Porady

  • Pytanie: Co zrobić, aby jajka nie pękały podczas gotowania ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby jaja nie popękały podczas gotowania trzeba przed gotowaniem lekko nakłuć szpilką ich szerszy koniec lub też do wody dodać trochę octu. Nie należy też gotować jajek prosto z lodówki.

  • Pytanie: Jak szybko, tanio i skutecznie pozbyć się kamienia i osadu w łazience ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jak szybko, tanio i skutecznie pozbyć sie kamienia i osadu w łazience - nasącz ręcznik papierowy octem i owiń nim baterie łazienkową potem okręć folią i pozostaw na 2 godziny. Po ściągnięciu nie ma śladu po osadzie, rdzy czy kamieniu:)

  • Pytanie: Co zrobić, aby ciasto było naprawdę kruche ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby ciasto było rzeczywiście kruche, temperatura składników powinna być jednakowa. Najlepiej by produkty były wcześniej schłodzone w lodówce.

  • Pytanie: Jak szybko odświeżyć liście sałaty ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Zwiędnięte liście sałaty odzyskają świeżość, jeśli na kilka minut włożysz je razem z surowymi ziemniakami do zimnej wody.

  • Pytanie: Jak łatwo oczyścić rybę z łusek ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Rybę łatwiej oczyścić z łusek, jeśli pokropi się ją octem i odstawi na 10 minut.

  • Pytanie: Co zrobić, aby ryba była smaczniejsza ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Ryba będzie smaczniejsza jeśli po sprawieniu namoczymy ją w mleku.

  • Pytanie: Co zrobić, aby kawa miała więcej aromatu ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Czarna kawa będzie aromatyczniejsza, jeżeli przed zaparzeniem wstawimy zamkniętą puszkę na parę minut do ogrzanego piekarnika.

  • Pytanie: Jak pozbyć się zapachu po smażonej rybie?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Unikniesz w domu zapachu po smażonej rybie, przysmażając najpierw na patelni nieduży kawałek skórki cytrynowej.

  • Pytanie: Jak ubić dobrze białko jaj ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Białka łatwo ubijemy na sztywną pianę, jeżeli naczynie i sprzęt do ubijania będą idealnie suche i dobrze schłodzone. Nie może się też w nich znaleźć nawet odrobina żółtka. Natomiast dodanie do białek szczypty soli lub kilku kropli soku z cytryny ułatwi ubijanie.

  • Pytanie: Jak sprawdzić jakość miodu?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jak sprawdzić jakość miodu? Należy go nabrać na łyżeczkę i z wysokości wlewać z powrotem do słoika. Jeśli powstanie pagórek - miód jest bardzo dobry, jeśli powstanie wgłębienie - miód ma zbyt dużo wody.

  • Pytanie: Jak czyścić piekarnik ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby wyczyścić piekarnik należy posypać solą, podgrzać aż do zbrązowienia i umyć.

  • Pytanie: Jak czyścić fugi?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby wyczyścić fugi należy na szmatkę nałożyć roztwór amoniaku lub zmoczony proszek do pieczenia.

  • Pytanie: Co zrobić z zasłona zupą?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Gdy zupa jest przesolona należy dodać białko albo dwa i następnie przecedzić ścięte. Można też wrzucić dwa surowe ziemniaki, które podczas gotowania wchłoną nadmiar soli.

  • Pytanie: Jak usunąć zapach czosnku?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby szybko i skutecznie usunąć przykry zapach czosnku z ust należy przeżuć listek pietruszki.

  • Pytanie: Jak szybko usunąć kamień z czajnika ?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Osad z kamienia można szybko usunąć wsypując 2-4 łyżeczek kwasku cytrynowego do czajnika, następnie wlewając wodę i całość gotując. Jeśli zostaną pozostałości po kamieniu, to można jeszcze czajnik z zawartością odstawić na ok. 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc, a przed wylaniem ponownie zagotować. Po wszystkim wystarczy wypłukać czajnik wodą.

  • Pytanie: Co zrobić by mieć więcej czasu dla siebie mając dzieci?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Jeśli masz dzieci i znajomych z dziećmi w podobnym wieku, pozwólcie bawić im się dłużej razem raz pod waszą opieką, a raz pod opieką zaprzyjaźnionej rodziny. Dzieci zyskają na kontakcie z rówieśnikami, a Ty – czas dla siebie.

  • Pytanie: Po co nam mrożonki?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    O ile to możliwe przygotowując potrawy, część z nich zamrażaj - jeśli później braknie Ci czasu na gotowanie, tylko je rozmroź i pyszne danie gotowe:)

  • Pytanie: Jaki naturalny antybiotyk?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Czosnek- miej go zawsze w domu, nie dość że jest doskonałym dodatkiem do potraw, to jeszcze świetnym naturalnym antybiotykiem :) a wiadomo - teraz pora skora na przeziębienia...

  • Pytanie: Jak sprawić by róże wyglądały dłużej pięknie?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Aby zachować bukiet róż na dłużej zetnij jej końcówki pod kątem a następnie na moment włóż do wrzątku. Dobrze jest także wsypać do wody, w której będą stać kwiaty szczyptę cukru. W ten sposób kwiaty na dłużej zachowają świeżość.

  • Pytanie: Jak zachować porządek w szafie?

    rozwiń
    Odpowiedź:

    Przynajmniej raz na pół roku rób generalny przegląd szaf. Jeśli w jakimś stroju nie chodziłaś przez cały sezon, wyrzuć go - na pewno nie złożysz go także w przyszłym sezonie. W ten sposób zyskasz miejsce w szafach, pretekst do nowych zakupów, a ubrania w których nie chodzisz oddaj potrzebującym. Niech i inni się ucieszą.