzać miejsce zaplamione tamponikiem z gazy umoczonym w wodzie z mydłem, spłukać ciepłą wodą , a po wyschnięciu działać benzyną. Jeżeli nadal pozostają żółte plamy, należy pocierać je tamponikiem umoczonym w wodzie utlenionej.

  • Pytanie: Co zrobic, aby barszcz czerwony był smaczniejszy ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Barszcz czerwony nabierze wyjątkowego smaku i aromatu jeżeli przed podaniem przelejemy go przez sito razem z utartym surowym burakiem.

  • Pytanie: Jak uniknąć łez przy siekaniu cebuli ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby nie płakać przy siekaniu cebuli, po obraniu od razu trzeba ją sparzyć wrzącą wodą.

  • Pytanie: Jak upiec puszyste i delikatne ciasteczka ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby ciastka były smaczniejsze, puszyste i delikatne należy do ciasta dodać odrobinę octu winnego. Ciasto staje się tym samym bardziej elastyczne i łatwiej je wyrobić.

  • Pytanie: Co zrobić, aby nasze sosy zawsze były pyszne ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Sosów gorących nie należy przygotowywać na zapas z dnia na dzień, ponieważ podczas stygnięcia obsychają na powierzchni, stają się mniej smaczne, łatwiej kwaśnieją. Poza tym sosy najlepiej jest odgrzewać w kąpieli wodnej - garnuszek z sosem wstawiamy do rondelka z wrzącą wodą, tak by był w niej zanurzony do ok. 3/4 wysokości.

  • Pytanie: Jak dobrze utrzeć majonez ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Ucierając majonez należy pamiętać, ze zawsze robimy to tylko w jedną stronę.

  • Pytanie: Jak ugotować pęknięte jajko ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Z pękniętego jaja nie wypłynie w trakcie gotowania białko, jeśli wlejemy do wody łyżkę octu.